TÉMA

Petr Benda

Reportéři ČT: Vedení Ústeckého kraje necítí politickou odpovědnost za dění kolem Krajské zdravotní

Muž, kterého nikdo nezná, přesto měl úkolovat šéfy krajských nemocnic. Že právě dosud neznámý podnikatel má stát za velkou korupční kauzou, vyšlo najevo, když začala policie před třemi týdny zatýkat v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Obvinila nejvyšší vedení tamních nemocnic a pět lidí skončilo ve vazbě. Policie prověřuje více než čtyřicet výběrových řízení za stovky milionů korun. A řeší se také politická odpovědnost – hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) prý za to, co se stalo, politickou odpovědnost necítí. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
11. 3. 2024|

Babiš se v Česku v kauze Pandora Papers trestného činu nedopustil. Kriminalisté případ předali do zahraničí

Podle policie nelze posoudit jednání expremiéra Andreje Babiše (ANO) v takzvané kauze Pandora Papers jako podezření ze spáchání trestného činu na území České republiky. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Zjištěné informace nicméně kriminalisté předali k prověřování policii jiné, blíže nespecifikované členské země Evropské unie.
2. 2. 2022|

Bývalý šéf liberecké policie Husák má vést policejní školu. Rakušan chystá výběrové řízení

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák, který v únoru odešel z čela policie Libereckého kraje kvůli účasti na zakázaném večírku v Teplicích, získal nové ředitelské místo. Bude vést Vyšší policejní školu a Střední policejní školu Ministerstva vnitra v Praze. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jde o rozhodnutí jeho předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD). Rakušan chce na pozici vypsat výběrové řízení.
31. 12. 2021|

Investigace.cz: V Pandora Papers figuruje i lobbista Rittig nebo bývalý teplický politik Benda

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 07:19|

Účast soudce Čapka na oslavě v Teplicích by měl nejdříve řešit magistrát, rozhodl kárný senát

Údajnou účastí teplického soudce Miroslava Čapka na oslavě podnikatele Petra Bendy, která se konala v době nouzového stavu, by se měl nejprve zabývat v přestupkovém řízení teplický magistrát. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) přerušil řízení o návrhu předsedy okresního soudu Jana Tichého na odvolání Čapka z funkce.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 14:18|

Policejní exředitel Husák dostal za party v Teplicích sankci. Bendovi se prý účast na vlastní oslavě prokázat nepodařilo

Bývalý ředitel policie v Libereckém kraji Vladislav Husák dostal za účast na nelegální narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy v Teplicích sankci od vedení policie. Naopak Benda a expremiér Jiří Paroubek ve správním řízení magistrátu pokutu nedostali, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Například v případě Bendy se podle Českého rozhlasu nepodařilo radnici ve správním řízení dokázat, že se podnikatel zúčastnil své vlastní narozeninové oslavy.
27. 10. 2021|

Magistrát odložil řízení s jedenácti lidmi kvůli Bendově oslavě v Teplicích. Tři účastníci dostali pokutu

Po třičtvrtě roce od nelegální narozeninové oslavy podnikatele Petra Bendy v jeho hotelu Prince de Ligne v Teplicích odložil teplický magistrát řízení s 11 lidmi, třem udělil pokutu a v pěti případech věc zatím neukončil. Dva lidé pokutu zaplatili, uvedl mluvčí radnice Robin Röhrich. Lednová oslava se konala v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny. Všech 18 účastníků večírku bylo proto v podezření, že porušili vládní opatření proti šíření koronaviru.
20. 9. 2021|

Teplický soudce Čapek by měl kvůli účasti na nelegálním večírku přijít o svou funkci, navrhuje jeho nadřízený

Předseda teplického soudu Jan Tichý v kárné žalobě na soudce Miroslava Čapka navrhuje, aby ho kárný senát zbavil funkce soudce. Důvodem je, že se Čapek podle Tichého zúčastnil na konci ledna oslavy narozenin teplického podnikatele Petra Bendy. Soudce Čapek obvinění popírá a předseda kárného senátu dal stranám ke zvážení možnost uzavřít dohodu o kárném provinění a opatření. Píše to server Česká justice. Oslava se konala v teplickém hotelu Prince de Ligne za účasti desítek lidí v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny.
27. 7. 2021|

Teplický soudce Čapek čelí dalšímu kárnému řízení, podle předsedy soudu byl v zimě na nelegální oslavě

Kárné řízení se soudcem Miroslavem Čapkem zahájil předseda teplického okresního soudu Jan Tichý. Upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Důvodem je Čapkova údajná účast na oslavě podnikatele Petra Bendy, která se konala v době, kdy se směli setkávat nanejvýš dva lidé a v noci platil zákaz vycházení. Čapek účast na oslavě popírá, Tichý však tvrdí, že má dostatek důkazů. Člověk podobný Čapkovi se objevil i na fotografiích, které po oslavě zveřejnil deník Blesk.
23. 7. 2021|

Soudce Čapka čeká kárné řízení, kvůli účasti na oslavě Petra Bendy

Lednová oslava narozenin podnikatele Petra Bendy bude mít dohru i u Nejvyššího správního soudu. Předseda okresní instance v Teplicích totiž podá kárnou žalobu na svého podřízeného Miroslava Čapka. Podle svých slov má dost důkazů o jeho účasti na akci, která odporovala protiepidemickým regulím. Sám Čapek už dřív v ČT popřel, že by v hotelu byl.
12. 4. 2021|

Večírek v teplickém hotelu má zřejmě další důsledek, končí ředitel věznice Blažek

Kvůli účasti na nelegální oslavě v teplickém hotelu podnikatele Petra Bendy končí ve funkci ředitele teplické věznice Petr Blažek, informoval server Seznam Zprávy. Blažek čelí podezření ze spáchání přestupku. Odejít ze své pozice má na konci března.
16. 3. 2021|

Aktérům večírku v teplickém hotelu hrozí pokuta dvacet tisíc korun

Porušením vládních opatření při lednové narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy se zabývá teplický magistrát; sankce od samosprávy ve výši 20 000 korun hrozí sedmnácti účastníkům večírku.
9. 3. 2021|

Hnilička a Šlégr dostali pokutu. Na kritizované oslavě v teplickém hotelu neměli roušky

Ústečtí hygienici rozhodli, že šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr dostanou nejvyšší možnou pokutu za to, že neměli na oslavě v teplickém hotelu nasazené roušky. Každý by měl zaplatit deset tisíc korun. Důkazem, že porušili nařízení o zakrytí dýchacích cest, jsou fotografie přímo z akce, informoval server Seznam Zprávy. Narozeninová oslava někdejšího vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne se konala v lednu.
23. 2. 2021|

Úmysl v tom nebyl. Policejní prezidium ukončilo prověrku hlídek během oslavy v teplickém hotelu

Odbor vnitřní kontroly policejního prezidia uzavřel šetření toho, jak hlídky postupovaly v případu oslavy narozenin podnikatele Petra Bendy v teplickém hotelu. Ve zprávě se uvádí, že 22. a 23. ledna policisté v Teplicích a okolí zkontrolovali 23 provozoven, informace o akci v hotelu Prince de Ligne neměly. Šetření neprokázalo ale ani to, že by policisté záměrně do hotelu nešli.
9. 2. 2021|

Husákovým nástupcem v čele liberecké policie je dosavadní náměstek Ondřej Musil

Ondřej Musil je novým ředitelem policie v Libereckém kraji. Nahradil Vladislava Husáka, jehož náměstkem dosud byl. Husáka odvolal policejní prezident Jan Švejdar kvůli tomu, že v době zákazu shromažďování většího množství lidí navštívil teplický hotel, kde se konala oslava.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 12:42|

Husák oficiálně skončil ve funkci, převzal odvolání kvůli oslavě v Teplicích

Dosavadní šéf liberecké krajské policie Vladislav Husák v pátek oficiálně skončil ve funkci. Policejní prezident Jan Švejdar ho sice odvolal k 1. únoru, Husák však kvůli svému zdravotnímu stavu dokument převzal až nyní. Informaci serveru Blesk.cz potvrdil ČTK ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Husáka Švejdar odvolal kvůli účasti na oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu. Policista má nyní působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 19:06|

V Teplicích jsme byli pracovně, zní od účastníků večírku. O kauze natáčeli Reportéři ČT

Po schůzce v teplickém hotelu na narozeninovém večírku podnikatele Petra Bendy rezignovali na své posty krajský policejní ředitel Vladislav Husák a poslanec za ANO Milan Hnilička. Ten měl původně opustit i post předsedy Národní sportovní agentury. V jejím čele však zůstal a naopak odvolal své dva náměstky. Většina účastníků akce, při které byla porušena protiepidemická opatření, se odvolává na pracovní náplň schůzky. To však vyvolává další otázky, na které se snažili najít odpovědi Reportéři ČT.
2. 2. 2021|

Husák zůstává kvůli pobytu v nemocnici formálně šéfem libereckého policejního ředitelství

Vladislav Husák zatím formálně zůstává libereckým krajským policejním ředitelem. Odvolání z funkce kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu předminulý týden si kvůli svému zdravotnímu stavu doposud nepřevzal. Po dobu nepřítomnosti ho zastupuje jeho náměstek, sdělila v pondělí mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Policejní prezident Jan Švejdar odvolal Husáka k prvnímu únoru, zároveň s ním vede kázeňské řízení. Policista ale v pátek skončil v nemocnici.
1. 2. 2021|

Policista Husák je v nemocnici, podle Švejdara je jeho stav stabilizovaný

Končící liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák byl náhle hospitalizován. Policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru uvedl, že jeho stav je stabilizovaný. Husák se minulý víkend zúčastnil oslavy v teplickém hotelu, Švejdar ho poté k 1. únoru odvolal. Husák požádal o dovolenou a měl působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Dál s ním pokračuje kázeňské řízení, které může vést až k propuštění ze služby či jinému, mírnějšímu trestu.
29. 1. 2021|

Detektivové vyšetřují, proč policie neodhalila oslavu podnikatele Bendy

Vyšetřování spojené s víkendovou oslavou podnikatele Petra Bendy v Teplicích se rozšiřuje. Kromě  samotné akce prověřují detektivové i to, proč policisté nezjistili, že se vůbec koná. Ten večer totiž probíhala v celém Ústeckém kraji speciální akce zaměřená právě na restaurace. Český rozhlas upozornil, že hlídky provedly celkem 750 kontrol.
28. 1. 2021|

Švejdar odvolá šéfa liberecké krajské policie Husáka kvůli účasti na večírku

Policejní prezident Jan Švejdar odvolá k 1. únoru ředitele liberecké krajské policie Vladislava Husáka. Dohodli se na tom spolu při schůzce, na které řešili Husákovu účast na nepovoleném narozeninovém večírku. Oslavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy se účastnili i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, expremiér Jiří Paroubek nebo předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO). Ten v reakci rezignoval na mandát poslance.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 20:52|

Babiš nebude požadovat odchod Hniličky z čela sportovní agentury

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude požadovat odchod Milana Hniličky (za ANO) z čela sportovní agentury kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu. Předseda vlády se nedomnívá, že by Hniličkovo odvolání z funkce osm měsíců před volbami bylo správné. Babiš to řekl serveru Deník.cz. Hnilička kvůli porušení vládních opatření složil poslanecký mandát.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 17:51|

V Teplicích slavil i liberecký policejní ředitel Husák. Hnilička rezignuje na poslanecký mandát

Poslanec Milan Hnilička (ANO) rezignuje na mandát ve sněmovně. O setrvání ve funkci šéfa Národní sportovní agentury se rozhodne podle reakcí sportovního prostředí. Hnilička byl v teplickém hotelu Prince de Ligne, který patří místnímu podnikateli a někdejšímu politikovi Petru Bendovi, v sobotu večer na oslavě Bendových padesátin. Podle informací deníku Blesk se akce zúčastnili i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů. Podle Radiožurnálu byl jedním z účastníků také liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, který se k věci zatím nevyjádřil.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 22:03|