TÉMA

OSA

Nejvyšší soud vrátil do hry pokutu přes deset milionů pro autorský svaz OSA

Nejvyšší správní soud (NSS) vrátil Krajskému soudu v Brně případ pokuty 10,7 milionu korun, kterou autorskému svazu OSA vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Krajský soud letos v červnu pokutu zrušil a případ vrátil antimonopolnímu úřadu k novému projednání, ten podal kasační stížnost k NSS.
16. 11. 2023|

Soud zrušil autorským svazům OSA a Integram pokutu, kterou jim vyměřil ÚOHS

Krajský soud v Brně v úterý zrušil dvě pokuty ve výši 10,7 milionu a dvacet milionů korun, které autorským svazům OSA a Intergram vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Potvrdil to mluvčí úřadu Martin Švanda.
27. 6. 2023|

Autorský svaz OSA se žalobou brání pokutě od antimonopolního úřadu za zneužití postavení

Ochranný svaz autorský (OSA) podal žalobu ke Krajskému soudu v Brně, kterou se brání pokutě 10,7 milionu korun. Pokutu OSA uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Úřad svaz potrestal za to, že v letech 2008 až 2014 požadoval po ubytovacích zařízeních platbu i za přijímač v pokoji, ve kterém nebyl nikdo ubytován. Pokutu už svaz musel zaplatit poté, co ji loni v listopadu pravomocně potvrdil tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj.
11. 2. 2021|

Řecký diktátor, který se za války postavil silnějším Italům. Před 80 lety zemřel Ioannis Metaxas

Přesně před 80 lety – 29. ledna 1941 – zemřel Ioannis Metaxas. Řecký diktátor během své čtyři roky trvající vlády masově pronásledoval politické oponenty, budoval policejní stát a uplatňoval tvrdou cenzuru. Na druhou stranu se však nekompromisně postavil Mussoliniho Itálii, za což ho Řekové dodnes oslavují.
29. 1. 2021|