TÉMA

Skladatel

Litomyšl vyvalila sudy. Připomněla si 200 let od narození Bedřicha Smetany

Litomyšl na Svitavsku oslavila 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany. Město uspořádala u této příležitosti slavnosti Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek. V Praze a Brně se u stejné příležitosti uskutečnily koncerty, v Pardubicích a v Plzni začaly výstavy, v Lysé nad Labem festival klasické hudby.
2. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 00:02|

Začal Rok české hudby. Na Smetanovo výročí se někde připravovali i léta

Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav bude skladatelovo rodiště Litomyšl, slavit se ale bude i na desítkách dalších míst. Někde se na akci připravovali celé roky. Všechny Smetanovy opery budou moci lidé například zhlédnout během roku v Plzni, Ostravě a právě v Litomyšli. Ministerstvo kultury mezi tematické projekty rozdělilo přes 88 milionů korun, resort celkem vyčlenil dvě stě milionů.
22. 1. 2024|

Litomyšl opraví rodný byt Bedřicha Smetany za dvacet milionů korun

Radnice v Litomyšli nechá do zahájení hudebního festivalu Smetanova Litomyšl zrekonstruovat rodný byt Bedřicha Smetany v bývalém zámeckém pivovaru. Příští rok uplyne dvě stě let od skladatelova narození a 140 let od jeho úmrtí. Město v soutěži vybralo dodavatele stavebních prací, osvětlení, ozvučení a nábytku, celkové náklady dosáhnou asi dvaceti milionů korun. Informoval o tom místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
29. 8. 2023|

Zemřel hudebník a zakladatel skupiny Elán Vašo Patejdl

Po krátké a těžké nemoci zemřel v sobotu ve věku 68 let slovenský zpěvák, klávesista a textař Vašo Patejdl, spoluzakladatel slovenské hudební skupiny Elán. Kapela, která po několikaleté přestávce na hudební scéně na září 2024 chystala koncerty v Praze a v Bratislavě, to oznámila na sociálních sítích.
19. 8. 2023Aktualizováno19. 8. 2023, 16:41|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Brněnská filharmonie natáčí symfonii rakouského skladatele Larchera. Hudebníci zahrají na papír, hrnec i kontrabas klarinet

Brněnská filharmonie ve světové premiéře nahrává symfonii rakouského skladatele Thomase Larchera A Line Above the Sky (Čára nad oblohou). Název díla odkazuje k jedné z nejtěžších lezeckých tras na světě v Dolomitech. Vznikla na objednávku prestižních orchestrů ze šesti evropských zemí a měla mít premiéru loni v květnu v Amsterodamu. Kvůli koronakrizi se ale nekonala.
4. 2. 2021|