TÉMA

Liz Cheneyová

Trump se snaží žalobou zablokovat obsílku, která požaduje jeho výpověď k útoku na Kapitol

Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu na výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující útok na Kapitol z 6. ledna loňského roku. Snaží se tak zablokovat předvolání, které požaduje, aby do 14. listopadu vypovídal pod přísahou. Informovala o tom agentura AP.
12. 11. 2022|

Přední republikánka Cheneyová neuspěla v primárkách. Porazila ji Trumpova kandidátka

V republikánských primárních volbách ve státě Wyoming jasně vyhrála právnička Harriet Hagemanová podporovaná bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve vnitrostranickém hlasování porazila současnou kongresmanku a exprezidentovu kritičku Liz Cheneyovou. Cheneyovová patří k výrazným tvářím republikánů a před dvěma lety ve stejných volbách drtivě zvítězila. Republikáni vybírali své lídry také na Aljašce.
17. 8. 2022|

Trump podle svědků loni 6. ledna nedbal proseb, ať vyzve k zastavení násilí

Bývalý americký prezident Donald Trump 6. ledna loňského roku údajně hodiny sledoval přenos útoku na americký Kapitol. Podle výpovědi svědků ignoroval prosby svých dětí a blízkých poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí. Svědci to uvedli při slyšení výboru Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje vývoj po prezidentských volbách v USA a nepokoje v sídle Kongresu.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 22:05|

Trump zuřil a chtěl se připojit k davu u Kapitolu, vypověděla pracovnice Bílého domu

Někdejší prezident USA Donald Trump věděl o přítomnosti zbraní v davu svých podporovatelů, které 6. ledna 2021 vyzval k pochodu na sídlo Kongresu, přesto je burcoval a chtěl se ke Kapitolu také sám vydat. Před vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů to v úterý vypověděla někdejší asistentka Trumpova personálního šéfa Marka Meadowse. Rovněž uvedla, že byla znechucená, když Meadows při povolebních nepokojích tlumočil Trumpův pohled na násilné chování jeho stoupenců.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 11:08|

Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stíhání Trumpova poradce Meadowse kvůli lednovému útoku na Kapitol

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý odsouhlasila návrh na stíhání Marka Meadowse, bývalého personálního šéfa a poradce exprezidenta Donalda Trumpa, za pohrdání Kongresem kvůli nevyslyšení obsílky. Meadows se po vyzvání nedostavil na výslech před komisi, která vyšetřuje útok na sídlo Kongresu z 6. ledna, a neposkytl orgánu požadované dokumenty. O výsledku hlasování informovala stanice CNN.
15. 12. 2021|

Policisté před výborem popsali traumata, která utrpěli při obraně Kapitolu

Zvláštní výbor amerického Kongresu zahájil vyšetřování útoku stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol z 6. ledna. Jako první svědci vystoupili příslušníci policie. Závěry se očekávají napřesrok, samotná existence vyšetřování už ale vyvolala ostré stranické spory. Jeden z předvolaných strážců zákona odsoudil vyjádření některých republikánských politiků, kteří tehdejší násilné události při volební schůzi Kongresu nyní zkreslují a zlehčují.
27. 7. 2021|

Kritičku Trumpa Cheneyovou odvolali republikáni z vysoké stranické funkce

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů ve středu odvolali kongresmanku Liz Cheneyovou, ostrou kritičku bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ze třetí nejvyšší funkce ve stranické sněmovní hierarchii. S odkazem na vyjádření některých zákonodárců o tom informovala americká média.
12. 5. 2021|

Republikánka Cheneyová bude čelit dalšímu pokusu o odvolání. Straníci jí vyčítají kritiku Trumpa

Nejvýše postavená republikánka ve Sněmovně reprezentantů a trojka ve stranické hierarchii Liz Cheneyová bude ve středu čelit dalšímu návrhu na odvolání z funkce předsedkyně republikánské konference (šéfka stranického klubu). Spolustraníkům se nelíbí, že patří k hlasitým kritikům bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který si ve straně i půl roku od voleb udržuje stále velký vliv. Na pozadí jejího případu se tak odehrává spor o budoucí směřování republikánů.
11. 5. 2021|

Konspirátorka i kritička Trumpa. Trestu republikánů unikly obě kongresmanky

Kongresmanka Liz Cheneyová přestála hlasování republikánů v americké Sněmovně reprezentantů. Rozhodovali o jejím setrvání na třetím nejvyšším postu ve sněmovní stranické hierarchii poté, co v lednu podpořila ústavní žalobu proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi, napsala stanice CNN. Republikáni také rozhodli, že nevyvodí důsledky z chování kongresmanky Marjorie Taylorové Greeneové, která šíří konspirace a nabádala k násilí.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 09:30|