TÉMA

Jen Psakiová

Unie vytvoří síly rychlé reakce. Budou mít až pět tisíc vojáků

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na nové obranné strategii počítající mimo jiné s vytvořením brigády rychlého nasazení o síle až pěti tisíc vojáků. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella se Rusko dopouští v ukrajinském Mariupolu masivních válečných zločinů. Velvyslankyně USA při OSN zopakovala, že Spojené státy nevyšlou vojáky na Ukrajinu, budou ale bránit země NATO. Slovinsko do Kyjeva vrátí své diplomatické zastoupení. O další pomoci Ukrajině rozhodl Nový Zéland. Podle Kremlu jednání mezi Ukrajinou a Ruskem nepokročila. Moskva také oznámila, že kvůli sankcím ukončila jednání o mírové smlouvě s Tokiem.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 01:34|

Policie hasila střety v západním Belfastu vodním dělem. Politici vyzvali davy ke klidu

Nepokoje v severoirském Belfastu pokračovaly i v noci na pátek, několik skupin obyvatel zaútočilo proti zasahujícím policistům a vrhalo na ně kameny, zápalné lahve a dělbuchy. Bezpečnostní složky proti nim zakročily pomocí vodního děla ve snaze násilí ukončit, uvedl zpravodajský web BBC. Britský premiér Boris Johnson jednal po telefonu se svým irským protějškem Micheálem Martinem a vyslovil se pro „uklidnění napětí“.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 22:07|

Přívětivá mluvčí a zcela ženský tým. Trumpův Twitter střídá v Bílém domě tradiční tiskové oddělení

Čtyřletá nevraživost mezi prezidentem Spojených států a novináři je u konce. Joe Biden mění vše, co Donald Trump v přístupu k médiím započal. Nově úřadující prezident sestavil tiskový tým výhradně z žen, které slibují klasické tiskové brífinky, otevřenost a transparentnost. Tedy to, na co si média za vlády Donalda Trumpa odvykla. Nová mluvčí prezidenta už začala občanům odpovídat také na sociální síti Twitter.
30. 1. 2021|