TÉMA

Britská varianta

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Britská varianta koronaviru není více smrtící, tvrdí nové studie. Pacienti ale mají vyšší virovou nálož

Podle dvou nových studií mají pacienti s britskou variantou koronaviru vyšší virovou nálož. Nepotvrdilo se však, že by tato nakažlivější mutace viru měla za následek horší průběh nemoci covid-19 nebo vyšší mortalitu. Britské studie tento týden zveřejnily vědecké časopisy The Lancet Infectious Diseases a The Lancet Public Health.
15. 4. 2021|

Uzávěra okresů měla velký vliv na zpomalení britské mutace, řekl epidemiolog Smejkal

Koronavirová epidemie zpomaluje, počet nově odhalených případů dál klesá. Šíření nákazy ale mohou ovlivnit i Velikonoce. Epidemiolog IKEMu Petr Smejkal mluvil v Událostech, komentářích o návratu dětí do škol, testování ve firmách i pozici ministra zdravotnictví, která mu byla nabídnuta. Ohledně epidemiologické situace o Velikonocích je optimista.
2. 4. 2021|

Pandemie ve světě: Irští experti chtějí přerušit očkování AstraZenecou, v Haagu rozehnali demonstraci proti opatřením

Irští zdravotníci doporučili, aby bylo v zemi přerušeno očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou sobotní zprávy z Norska o několika závažných případech krevních sraženin u lidí, jimž byla nedávno vakcína podána. Souvislost mezi zdravotními problémy a tímto preparátem ale podle jeho výrobce prokázána nebyla. Nizozemská policie rozehnala v Haagu vodním dělem protest proti uzávěře.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:56|

Na konci tohoto lockdownu se nejspíš nedosáhne na úroveň pro bezpečné rozvolňování, říká epidemiolog Maďar

Kvůli zahájení plošného testování zaměstnanců nebudou ještě nejspíše klesat počty nových případů, domnívá se epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Stát v posledních týdnech podle něj dramaticky zaspal při sekvenaci viru, a tak se v Česku rozšířila nakažlivější britská varianta. Věří však tomu, že v kombinaci vysokého promoření obyvatel, postupujícího očkování a také příchodu jara se situace zlepší. Rozhovor s Rastislavem Maďarem vedl Daniel Takáč.
8. 3. 2021|

Pandemie ve světě: Francie má nejvíc nakažených od listopadu, rakouská obec jde do izolace

Francie hlásí za úterý 31 518 infikovaných, což je nejvíce od listopadu. Rakouská obec jde do izolace kvůli jihoafrické variantě koronaviru. Maďarsko začalo jako první země v Evropské unii očkovat vakcínou proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm, která zatím nemá souhlas unijních institucí.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 21:48|

Britská varianta je v Česku, další jsou blízko hranic. Šíří se snáze a odolávají protilátkám

Podle premiérova poradce Romana Prymuly se v některých regionech u většiny nových případů nákazy koronavirem potvrdila britská varianta. Ta je nakažlivější než původní verze covidu-19 a podle odborníků hrozí nákaza při jakémkoli kontaktu bez respirátoru.
15. 2. 2021|

Pro nařízení karantény platí nová pravidla, při podezření na mutaci mají epidemiologové postupovat individuálně

Hygienici nově posuzují rizikové kontakty přísněji. Kdo by měl přes ústa a nos látkovou roušku, šálu nebo třeba šátek a setkal se s nakaženým, měl by jít nově do karantény. Naopak lidé, kteří nosí jednorázové chirurgické roušky nebo respirátory, do karantény nemusí, a to ani v případě, kdy by kontakt byl na vzdálenost menší než dva metry. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky Jarmily Rážové krajským hygienickým stanicím. České televizi dále řekla, že vypadla i podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 20:12|

Počty nakažených rychle rostou i v jiných okresech, než které vláda zavřela

Od pátku nebude možné – až na výjimky – cestovat do nebo ze tří okresů, kde je vůči počtu obyvatel relativně nejvíce lidí nakažených koronavirem. Takové rozšíření nákazy právě na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku dávají odborníci do souvislosti s výskytem nakažlivější varianty i s častějšími kontakty mezi lidmi. Vláda se nyní nechystá podobně izolovat i další oblasti republiky, ale koronavirus se v posledních dvou týdnech šířil v některých okresech v Čechách ještě rychleji než na Trutnovsku. Naopak na Moravě a ve Slezsku počty nově nakažených klesají.
11. 2. 2021|

Jak je v Česku rozšířená britská varianta koronaviru, není jasné. Znepřesňuje to predikce dalšího vývoje epidemie

Každý devátý vzorek koronaviru analyzovaný ve Státním zdravotním ústavu obsahoval takzvanou britskou variantu. Brněnská fakultní nemocnice zaznamenala ještě častější výskyt, v posledních dnech rozpoznala nakažlivější variantu u každého druhého případu nákazy. Nejasnost ohledně míry jejího rozšíření v Česku má dopad i na predikce dalšího vývoje epidemie. Odhady, kolik nakažených by mohlo přibýt v únoru, se proto liší více než trojnásobně.
10. 2. 2021|

Šíření britské varianty viru může omezit nošení respirátorů a zodpovědnost, shodují se odborníci

V několika evropských zemích už mezi nakaženými koronavirem dominuje takzvaná britská varianta. V Česku se, jak vyplývá ze zpětné analýzy, šíří už minimálně od začátku prosince, a podle některých propočtů by mohla začít převládat už v březnu. Podle odhadů odborníků se šíří o 40 až 70 procent rychleji než dosud převažující forma. Pokud se budeme chovat zodpovědně, šíření britské varianty viru zpomalíme, řekl ve čtvrteční Devadesátce hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal.
5. 2. 2021|

Stát zruší polní nemocnici v Letňanech, nebyla využita. Záložní v Brně nadále zůstane

Polní nemocnice v pražských Letňanech vystavěná kvůli koronavirové epidemii bude zrušena. Smlouva na pronájem prostoru pro nemocnici v Letňanech by měla skončit k 6. únoru. Informoval o tom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jeho předchůdce Roman Prymula by byl s tímto krokem opatrnější. Od půlnoci z pátku na sobotu se opět zpřísní opatření. Odkládá se povinnost testování pro pendlery do Rakouska.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 21:07|

Při nákaze britskou variantou covidu se více kašle, méně častá je ztráta čichu

Příznaky u lidí nakažených covidem-19 se podle britského průzkumu liší podle toho, zda pacienty zasáhla britská varianta nebo původní covid. Ti s britskou variantou mají častěji kašel, bolí je v krku a jsou unavení. Ztráta chuti a čichu je u nich naopak méně častá, píše agentura Reuters.
27. 1. 2021|

Zájem o respirátory roste. Jejich množství je ale zatím dostatečné, tvrdí lékárníci

V Česku vzrostl zájem o respirátory. Aktuálně jsou žádanější než jednorázové roušky. O nošení respirátorů typu FFP2 například ve veřejné dopravě už totiž vláda několik dní mluví. Důvodem je šíření britské varianty koronaviru.
26. 1. 2021|