TÉMA

Nulová tolerance

Covid je v Číně po uvolnění opatření na vzestupu. Turisté už nejsou tak opatrní

Čína kritizuje, že některé země vyžadují při příletu jejích občanů negativní test na covid-19, a hrozí protiopatřeními. Epidemie se v Číně výrazně zhoršila poté, co vláda 7. prosince uvolnila proticovidová omezení. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto žádá Peking, ať začne posílat přesná data o úmrtích a nakažených i o variantách viru.
3. 1. 2023|

„Chceme svobodu!“ Číňané v ulicích řady měst kritizovali lockdowny i prezidenta

Nepopsané listy papíru, státní hymna i nápadité slovní hříčky se staly způsobem, jak Číňané při víkendových protestech vyjadřovali svou nespokojenost s vládou v Pekingu a její přísnou covidovou politikou. Na prestižní pekingské univerzitě Čching-chua se například studenti vyfotografovali s Fridmanovou rovnicí, která je pojmenována po ruském fyzikovi, jehož jméno připomíná výraz „free man“, svobodný člověk, uvedla agentura AFP.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 20:07|

Si se zbavil největších rivalů, bude bez kritiky, komentuje Šámalová čínský stranický sjezd

V Pekingu skončil 20. sjezd čínské komunistické strany, jejíž členové do bezprecedentního třetího funkčního období zvolili generálním tajemníkem Si Ťin-pchinga. Tomu se navíc podařilo obklopit ve vedení pouze spojenci, což podle asijské zpravodajky ČT Barbory Šámalové znamená mimo jiné to, že bude pokračovat mezi Číňany neoblíbená politika nulové tolerance vůči koronaviru. Jejím prostřednictvím Peking navíc kontroluje pohyb obyvatel.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 12:11|

Na čínsko-mongolské hranici stojí dodávky uhlí. Čína čelí energetické krizi

Čínská politika nulové tolerance ke koronaviru ochromuje přeshraniční obchod. Země zůstává zavřená a umožňuje vstup jen minimu zahraničních pracovníků. Váznou i dodávky uhlí. Čína přitom čelí vážné energetické krizi, která brzdí průmyslovou výrobu.
13. 11. 2021|

Soudce v Texasu zablokoval vymáhání Bidenova zákazu deportací

Federální soudce zakázal americké vládě vymáhat stodenní moratorium na deportace, které po inauguraci nového prezidenta Joea Bidena nařídilo ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Příkaz soudce Drewa Tiptona novou politiku blokuje na 14 dní, přičemž se vztahuje na celé americké území. Podle agentury Reuters se očekává, že vláda se proti verdiktu odvolá. Vedle toho kabinet zrušil nařízení „nulové tolerance“, které vedlo k dělení rodin migrantů.
26. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 06:07|