TÉMA

Marija Aljochinová

V Praze vystoupí ruské aktivistky Pussy Riot

V pražském klubu MeetFactory vystoupí ve čtvrtek 8. září ruská punková kapela Pussy Riot. Feministická punková skupina je známá občanskými postoji vyjadřovanými často provokativní formou a kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina. Koncert v Praze je součástí turné. Honorář kapela věnovala na obnovu dětské nemocnice v Kyjevě.
8. 9. 2022|

Navalného bratr Oleg dostal u soudu roční podmínku

Moskevský soud uložil bratrovi uvězněného opozičníka Alexeje Navalného Olegovi podmíněný trest – rok odnětí svobody s roční podmínkou – za porušení hygienických norem, jelikož se v lednu zúčastnil zakázané demonstrace za Navalného osvobození. „Pokládáme tento verdikt za nespravedlivý a odvoláme se,“ řekl agentuře TASS obhájce Nikas Paraskevov.
6. 8. 2021|

Rusové rozsvěceli na podporu Navalného světla

Lidé po celém Rusku zapalovali na znamení protestu proti policejním zásahům a uvěznění opozičního představitele Alexeje Navalného svíčky nebo rozsvěceli svítilny na mobilech a snímky světel pak umisťovali na sociální sítě. K této formě pokojného protestu vyzval v úterý spolupracovník Navalného Leonid Volkov. Stovky lidí kromě toho v Moskvě vytvořily na znamení solidarity s manželkou Navalného Julijou Navalnou a ženami pronásledovanými z politických důvodů lidský řetěz. Asi 70 osob se zúčastnilo podobné manifestace v Petrohradě, informoval zpravodajský server Meduza.
14. 2. 2021|

Pětice Navalného spolupracovníků dostala domácí vězení

Moskevský soud poslal do domácího vězení pětici spolupracovníků a spojenců opozičního vůdce Alexeje Navalného, a to až do 23. března. Všichni byli zadrženi jako podezřelí z porušení sanitárních a epidemiologických norem na nepovolené protestní akci minulou sobotu v Moskvě. Další demonstrace za propuštění Navalného z vězení se mají konat v neděli.
29. 1. 2021|

Ruská policie zadržela bratra a blízké spolupracovníky Navalného, opozičník zůstává ve vazbě

Ruská policie zatkla několik blízkých spolupracovníků a příznivců opozičního politika Alexeje Navalného. Na 48 hodin zadržela například jeho bratra Olega, spolupracovnici Ljubov Sobolovou nebo lékařku Anastasiju Vasiljevovou. Vyšetřuje je v souvislosti s údajným porušením opatření proti šíření koronaviru během sobotních protestů v Moskvě. Sám Navalnyj zůstane podle rozhodnutí moskevského soudu až do 15. února ve vazbě.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 17:04|