TÉMA

Arcidiecézní muzeum

Arcibiskupský palác v Olomouci veřejnosti poprvé v historii ukáže své vzácné sbírky

Návštěvníci Arcibiskupského paláce v Olomouci budou moci od čtvrtka nahlédnout do třísetleté historie uměleckého sběratelství a mecenátu olomouckých biskupů a arcibiskupů. Ve slavnostním sále se otevře výstava s názvem K oslavě a potěše, která poprvé v historii arcibiskupství nabídne pohled do části sběratelské kolekce touto formou. Kromě obrazů či porcelánu nabídne i ukázky ze sbírky zbraní a unikátní sběratelské kousky ze slonoviny. Galerie bude otevřena do 28. září.
16. 6. 2021|

Madona v Olomouci po pěti stech letech odkládá roušku

Před přibližně pěti sty lety namaloval Sebastiano del Piombo obraz Madona s rouškou. O zhruba sto padesát let později se olejomalba dostala do Olomouce, kde shlíží ze stěny obrazárny v Arcidiecézním muzeu. To ovšem zůstane ještě rok zavřeno, ne kvůli pandemii, ale kvůli rekonstrukci. Muzeum vzácný obraz připomíná alespoň on-line. Mimo jiné v animovaném klipu, který ukazuje, jak Piombo své dílo maloval. Promítat ho bude i na katedrálu sv. Václava.
14. 5. 2021|

Zdíkův palác v Olomouci čeká oprava za 50 milionů. Arcidiecézní muzeum bude víc než rok uzavřeno

Léta plánovaná rekonstrukce jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě, Zdíkova paláce v Olomouci, začne v únoru. Rekonstrukce biskupského paláce podle návrhu architekta Jana Šépky potrvá nejméně do května příštího roku a vyjde zhruba na 50 milionů korun. Arcidiecézní muzeum Olomouc, které tvoří na Václavském náměstí s palácem a katedrálou svatého Václava jeden turisticky atraktivní celek, tak bude více než rok uzavřeno.
28. 1. 2021|