TÉMA

Anthony Blinken

Ostřelováním železnice se Rusko snaží nabourat psychiku Ukrajinců a ohrozit dodávky zbraní, říká zpravodaj ČT

Ruské ostřelování a bombardování železničních tratí na Ukrajině je podle zpravodaje ČT Andrease Papadopulose problémem zejména pro uprchlíky z východu země. Vlak je pro ně totiž často jedinou možností, jak se dostat z oblastí bojů. Ruská armáda však tímto způsobem ohrožuje i dodávky zbraní nebo návštěvy státníků ze Západu. Ty bývají často utajované, Rusové tak nemají informace o tom, kterou trasou a v jaké době do Kyjeva míří.
26. 4. 2022|

Válku může zastavit jedině Putin, říká Blinkenova náměstkyně

Vztahy mezi Spojenými státy a Ruskou federací nejsou zcela zpřetrhané a k diplomatickým kontaktům dochází, uvedla v exkluzivním rozhovoru pro ČT24 Karen Donfriedová, náměstkyně šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena. Je podle ní na Vladimiru Putinovi, aby ukončil válku, kterou rozpoutal, Čína by podle ní za případnou podporu Moskvy „zaplatila“. Rozhovor s americkou diplomatkou, která má na starosti vztahy USA a Evropy, vedl v Událostech, komentářích Martin Řezníček.
30. 3. 2022|

Ukrajina je podle Zelenského připravena jednat o neutralitě

Ukrajina je podle svého prezidenta připravena jednat o neutralitě a bezjaderném postavení, pokud jí budou uděleny reálné záruky bezpečnosti. Volodymyr Zelenskyj to uvedl v prvním rozhovoru s ruskými novináři. Další kolo jednání o uzavření příměří mezi Kyjevem a Moskvou začne podle ukrajinského vyjednávače už v pondělí v Turecku. Podle vedoucího ruské delegace proběhne od úterý do středy. Prezidenti Ruska a Turecka se dohodli, že místem jednání bude Istanbul, napsala agentura Anadolu, informace o termínu neupřesnila.
27. 3. 2022Aktualizováno27. 3. 2022, 23:14|

Ukrajinští ministři se sešli v Polsku s Blinkenem i Bidenem. Ten slíbil další pomoc

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov dorazil spolu s ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou do Varšavy, kde jednali se svými americkými protějšky. Se dvojicí ukrajinských ministrů se setkal i americký prezident Joe Biden. Ukrajina dostala od Spojených států další bezpečnostní přísliby. Šéf Bílého domu se rovněž setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Tomu řekl, že článek Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně bere jako posvátný závazek. Polsko má podle něj dostat další pomoc s uprchlíky. Večer pronesl hlavní projev, ve kterém zopakoval, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny.
26. 3. 2022Aktualizováno26. 3. 2022, 18:52|

Rodiny diplomatů USA odjedou z Ukrajiny. EU zůstává a hodlá poslat miliardu eur

Spojené státy nařídily, aby rodiny diplomatů na Ukrajině odjely. Povolily i odjezd postradatelných diplomatických pracovníků. Polovinu zaměstnanců odvolá i Velká Británie. Důvodem jsou obavy z ruské invaze. Ukrajina kroky označila za přehnané a předčasné. Ani členské státy EU k obdobnému postupu zatím nevidí důvod. Evropská komise oznámila, že chce Ukrajině poslat přes miliardu eur. NATO i USA hodlají posílit jednotky ve východní Evropě, Rusko zahájilo cvičení v Baltském moři.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 19:32|

OSN odsoudila nálet na věznici s desítkami mrtvých v Jemenu. Saúdové odpovědnost odmítli

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres odsoudil letecké útoky koalice vedené Saúdskou Arábií v Jemenu. Při nich přišlo v pátek o život více než 82 lidí v záchytném centrum v severojemenské provincii Sáda. Koalice, která bojuje proti Íránem podporovaným Hútíům, popírá, že by na centrum záměrně útočila. Nebylo podle ní ani na seznamu objektů OSN, na které se nemá útočit.
22. 1. 2022Aktualizováno22. 1. 2022, 15:33|

Bývalý slovenský prokurátor Trnka a jeho syn mají zákaz vstupu do USA

Bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka a jeho syn od čtvrtka nemají povolený vstup na půdu Spojených států. Oznámil to šéf americké diplomacie Antony Blinken, který proti Trnkovi a jeho synovi použil loňský zákon o ministerstvu zahraničí a zahraničních operacích. Generálního prokurátora Slovenska z let 2004 až 2011 viní z účasti na korupčním jednání. Trnka ve vlasti čelí obvinění ze zneužití pravomocí.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 16:58|

USA se vrací do Rady OSN pro lidská práva, zatím budou v roli pozorovatele

Spojené státy se vrací do Rady OSN pro lidská práva (UNHRC). Na ženevském zasedání rady to sdělil americký chargé d'affaires při této instituci Mark Cassayre a po něm to potvrdil ministr zahraničí Antony Blinken. USA budou v UNHRC v roli pozorovatele a později budou usilovat o plné členství. Z rady vystoupily v roce 2018.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 16:16|

Rusko chce, aby se USA vrátily k dohodě o jaderném programu Íránu. Washington je tomu nakloněn

Rusko vyzvalo Spojené státy, aby se vrátily k dohodě o omezení íránského jaderného programu. Washington od úmluvy odstoupil pod vedením prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018. Jeho nástupce Joe Biden už dříve avizoval, že Washington udělá vše pro to, aby se k dohodě opět připojil a zabránil tak Íránu v získání jaderné zbraně.
28. 1. 2021|