TÉMA

Odbojáři

Smůla i zrada, přesto úspěšná mise. Od výsadku Calcium a Barium uplynulo 80 let

Uplynulo osmdesát let od výsadku dvou paraskupin – Calcium a Barium. Jednalo se o první výsadek do protektorátu po více než roční odmlce a také o obnovení rádiového kontaktu s exilovou vládou v Londýně. Obě skupiny provázela smůla a potýkaly se se zradou konfidentů. Přesto je jejich činnost za okupace považována za velmi úspěšnou.
5. 4. 2024|

Museli jsme losovat, kdo zastřelí vojáky wehrmachtu, vzpomíná francouzský odbojář

Do Francie míří členové německé komise pro válečné hroby. Ve vesnici Meymac budou pátrat po ostatcích skoro padesáti vojáků wehrmachtu, které na konci 2. světové války zastřelili místní odbojáři. K činu se přiznal poslední žijící z nich.
17. 6. 2023|

Ministerstvo obrany ocenilo bojovníky proti komunismu. Osvědčení dostal i Petr Pithart

Dalších 39 bojovníků proti komunistické diktatuře bylo v pondělí oceněno na ministerstvu obrany. Osvědčení o účasti ve třetím odboji převzali například někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart a disident Karel Havelka. Pamětní odznaky za aktivní odbojovou činnost předala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 13:45|

Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou Praha poskytne Ukrajině

Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou poskytne Ukrajině. Na tiskové konferenci v Berlíně s českým premiérem Petrem Fialou to ve čtvrtek oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Podrobnosti uvést nechtěl, podle Fialy je ale podoba budoucí dohody velmi konkrétní a týká se těžké techniky. Fiala se Scholzem jednal také o rozšíření kapacity ropovodu TAL, který považuje za klíčový pro budoucí distribuci ropy do střední Evropy, a využití terminálů na zkapalněný plyn. Premiér se sešel i s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 23:08|

Neblahý osud českých lékařů v odboji. Historik Uhlíř získal v Berlíně důležité dokumenty

Dosud neznámé dokumenty, které podrobně mapují osudy českých odbojářů po zatčení gestapem, se z Lidového soudního dvora v Berlíně podařilo získat historikovi Janu Borisovi Uhlířovi. Zejména jde o trio lékařů, které nacisté zavraždili.
11. 12. 2021|

Polidštěné legendy. Nový román odhaluje život odbojářů Mašína, Balabána a Morávka

Gestapo jim říkalo Tři králové. Hrdinové protinacistického odboje Josef Mašín, Josef Balabán a Václav Morávek patřili k nočním můrám nacistické tajné policie a jejich činy při obraně Československa podrobně popsali historici. Jak ale vypadal jejich život, i když se zrovna nestřílelo, popisuje v novém románu M+B+M Dalibor Vácha.
2. 2. 2021|