TÉMA

Láva

Sopečná aktivita u Grindavíku se zřejmě zmírnila, k městu se ale dále valí láva

Sopečná aktivita v okolí města Grindavík na jihozápadě Islandu, které úřady kompletně evakuovaly, se v pondělí zřejmě zmírnila, píše agentura Reuters. Na kraj rybářského městečka se v neděli dostala láva a tři domy zachvátil oheň.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 22:56|

Na Islandu vybuchla sopka. Vulkanická trhlina měří čtyři kilometry

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale už od listopadové evakuace prázdné.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:00|

Popocatépetl opět škytl. Sopka je pod vědeckým drobnohledem

Majestátní mexický vulkán Popocatépetl se minulý týden opět probudil k životu a vyvrhl obrovská mračna popela, kvůli kterým muselo jedenáct vesnic v okolí zrušit školní vyučování. Sopečný kužel převyšující okolní krajinu ale pozorně nesledují pouze místní obyvatelé. Pokaždé, když Popocatépetl škytne nebo zadýmá, bedlivě jej pozorují desítky vědců pomocí sítě čidel, kamer a dalšího výkonného vybavení.
22. 5. 2023|

Základy života na Zemi mohly vznikat na lávě. Vědci podmínky napodobili v laboratoři

Kyselina ribonukleová (RNA), která byla pravděpodobně prvním genetickým materiálem pro život, se spontánně tvoří na čedičovém lávovém skle, oznámili vědci z Nadace pro aplikovanou molekulární evoluci. Takové sklo bylo na Zemi časté před 4,35 miliardy let, tedy právě v době, kdy tu život podle důkazů vznikal. A podobné materiály dodnes existují na Marsu.
8. 6. 2022|

Erupce sopky na La Palmě po třech měsících oficiálně skončila

Erupci sopky Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma místní úřady oficiálně prohlásily za skončenou. Stalo se tak po více než třech měsících intenzivní aktivity vulkánu, píše agentura AFP.
25. 12. 2021|

Erupce sopky Semeru na Jávě si vyžádala více než dvacet životů

Nejméně 27 lidí se stále pohřešuje po sobotní erupci sopky Semeru na indonéském ostrově Jáva. Bilance obětí výbuchu vzrostla v pondělí odpoledne na 22. Desítky lidí byly také hospitalizovány, převážně utrpěly popáleniny. Bezmála dva tisíce lidí uprchly ze svých domovů. Seismologové varují, že hrozba dalších explozí trvá.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:09|

Erupce na La Palmě trvá už deset týdnů, zřejmě bude na ostrově nejdelší za pět set let

Erupce sopky na španělském ostrově La Palma, která trvá už deset týdnů, neustává a zřejmě se stane nejdelší erupcí na tomto Kanárském ostrově za posledních pět set let. V neděli začalo ze sopky magma vyvěrat další puklinou a z nočních leteckých záběrů je vidět, že se vytvořily dva nové proudy lávy. Informoval o tom deník El País.
29. 11. 2021|

Erupce sopky na La Palmě trvající už osm týdnů si vyžádala první oběť

Erupce sopky na jednom ze španělských Kanárských ostrovů, která trvá už osm týdnů, si vyžádala první oběť. Stal se jí sedmdesátiletý muž, který zemřel při odstraňování sopečného popela ze svého domu, informoval deník El País. Okolnosti úmrtí vyšetřuje policie. Ráno také na ostrově La Palma zaznamenali zemětřesení o síle pěti stupňů, které bylo podle televize RTVE cítit i na dvou dalších Kanárských ostrovech.
13. 11. 2021|

Když kus svršku pomáhá. Na La Palmě prodávají charitativní trička

Erupce sopky na Kanárském ostrově La Palma pokračuje už šest týdnů. Několik místních organizací začalo vyrábět a prodávat charitativní trička a další zboží na podporu obyvatel, kterým láva zničila domovy nebo živobytí.
6. 11. 2021|

Kvůli sopečnému popelu znovu nefunguje letecká doprava na ostrově La Palma

Na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů, se kvůli velkému množství sopečného popela v ovzduší znovu zastavila letecká doprava. Oznámil to letištní operátor Aena. Místní úřady také kvůli vysoké koncentraci oxidu siřičitého, který se uvolňuje kvůli erupci vulkánu, uzavřely v postižených oblastech 22 škol, uvedla stanice RTVE.
2. 11. 2021|

Kvůli erupcím sopky muselo domovy na La Palmě opustit dalších pět set lidí

Na španělském ostrově La Palma, kde už přes měsíc pokračuje erupce sopky, v noci na čtvrtek evakuovali dalších pět stovek lidí. Jejich domovy totiž ohrožuje jeden z proudů lávy. Ta už od 19. září na tomto ostrově v Atlantiku zničila na 2185 budov, z toho 229 za poslední dva dny, a zatím nelze odhadnout, kdy sopečná aktivita skončí. Lidské oběti si katastrofa díky včasným evakuacím nevyžádala. Zemřela ale zřejmě zvířata, ač mnohá se podařilo zachránit.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 21:55|

Konec erupce sopky na La Palmě je v nedohlednu. „Jsme jí vydáni na pospas,“ uznal premiér

Konec činnosti sopky na kanárském ostrově La Palma je zatím v nedohlednu, řekl premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Sopka chrlí lávu skoro měsíc a jen v neděli na ostrově zaznamenali 42 seizmických otřesů, z nichž největší měl sílu 4,3 stupně. Zrušeno bylo 22 z 38 naplánovaných leteckých spojů.
17. 10. 2021|

Sopka na ostrově La Palma chrlí bloky magmatu veliké jako několikapatrové domy

Po úbočí sopky na španělském ostrově La Palma se v neděli valily bloky žhavé lávy o velikosti třípodlažních domů. V sobotu se část stěny vulkánu zřítila a vzniklým prostorem začaly téct nové proudy magmatu. Sopka vybuchla před třemi týdny, v místě se dál otřásá půda.
10. 10. 2021|

Ostrovem La Palma se stále valí láva. Pohltila další domy

Proud žhavé lávy stále vytékající ze sopky na španělském ostrově La Palma zničil v sobotu časně ráno další nejméně čtyři domy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svědky. Na ostrově byla v sobotu rovněž zaznamenána série 37 otřesů, z nichž ten nejsilnější dosáhl 4,1 stupně, uvedl španělský národní geologický institut.
9. 10. 2021|

Část obyvatel La Palmy má zůstat doma. Jedovaté plyny z lávy v moři se špatně rozptylují

Kvůli erupci sopky na La Palmě na Kanárských ostrovech nařídily úřady zůstat doma třem a půl tisícům obyvatel. Důvodem jsou jedovaté plyny, jež se uvolňují do vzduchu na západním pobřeží ostrova, kde už několik dní vtéká masa lávy do moře. Za třináct dní ze sopky vytekl už dvojnásobek lávy, než před 50 lety vychrlil vulkán za tři týdny.
2. 10. 2021|

Láva ze sopky Cumbre Vieja dotekla do moře, lidé v místě nemají kvůli toxickým plynům vycházet

Pyramida kouřící černé horniny se zvedla z Atlantského oceánu u španělského ostrova La Palma v místě, kam stéká proud lávy ze sopky, která na ostrově vybuchla před více než týdnem. Po střetu žhavé lávy s mořskou vodou v noci na středu se ve vzduchu stále vznáší oblaka páry s toxickými plyny, místní úřady proto doporučily nepřibližovat se k místu nejméně na 3,5 kilometru.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 19:17|

Láva v moři nejdřív zabije vše živé, pak ale nastartuje kanárské ekosystémy

Na španělském ostrově La Palma pokračuje erupce sopky, která začala chrlit žhavé magma 19. září. V úterý doteklo k pobřeží. Když se láva dostává do moře, uhyne v důsledku toho u pobřeží mnoho ryb a dalších živých organismů. Z dlouhodobého hlediska ale bude tento jev zřejmě příznivý pro ekosystém, řekl serveru eldiario.es oceánograf Eugenio Fraile.
29. 9. 2021|

Láva ze sopky na Kanárských ostrovech se blíží k moři

Lávový proud ze sopky Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech se přiblížil k moři. Odpoledne se láva podle médií nacházela zhruba 600 metrů od pobřeží a do kontaktu s mořem by podle agentury EFE mohla vstoupit ještě během pondělí. Úřady vyhlásily nová varování, obyvatelé dalších obcí a osad v blízkosti lávového proudu by neměli vycházet z obydlí.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 16:07|

Ze svahů sopky na ostrově La Palma se dál valí láva. Letiště se vrátilo do provozu, zatím bez spojů

Po sobotní uzavírce vynucené erupcí sopky Cumbre Vieja se opět otevřelo letiště na jednom z Kanárských ostrovů La Palma. Kvůli problematickým podmínkám ale lety zůstávaly zrušené, informovala agentura Reuters. Ze svahů sopky se i týden po začátku výbuchu dál valí láva a ostrov, kde žije asi 85 tisíc lidí, stále přikrývá mrak vulkanického popela.
26. 9. 2021|

Na Kanárských ostrovech začala sopečná erupce, úřady se chystají evakuovat tisíce lidí

Na Kanárských ostrovech začala erupce sopky Cumbre Vieja. Ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Sopka chrlí také popel a lávu. Láva se blíží k obydleným oblastem a podle policie bude nutné v příštích hodinách evakuovat pět až deset tisíc obyvatel. Úřady zatím nehlásí raněné ani mrtvé.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 22:40|

Indonéská sopka Merapi začala chrlit lávu

Nejaktivnější indonéská sopka Merapi vybuchla a do délky 1500 metrů po jejím svahu vytekla láva. Jde o její nejprudší aktivitu od listopadu, kdy úřady zvýšily stupeň nebezpečí v blízkosti sopky. Při její erupci v roce 2010 zemřelo 347 lidí.
27. 1. 2021|