TÉMA

Sjezdovka

Hrozí, že bez sněhu zůstane polovina ski areálů v Evropě

Uplynulých dvanáct měsíců bylo o víc než jeden a půl stupně teplejších než v době před začátkem průmyslové revoluce. Je to vůbec poprvé, kdy se globální teplota za celý rok dostala nad tuto hranici. S extrémy v počasí byli lidé konfrontováni celý minulý rok a nyní oteplování potvrzují i data. Od začátku roku je také možné sledovat to, že po ochlazení sotva na průměrné teploty následuje prudká obleva. Sníh, jako viditelný symbol zimy, je tak v přírodním stavu jen v nejvyšších polohách hor. S jeho nedostatkem se aktuálně potýkají i v Alpách. Detailní snímky z družice ukazují, že údolí jsou často úplně bez sněhu a podle odhadů bude při celkovém oteplení o dalšího půl stupně bez přírodního sněhu až polovina všech ski areálů v Evropě.
8. 2. 2024|

Pokud se nezastaví změna klimatu, lyžování v Evropě nemá šanci, ukazuje studie

Oteplování planety způsobované v současné době lidskou činností se projevuje v celé řadě oblastí. Mezinárodní vědecký tým se zaměřil na to, jaký dopad bude mít na oblíbenou evropskou zábavu – sjezdové lyžování.
4. 9. 2023|

Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, tvrdí skiareál poté, co soud zrušil kolaudaci

Vykácením části lesa u Klínovce nevznikla podle středečního vyjádření Skiareálu Klínovec sjezdovka, ale úsek slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely. Kolaudační rozhodnutí na úpravy v úterý zrušil Krajský soud v Plzni. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který podal na kolaudační rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Jáchymově správní žalobu, bylo skutečným účelem stavby propojení lyžařského areálu. Městský úřad v Jáchymově, jehož rozhodnutí soud zrušil, počká na zdůvodnění rozhodnutí, pak se rozhodne, jak bude reagovat, avizoval.
10. 5. 2023|

Silvestr je nejteplejší v historii měření. Ve středních Čechách a Praze bylo až 18,2 stupně

Přelom roku je letos mimořádně teplý. Leckde byl nejteplejší Silvestr v historii – rekordy nevydržely více než na dvou třetinách stanic, kde meteorologové měří teploty přes třicet let. Až osmnáctistupňovým maximům neodolal ani historický celorepublikový rekord pro poslední den roku, který byl z roku 1935. Oteplení doprovodil silný vítr. Na Sněžce naměřili meteorologové poryvy odpovídající síle orkánu, v části Slezska platí kvůli větru až do půlnoci výstraha. Protože také prší, je počasí velmi nepříznivé pro lyžaře. Některá střediska omezují provoz.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 17:16|

Při nedělním pádu laviny v Rakousku se zranili čtyři lidé. Nikdo se již nepohřešuje

Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky v pondělí ale znovu do terénu vyrazily, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:50|

Vítr ráno zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. U Divišova havaroval sypač

Silný vítr ráno zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky na Růžovou horu zůstal v provozu. Ve středních Čechách museli vyjet všichni silničáři, aby čistili vozovky od sněhu.
3. 12. 2022|

Podnikatel chce po třiceti letech obnovit sjezdovku na Rozárce. Ekologům se záměr nelíbí

Záměr vybudovat v lokalitě Rozárka na okraji Hradce Králové na místě bývalé sjezdovky novou s umělým povrchem a restaurací podpořili na jaře zastupitelé města. Ekologové jsou ale proti projektu, v lokalitě proto provádějí nezávislý průzkum zaměřený na ochranu životního prostředí. Vznikla také petice.
14. 1. 2022|

Lanovky jedou na Ještěd nebo Šerák. Na Červenohorském sedle se lyžuje

Po několika měsících nucené odstávky se v pondělí otevřela lanovka z Ramzové na Šerák v Jeseníkách. Lidé se nyní dostanou lanovkou například i na Ještěd. Na Červenohorském sedle spustili i vleky pro lyžaře. Ti mají k dispozici modrou sjezdovku, na které leží zhruba třicet centimetrů sněhu. O víkendu se má spustit také lanovka v Koutech nad Desnou.
10. 5. 2021|

Skiareály vybízí lidi k odchodu. Pravomoce na jejich vykázání ale nemají, tvrdí střediska

V lyžařských střediscích v Česku od soboty nepojedou ani vleky, které dosud mohly převážet alespoň pěší turisty a běžkaře. Někteří provozovatelé se kvůli tomu obávají přílišného množství lidí na svazích. Kapacity ani pravomoci vyhánět je ze sjezdovek ale nemají. Informovali o tom provozovatelé skiareálů. Lidé podle nich mohou sjezdovky zničit nebo se na nich zranit. Příjezd rekreantů do skiareálů vláda v rámci protikoronavirových opatření nezakázala.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 17:06|