TÉMA

Süleyman Soylu

Turečtí právníci žalují vedení země kvůli zemětřesení. Úřady za kritiku vlády pokutují televize

Šest desítek tureckých právníků podalo trestní oznámení na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, několik ministrů, guvernérů a starostů a také na operátory mobilních sítí v souvislosti se zemětřesením ze 6. února a jeho následky. Viní je mimo jiné ze zabití a zranění více než jedné osoby, nedbalosti, zanedbání dohledu či omezení komunikace. Počet obětí katastrofy se mezitím vyšplhal na téměř padesát tisíc.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 14:01|

Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo přes 33 tisíc lidských životů

Mohutné pondělní zemětřesení má v Turecku a Sýrii už přes 33 tisíc potvrzených obětí. V neděli čeští psovodi pomáhali polským záchranářům s hledáním dalších přeživších v troskách zřícených domů. Tým českých záchranářů se z Turecka vrátí zřejmě v noci na pátek, záležet bude na vývoji situace a požadavcích turecké strany.
12. 2. 2023Aktualizováno12. 2. 2023, 21:38|

V Turecku po raketovém útoku ze Sýrie zemřeli tři lidé, Erdogan nevyloučil ofenzivu proti Kurdům

Nejméně tři mrtvé a deset zraněných si vyžádal útok na turecké pohraniční město Karkamiş, které zasáhlo pět raket vypálených ze severní Sýrie. S odvoláním na guvernéra provincie Gaziantep o tom informovala agentura Reuters. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že nevylučuje pozemní ofenzivu proti kurdským milicím v Sýrii.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 12:57|

Turečtí policisté zatkli osobu, která před útokem v Istanbulu nastražila výbušninu, řekl ministr

Turecká policie zatkla skupinu lidí, kteří údajně nesou odpovědnost za nedělní explozi v Istanbulu. Má mezi nimi být i osoba, která nastražila výbušninu na třídě Istiklal, uvedl turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Výbuch na rušné ulici pro pěší v centru Istanbulu v neděli zabil šest lidí a 81 dalších zranil. Turecké úřady podezírají z účasti na atentátu kurdské milice v Sýrii YPG a Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace podíl na útoku popřely.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:21|

Mafiánský boss ve videích obviňuje turecké vládní politiky z vazeb na podsvětí. Je to spiknutí, tvrdí Erdogan

Tureckem hýbe série obvinění z korupce mířících do nejvyšších pater politiky. Přišel s nimi místní mafiánský boss Sedat Peker, který od předloňského roku žije v exilu. Vláda jeho výroky odmítá. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu oznámil, že nehodlá kvůli obviněním odstoupit– podle mafie měl ministr léta vazby na organizovaný zločin. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil videa za spiknutí proti Turecku.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:14|

Turecký ministr obvinil USA z organizace puče z roku 2016. Nezodpovědné, reaguje Washington

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako „nepodložené a nezodpovědné“.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 17:52|