TÉMA

Petr Pazdiora

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

V Česku opět roste počet nakažených covidem. Dramatický vývoj nehrozí, shodují se odborníci

V neděli se v Česku nakazilo o čtvrtinu více lidí nemocí covid-19 než před týdnem. Testy odhalily 314 případů. Reprodukční číslo v pondělí vzrostlo z nedělní hodnoty 1,29 na 1,36. Zvyšuje se také incidenční číslo, které je rozhodující při zavádění vládních opatření. Oslovení odborníci ale neočekávají stejně dramatický rozvoj epidemie jako v minulém roce.
4. 10. 2021|

V neděli potvrdily testy přes 300 nakažených. Neočkovaní nově musí po příjezdu ze Slovenska do karantény

Do samoizolace musí nově lidé, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid-19 a přijedou ze Slovenska. Účinná je změna v takzvané mapě cestovatele, podle které se Slovensko přesunulo do červené kategorie států s vysokým rizikem nákazy. V sousední zemi roste počet nově nakažených. To ovšem platí i o Česku, kde bylo v neděli pozitivně testováno 314 lidí. Bylo jich více než minulou neděli, zároveň šlo o nejhorší nedělní výsledek od 9. května. Přes dvě stovky pacientů nakažených covidem-19 jsou v nemocnici.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 13:25|

Očkování dětí nad pět let bude správná věc, až ho schválí EMA, uvedli Konvalinka a Lebl

Výhody očkování jednoznačně převažují nad jeho nevýhodami, a pokud ho pro děti ve věku pět až 11 let schválí Evropská léková agentura (EMA), tak by se k vakcinaci mělo přistoupit. Shodli se na tom odborníci v pořadu Události, komentáře. Česko si předobjednalo 700 tisíc vakcín od firmy Pfizer/BioNTech pro tuto věkovou skupinu dětí.
24. 9. 2021|

Přibylo necelých sedm tisíc nakažených. Policie bude karantény kontrolovat jedině s hygieniky

Testy na koronavirus odhalily v pondělí 6865 pozitivních, v mezitýdenním srovnání zhruba o 1400 méně. Počet zemřelých s covidem v Česku stoupl na 26 222. Vládní rada pro zdravotní rizika podpořila posunutí druhé dávky očkování proti covidu, vakcíny Pfizer a Moderna se budou podávat po 42 dnech. Policie upustila od plánu samostatně kontrolovat karantény a izolace, kontroly budou probíhat jedině v součinnosti s hygienou.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 23:29|

Počet pacientů s covidem ve vážném stavu byl v pondělí rekordní. Epidemie ale začíná zpomalovat

V pondělí v Česku přibylo 10 466 potvrzených případů covidu, tedy o 1855 méně než před týdnem. Pod hodnotu jedna kleslo i reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, což ukazuje na zpomalování epidemie. Počet pacientů s covidem ve vážném stavu ale v pondělí vystoupal na 1789, což je nejvíce za celou dobu epidemie.
9. 3. 2021Aktualizováno9. 3. 2021, 19:22|

Praktičtí lékaři kontaktují nenaočkované seniory, limituje je ale množství vakcíny

Nejstarší seniory, kteří se zatím k očkování nepřihlásili, začnou kontaktovat praktičtí lékaři. Ti se v týdnu ohradili proti tomu, že by se zapojení jejich ordinací mělo omezit. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví a hejtmany teď může pokračovat. Očkovacích látek je ale stále málo, a to i pro očkovací centra.
5. 2. 2021|