TÉMA

Daguerrotypie

V Tunelovém vidění je daguerrotypie na rozdíl od digitální fotografie jedinečná

Daguerrotypie začala „konzervovat“ uplývající čas v první polovině devatenáctého století. Dnes se už nepoužívá. Umělec Ondřej Přibyl se přesto k tomuto fotografickému procesu vrací. Na výstavě Tunelové vidění v pražské Galerii Václava Špály zkoumá, zda daguerrotypie může obstát i v současnosti.
24. 10. 2022|

V Brně vystaví zřejmě nejstarší reportážní snímek, zachycuje slavnost na Zelném trhu

Muzeum města Brna výjimečně a nakrátko vystaví 180 let starou daguerrotypii Bedřicha Franze. Zachycuje slavnost Božího těla na Zelném trhu a brněnští muzejníci uvádí, že jde o nejstarší reportážní snímek na světě dochovaný v originále. Daguerrotypii zájemci zhlédnou od pátku do neděle v hranolové věži hradu Špilberk. Od 14. června ji nahradí novodobý záběr pořízený historickou technologií ze stejného místa.
10. 6. 2021|

Nejstarší české fotografie se dotkla i Božena Němcová. Filmaři starý proces zkusili zopakovat

V uplynulých týdnech Česká televize uvedla filmovou minisérii ze života Boženy Němcové. V době, kdy spisovatelka žila, vznikaly ve světě nové převratné vynálezy a mezi nimi i fotografie. Tvůrci Boženy se nechali tehdejší technologií inspirovat a celý proces zopakovali. Během natáčení vznikla jedinečná a jediná fotografie zachycená na pokovené desce. Samotná spisovatelka viděla podobný postup během svého pobytu v Litomyšli v roce 1840.
29. 1. 2021|