TÉMA

Jan Eichler

Pavel jmenoval nové profesory, dekret převzali i Zemanem odmítnutí

Prezident Petr Pavel v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 93 profesorům. Jsou mezi nimi i historik umění Jiří Fajt a fyzik Ivan Ošťádal, kterým Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal nejvyšší akademický titul udělit kvůli výhradám k jejich minulosti.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 11:26|

V Ústeckém kraji mají problém s turistickým značením. Může za to loňský požár národního parku i kůrovec

V Ústeckém kraji se potýkají s problémy v označování turistických cest. Značky poškodil nejen loňský požár v Národním parku České Švýcarsko, ale také přetrvávající kůrovcová těžba. Navíc zásadně ubylo vhodných míst, kam nové značky udělat. Klub českých turistů (KČT) a Lesy ČR proto musely zavést nové a méně obvyklé způsoby, jak turistické trasy v krajině vyznačit, což je náročné a finančně nákladné.
18. 5. 2023|

Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:02|

Pavel si vyžádá nominace na ústavní soudce. Zemanem odmítnuté profesory chce jmenovat

Prezident Petr Pavel tento týden obešle 23 institucí, aby mu předložily kandidáty na nové ústavní soudce. Návrhy bude probírat konzultační panel, který povede ústavní právník Jan Kysela. Prezident to uvedl na pondělní tiskové konferenci. Ústavní soudce jmenuje ve chvíli, kdy bude panovat shoda mezi Senátem a jeho konzultačním panelem. Zmínil také, že jmenuje Zemanem odmítnuté profesory. Doplnil, že prezidentská kancelář se kompletně přestěhuje na Pražský hrad do konce března.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 17:49|

Prezident Zeman jmenoval Eichlera profesorem, v minulosti to odmítl učinit

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval profesorem Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Jeho jmenování původně v roce 2015 podepsat odmítl, stejně jako fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta. U všech akademiků to tehdy zdůvodnil údajnými prohřešky z minulosti. Soud loni pravomocně rozhodl, že nejmenování Fajta a Ošťádala nebylo v souladu se zákonem. Eichler svou žalobu na prezidenta v roce 2016 stáhl.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 20:04|

Prezident znovu rozhodne o jmenování Fajta profesorem. Na Ústavní soud se neobrátí

Prezident republiky Miloš Zeman se ve sporu o jmenování kunsthistorika umění Jiřího Fajta profesorem na Ústavní soud neobrátí. Na dotaz ČT to uvedl advokát prezidenta Marek Nespala. Podle něj je nové rozhodnutí týkající se Fajtova jmenování v procesu a prezident ho vydá v souladu s vysokoškolským zákonem. Bližší informace k případu neuvedl.
29. 1. 2021|