TÉMA

Reklamy

Regulaci konopí bych chtěl už příští rok, jde o lepší způsob prevence, říká Vobořil

Ambicí národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je, aby Česko mělo regulovaný trh s konopím už k 1. lednu 2024. Prohibice návykových látek je podle něj tou nejhorší možností, co se rizik týče. Pokud se regulace trhu s konopím zavede, marihuanu podle něj určitě vyzkouší i lidé, kteří tak dosud neučinili. „Ale to, co se nikde nepotvrdilo, je nárůst lidí závislých nebo každodenních intenzivních uživatelů,“ sdělil v Interview ČT24.
27. 6. 2023|

Meta propustí třináct procent zaměstnanců. Problémy mají i další digitální firmy

Velké digitální firmy jsou v úzkých. Nejen v poslední době hojně skloňovaný Twitter, který nový vlastník Elon Musk radikálně zeštíhluje. Masivní propuštění oznámila společnost Meta se svou klíčovou filiálkou, tedy Facebookem. Firma propustí přes jedenáct tisíc lidí, tedy asi třináct procent zaměstnanců. Za vším je kolísání tržní hodnoty společností, které ještě donedávna výhradně rostly, a také pokles příjmů z reklamy i nejistota z budoucího směřování technologických gigantů.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 13:28|

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

Už žádná selfíčka s gorilami a šimpanzi, žádají experti vědce i fotografy

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), což je organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů, chce, aby vědci změnili své chování vůči primátům. Žádají je, aby se vyvarovali společných snímků s nimi, aby na Instagram nedávali fotky, jak se s orangutany drží za ruce ani jak se „přátelí“ se šimpanzi.
28. 1. 2021|