TÉMA

Konflikty

Koupit vstupenku do Adršpašských skal na místě je téměř nemožné. Zklamaní turisté se domáhají vstupu

U vstupu do Adršpašských skal dochází ke konfliktům turistů a pracovníků skalního města. Už dva roky je možné vstupenky zajistit pomocí rezervačního online systému a zájem je takový, že koupit je na místě není téměř možné. Zklamaní turisté se domáhají vstupu. Pomáhat s organizací musí i strážci přírody.
4. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 16:17|

Nová naleziště zemního plynu vyvolávají spory o vedení mořských hranic ve Středomoří

Nová obří naleziště zemního plynu využívají v současnosti státy východního Středomoří. Země jako Izrael a Egypt ho nyní exportují a podle dohody uzavřené minulý týden jím budou zásobovat i Evropu. Nálezy ale vyostřily i nedořešené spory okolo vedení mořských hranic.
20. 6. 2022|

Jak dětem pomoci zvládnout rozvod? Odpovědi hledají spisovatelé, psycholog i divadlo

Dopad rozvodů na děti řeší povídková kniha Rozvod šestkrát jinak. Příběhy inspirované skutečnými případy napsali například Petra Soukupová nebo Ondřej Buddeus. Jejich povídky doplňuje výtvarný doprovod od sedmi umělců a také odborný komentář psychologa. K tématu vzniklo rovněž představení, uvádí ho Švandovo divadlo v Praze.
7. 6. 2022|

Vynechání jídla nebo spánku a další příznaky. Během pandemie přibylo dospívajících, kteří nadměrně používali internet

Během pandemie se v Česku zvýšil počet dospívajících, kteří nadměrně používali internet, zjistili vědci z výzkumného týmu IRTIS Masarykovy univerzity. Pandemie covidu-19 značně omezila možnosti mladistvých ve vzdělávání i trávení volného času. České školy navíc byly oproti ostatním evropským zemím déle zavřené.
24. 9. 2021|

Do škol by se mohli vrátit odborníci bez pedagogického vzdělání, rozhodli poslanci

Na středních školách by mohli učit experti bez pedagogického vzdělání. Schválila to sněmovna přes kritiku pedagogických fakult, organizací a odborů. Pokud úpravu nezmění Senát, sociální demokraté se ji chtějí pokusit zrušit poslaneckým návrhem. Sněmovna také dala šanci zrušení dětských domovů pro děti do tří let. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslance informovala o tom, že stát vyplatil z programu Antivirus firmám postiženým koronavirem dosud 26,3 miliardy korun.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 19:26|