TÉMA

Zkamenělina

Savec velikosti jezevce útočil na výrazně většího dinosaura. Unikátní fosilie přepisuje znalosti druhohor

Fosilie objevená na severovýchodě Číny zachytila savce podobného jezevci při útoku na býložravého dinosaura. Nález, který je starý 125 milionů let, naboural tradiční představy o tom, že se větší dinosauři zpravidla živili menšími savci, a ukázal, že potravní řetězce z období druhohor byly mnohem komplexnější, než se dosud předpokládalo.
19. 7. 2023|

Ještěrky jsou o miliony let starší, než vědci předpokládali, naznačují čelisti „malého řezníka“

Ještěrky jsou pravděpodobně o 35 milionů let starší, než vědci dosud předpokládali. Naznačuje to nový objev, o kterém informoval server BBC News. Odborníci z Bristolské univerzity pořídili pomocí počítačové tomografie snímky zkamenělých pozůstatků plaza, který ležel desítky let ve skříni Přírodovědného muzea v Londýně. Ukázaly, že je blízkým příbuzným dnešních ještěrek.
5. 12. 2022|

Okřídlený „drak“ ze Skotska byl největším ptakoještěrem své doby

Skotští paleontologové oznámili, že objevili kosterní pozůstatky zřejmě největšího ptakoještěra z období jury. Nález ukazuje, že pterosauři s rozpětím křídel 2,5 metru existovali asi o 25 milionů let dříve, než odborníci dosud předpokládali.
23. 2. 2022|

Vědci na Lesbu objevili zkamenělý strom starý 20 milionů let. Byl částí velkého pravěkého lesa

Řečtí výzkumníci na ostrově Lesbos v Egejském moři našli zkamenělinu stromu starého zhruba dvacet milionů let. Fosílie měla neporušené větve i kořeny, uvedla agentura Reuters.
27. 1. 2021|