TÉMA

Yosemitský národní park

Miliardář Chouinard převedl firmu na ekology. Zisky tak půjdou na ochranu životního prostředí

Americký miliardář Yvon Chouinard se rozhodl převést svou maloobchodní společnost Patagonia na organizace, které budou využívat její zisky k ochraně životního prostředí. Chouinard to ve středu uvedl v otevřeném dopise na webových stránkách podniku. „Země je teď naším jediným akcionářem,“ píše se v záhlaví dopisu.
15. 9. 2022|

Turisté se musejí rozptýlit do dalších přírodních lokalit, nutná je propagace, říká náměstek Tesař

Problémem národních parků v Česku je podle náměstka ministryně životního prostředí Tomáše Tesaře (TOP 09) to, že lidé se v přírodě shlukují jen na některých místech. V přírodě by se podle něj měli více rozptýlit, řekl v souvislosti se současným požárem v Českém Švýcarsku v Interview ČT24. Zároveň si ale nemyslí, že by bylo správnou cestou omezovat vstup do národních parků, případně vybírat vstupné. Lidé by podle něj měli hlavně změnit své chování v přírodě.
2. 8. 2022|

Požáry ohrožují i národní parky. Hoří například u řeckého parku Dadia nebo Yosemitského v USA

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů porostu, ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny jsou také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini. Plameny nyní ohrožují také Yosemitský národní park v americké Kalifornii. Oheň zvaný „Oak“ je letos v tomto státě největší.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 20:32|

I v Česku jsou skalní terény, kde nikoho nepotkáte a zažijete dobrodružství, radí Ondra

„Srdcem jsem skalní lezec,“ přiznává Adam Ondra, který se nyní připravuje na olympijské hry. Lezení je pro něj vyjádřením svobody i dobrodružstvím, které je možné zažít například i na pískovcových oblastech v Česku. Jeden z nejlepších lezců světa byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
1. 2. 2021|