TÉMA

Ochrana oznamovatelů

Stav korupce v Česku se loni mírně zlepšil, soudí Transparency International. Chybí ale strategické řešení jejího potírání

Česká republika si mírně polepšila v žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí vnímání korupce ve 180 zemích a oblastech. Z možných sta bodů jich v bilanci za loňský rok získala 57, o rok dříve obdrželo Česko 56 bodů. Před Českem se s lepším hodnocením umístilo čtyřicet zemí. Kriticky se TI vyjádřila o vývoji na Slovensku a v Maďarsku, obě země mají podle organizace nedostatky v zásadách právního státu. Nejlepšího výsledku stejně jako loni dosáhlo Dánsko.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 11:07|

Senátem prošla školská novela. Nová pravidla pro platy učitelů pedagogové kritizují

Na platy učitelů má stát dávat od příštího roku ze zákona v průměru nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga. Senát to schválil po více než tříhodinové debatě navzdory nejasnostem, z jakých dat bude objem peněz na platy pedagogů vycházet. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce o tom jednat se školskými odbory. Uzákonění učitelských platů nyní dostane k podpisu prezident.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 15:24|

Daleko za Německem na úrovni Rwandy či Gruzie. TI vydala nový žebříček vnímání korupce

Česku chybí koncepce boje proti korupci a politikům vůle prosadit potřebné zákony, zejména na ochranu oznamovatelů, o lobbingu a o státní službě, tvrdí česká pobočka organizace Transparency International. Ta zveřejnila svůj žebříček vnímání korupce, Česko je na 49. místě ze 180 zemí a oblastí – pod průměrem Evropské unie. Oproti minulému roku se pozice nezměnila.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 11:41|

Ministerstvo zemědělství vypíše další kolo Agricovidu, podporu nově mohou žádat i tržnice

Vláda odsouhlasila další kolo podpůrného programu Agricovid potravinářství. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády upozornila, že další kolo programu bude vedle zemědělských a potravinářských podniků nově zaměřeno i na trhy a tržnice. Česká republika také přijme další Bělorusy, kteří byli pronásledováni režimem Alexandra Lukašenka.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 23:20|