TÉMA

Večírek

Celostátní konference lidovců vyslovila Jurečkovi důvěru, volební sjezd bude až na podzim

Celostátní konference KDU-ČSL v pátek vyjádřila důvěru předsedovi strany Marianu Jurečkovi, aby lidovce vedl a pokračoval ve funkci ministra práce a sociálních věcí až do volebního sjezdu. Ten se bude konat ve druhé polovině října. Na tiskové konferenci po jednání širokého vedení strany to novinářům oznámil přímo Jurečka. Konference tak nevyhověla části straníků, kteří žádali přesunout sjezd na jarní termín a Jurečku kritizují za to, že neukončil vánoční večírek svého resortu v den tragické střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, a za to, jak o této chybě komunikoval s médii.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:52|

Hladík se postavil za Jurečku v čele lidovců, Grolichovi se nelíbila komunikace předsedy

Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík se v tajném hlasování celostátního výboru minulý týden v úterý postavil za setrvání Mariana Jurečky na pozici předsedy lidovců i ministra práce a sociálních věcí. Hladík to řekl na tiskové konferenci lidovců v Brně. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich u kauzy předsedy své strany vnímá velkou chybu v komunikaci.
15. 1. 2024|

Lidovci projednají osud Jurečky. Konec ve vládě zatím nikdo z výboru nepodpořil

V úterý bude celostátní výbor KDU-ČSL rozhodovat o setrvání předsedy lidovců Mariana Jurečky ve vládě. Česká televize oslovila všechny jeho členy a Jurečkův konec v kabinetu nepodpořil nikdo. Většina členů výboru si ale chce v úterý vyslechnout jeho argumenty. Premiér už v neděli řekl, že žádnou změnu ve vládě nechystá. Kauza se týká vánočního večírku na ministerstvu z 21. prosince, který pokračoval i po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 23:30|

Jurečka zváží rezignaci. Během střelby na FF UK pořádal večírek

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v Otázkách Václava Moravce omluvil za ministerský večírek, který probíhal v době střelby na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (FF UK). Podle svých slov zprávu o incidentu obdržel v 17 hodin, v 18:26 na ní reagoval a party skončila jeho odchodem na jednání vlády, které začínalo v 21 hodin. Svou rezignaci na vládní posty je připraven zvážit, debatovat o ní chce s lidoveckým vedením. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že jeho odvolání nepřipravuje.
7. 1. 2024|

Vynechání vánočního večírku nemá vážné důsledky, ukázala studie

Řada lidí tráví vánoční dobu raději doma, než aby šli na vánoční večírek do kanceláře. Podle vědců to není zdaleka takový společenský problém, hostitelé totiž mají pro odmítnutí pozvání větší pochopení, než se předpokládalo. Lidé se sice často obávají, že zrušená účast hostitele rozruší a povede k tomu, že v budoucnu budou dostávat méně pozvánek, ale jejich obavy bývají přehnané.
13. 12. 2023|

Za covidové večírky v Downing Street může vedení britské vlády, uvádí zpráva

K večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Vyplývá to z dlouho očekávaného plného znění vyšetřovací zprávy úřednice Sue Grayové, které zveřejnila britská vláda. Britský premiér Boris Johnson se za večírky znovu omluvil a uvedl, že za ně přijímá plnou zodpovědnost, rezignovat ale nehodlá.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 14:45|

Britská stanice zveřejnila fotografie Partygate. Johnson si na nich během uzávěr připíjí na večírku

Britský premiér Boris Johnson čelí dalším otázkám ohledně večírků, které se v době covidových uzávěr konaly v sídle britské vlády. Stanice ITV zveřejnila snímky ministerského předsedy, na kterých je zachycený, jak si připíjí se skupinou svých zaměstnanců. Johnson přitom popřel porušení tehdy platných vládních nařízení. To ale v úterý odmítli tři zaměstnanci úřadu, kteří anonymně hovořili se stanicí BBC a popsali večírky v Downing Street.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 17:42|

Za vládní večírky během covidu rozdala britská policie třicet nových pokut. Mimo jiné i Johnsonovi

Britský premiér Boris Johnson v úterý zaplatil pokutu, kterou mu vyměřila policie za porušení pravidel covidové uzávěry při jednom z večírků v Downing Street v roce 2020, a omluvil se za svoje chování. V současné chvíli však nehodlá na svůj post rezignovat. Řekl to novinářům nedlouho poté, co vyšly najevo informace o peněžitém trestu mimo jiné pro něj, jeho manželku a ministra financí Rishiho Sunaka v souvislosti s aférou zvanou Partygate. Sunak i Johnsonova manželka Carrie pokutu také již zaplatili. Opozice vyzvala Johnsona k odstoupení z funkce, sílí rovněž hlasy volající po mimořádné schůzi parlamentu.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 21:17|

Johnson měl podle televize ITV během uzávěry narozeninovou oslavu

Britský premiér Boris Johnson měl narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, uvedla televizní stanice ITV. V té době platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Podle stanice se na organizaci večírku, který se konal 19. června, údajně podílela premiérova manželka Carrie. Akce v premiérově sídle v Downing Street se mělo účastnit až třicet lidí.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:15|

Premiér Johnson zápasí o politické přežití. Po večírcích se hovoří i o výhrůžkách

Potíže britského premiéra Borise Johnsona se vrší. Ještě neskončilo vyšetřování jeho účasti na večírku během koronavirových opatření a už se objevily údajné výhrůžky vůči konzervativním poslancům, aby se ho nepokoušeli sesadit. Informoval o tom zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal.
21. 1. 2022|

Měl jsem to tušit, omluvil se Johnson za večírek během pandemie. Opozice žádá rezignaci

Britský premiér Boris Johnson připustil svou účast na předloňském květnovém večírku v premiérském sídle v Downing Street a omluvil se za ni. Údajně se domníval, že jde o pracovní setkání, které odpovídá tehdejším společenským restrikcím, jež jeho vláda vyhlásila ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Šéf opozičních labouristů Keir Starmer jeho vysvětlení v Dolní sněmovně označil za směšné a urážlivé a vyzval jej k rezignaci.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 15:00|

Johnson musí vysvětlovat další údajné vládní večírky v lockdownu. Tisk jich napočítal už sedm

Britský premiér Boris Johnson prosadil v parlamentu přísnější opatření na boj s novou variantou koronaviru omikron pouze díky levicové opozici. Stovka jeho vlastních konzervativních poslanců se vzepřela proti zavedení očkovacích pasů do klubů a povinnému očkování pro zdravotníky. Johnson navíc musí vysvětlovat další případy údajného porušení protikoronavirových pravidel v samém srdci britské vlády.
15. 12. 2021|

Švejdar odvolá šéfa liberecké krajské policie Husáka kvůli účasti na večírku

Policejní prezident Jan Švejdar odvolá k 1. únoru ředitele liberecké krajské policie Vladislava Husáka. Dohodli se na tom spolu při schůzce, na které řešili Husákovu účast na nepovoleném narozeninovém večírku. Oslavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy se účastnili i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, expremiér Jiří Paroubek nebo předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO). Ten v reakci rezignoval na mandát poslance.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 20:52|