TÉMA

Nové Dillí

Indie a Maledivy zápasí o pláže. Čína mezitím rozšiřuje vliv

Indie a Maledivy vstoupily do souboje o to, kdo má kvalitnější pláže. Indický premiér Naréndra Módí se rozhodl propagovat domácí turistické destinace na úkor sousedního souostroví. To ale pobouřilo trojici maledivských zákonodárců. Na sociálních sítích premiéra otevřeně nazývají klaunem či teroristou. Indové odpověděli masivním bojkotem exotického ráje, ke kterému vyzývají i bollywoodské celebrity.
10. 1. 2024|

Indy nezastavily od oslav boha Slunce ani nebezpečný smog a toxická pěna

Nejvíce znečištěné hlavní město světa Nové Dillí obnovilo tento měsíc každoroční boj s nebezpečnými látkami. A i když se index kvality ovzduší v pondělí od toho čtvrtečního z hodnoty 509 snížil na 336, švýcarská skupina IQAir stále považuje situaci za nebezpečnou. Hustý smog a pěna na řece Jamuna, kterou tamní úřady označily za toxickou, však nezastavily hinduistické věřící. Ti se v rámci starobylého festivalu slunečního boha Chhath Puja nořili do znečištěné vody zdraví navzdory. „Pěna není od přírody smrtící. Při její konzumaci nezemřete, ale onemocníte,“ řekl ekologický inženýr Ankit Srivastava.
20. 11. 2023|

Indie balancuje mezi Západem a Ruskem, sbližování Moskvy a Pekingu ji dráždí

Vazby mezi Moskvou a Novým Dillí dlouhodobě dobře fungují, Indie od Ruska kupuje ropu a zbraně a jako předsedající země skupiny G20 se stále nevymezila proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Jenže Kreml v důsledku válečné izolace navazuje užší spojenectví také s Čínou, která je největším obchodním partnerem Putinova režimu – a současně indickým regionálním rivalem. A Nové Dillí toto utužované rusko-čínské spojenectví dráždí i zneklidňuje.
13. 6. 2023|

„Proč mají všichni zloději příjmení Módí?“ zeptal se indický opoziční vůdce. Skončil před soudem

Indický parlament v pátek zbavil mandátu lídra opozice Ráhula Gándhího. Stalo se tak den poté, co byl odsouzen ke dvouletému vězení za urážku na cti. V jednom ze svých předvolebních projevů v roce 2019 se měl dopustit také pomluvy současného premiéra Naréndry Módího. Následník indické politické dynastie se proti rozsudku hodlá odvolat.
25. 3. 2023|

Nové Dillí se potýká se smogem

Clona dusivého smogu se každý rok touto dobou usazuje nad seveními planinami Indie a jejím hlavním městem, Novým Dillí. Opatření ze strany úřadů se míjí účinkem a nedaří se jim tuto situaci zmírnit. Podle výzkumu moniturující agentury SAFAR v posledních dnech dosáhl Index kvality ovzduší hodnot nad 350. Přitom hodnoty nad 60 bodů jsou již považovány za zdraví škodlivé.
15. 12. 2022|

Od úterý je na světě víc než osm miliard lidí

Od úterý žije na planetě Zemi oficiálně přes osm miliard lidí, což je víc než kdykoli v historii. Překročení nového milníku oznámila Organizace spojených národů (OSN), která globálně mapuje statistiky porodnosti a úmrtnosti. Zvláště země s průměrně velmi mladou, či naopak stárnoucí populací v tomto ohledu řeší, díky jakým zdrojům se rostoucí lidstvo uživí.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:43|

Indie zruší zemědělské zákony. Farmáři proti nim více než rok protestovali

Indický premiér Naréndra Módí v pátek oznámil, že se rozhodl zrušit tři kontroverzní zemědělské zákony, proti kterým indičtí farmáři již více než rok protestují. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že Módího ústupek zemědělcům přichází krátce před volbami v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš a dalších dvou státech na severu Indie s velkým podílem venkovského obyvatelstva.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 13:09|

Pandemie ve světě: Dánsko zrychluje rozvolnění. Merkelová se nechala očkovat AstraZenecou

Díky příznivé a stabilní epidemické situaci uspíší Dánsko rozvolňování o dva týdny. Lidé budou moci do restaurací či na stadiony. Mírné rozvolnění od pondělí čeká také Slovensko. Německá kancléřka Angela Merkelová se nechala naočkovat vakcínou firmy AstraZeneca. Nepříznivě se pandemie vyvíjí v Indii. Tamním nemocnicím chybí kyslík, nedostatek je také léků.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 19:39|

Nové Dillí zaplavily traktory. Protestujícím farmářům se podařilo proniknout do ikonické pevnosti

Statisíce indických farmářů protestovaly v Novém Dillí proti zemědělským reformám. Demonstrantům se podařilo prorazit policejní zátarasy a proniknout do Červené pevnosti, historického komplexu a jednoho ze symbolů hlavního města, kde vztyčili vlajky. Policisté protestující rozhání pomocí slzného plynu.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 19:56|