TÉMA

Dirigent

Spojení s orchestrem je záhadné, míní dirigent Popelka. Postaví se do čela vídeňských symfoniků

Dříve hrál na kontrabas v prestižních orchestrech zejména v Německu. Dnes je Petr Popelka žádaný dirigent, který od roku 2025 nastoupí jako šéfdirigent k vídeňským symfonikům. Nyní vede Symfonický orchestr Českého rozhlasu, v této sezoně se zároveň loučil v předchozím angažmá v Oslu. Popelka byl hostem pořadu Události, komentáře.
22. 7. 2023|

Jako v divadelní hře, popsal události před invazí ruský dirigent České filharmonie Byčkov

Na začátku ruské invaze na Ukrajinu se objevily nesouhlasné reakce s krokem Kremlu i v Rusku. Na několika místech v zemi proběhly protesty. Invazi odsoudil okamžitě také šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov, a to v první den války jako jeden z prvních ruských umělců. Jediným spravedlivým řešením války je podle něj ústup Ruska a potrestání válečných zločinců, řekl v pořadu Události, komentáře.
15. 2. 2023|

Zemřel světově proslulý český dirigent Libor Pešek

Ve věku 89 let zemřel významný český dirigent Libor Pešek. ČT to potvrdil ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl. Propagátor tvorby skladatele Josefa Suka získal světové renomé jako šéfdirigent liverpoolského královského orchestru. Umělečtí kolegové vzpomínají na Libora Peška jako na velkého umělce i laskavého člověka.
23. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 13:10|

Do Ostravy se sjeli nadějní dirigenti. Na kurzu získávají zkušenosti

Janáčkova filharmonie v Ostravě uspořádala i přes pandemii Mezinárodní dirigentské kurzy. Dorazila desítka mladých talentů například ze Spojených států, Japonska či Izraele. Všichni musí mít negativní test na covid-19. Roli lektora přijal český dirigent Tomáš Netopil.
28. 1. 2021|