TÉMA

Zásilkové služby

Tržby obchodníků loni reálně stouply o 4,5 procenta. Lidé nejvíce nakupovali přes internet

Maloobchodní tržby v Česku se loni reálně zvýšily proti roku 2020 o 4,5 procenta. Bez očištění o kalendářní vlivy byly vyšší o 4,4 procenta, přičemž o rok dříve meziročně klesly o 0,7 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). V samotném prosinci očištěné tržby v maloobchodě zpomalily meziroční růst na 1,5 procenta z listopadových revidovaných 11,7 procenta. V meziměsíčním srovnání po očištění o sezonní vlivy klesly o procento.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 19:09|

Zákaz nedělního prodeje v Polsku platí, potvrdil soud. Politici však chtějí obcházený zákon zpřísnit

V Polsku bude dál platit zákaz nedělního prodeje. Ústavní soud v úterý rozhodl, že je v souladu se základním zákonem země. Svazy obchodníků tvrdí, že je norma diskriminační a narušuje svobodu podnikání. Omezení platí od jara 2018 a obsahuje řadu výjimek, které prodejny v poslední době podle kabinetu stále více zneužívají. Proto vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) chystá zpřísnění zákona.
27. 7. 2021|

Tržby obchodů loni poprvé za osm let klesly. Nejvíce padaly prodejnám oděvů a obuvi

Maloobchodní tržby v Česku kromě prodejů aut loni poprvé od roku 2012 meziročně klesly, a to při očištění o sezonní vlivy o 0,9 procenta a bez očištění o 0,6 procenta. Nejvíce pokles postihl prodejny oděvů a obuvi. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za samotný prosinec tržby naopak meziročně vzrostly bez očištění o sezonní vlivy o 3,7 procenta a s očištěním o 1,4 procenta. Ve většině měsíců roku 2020 ale tržby ve srovnání s předchozím rokem klesaly.
5. 2. 2021|