TÉMA

Železná ruda

Na úpravu běžeckých tras na Šumavě budou chybět peníze. Zvažuje se zpoplatnění bílé stopy

Díky vydatnému sněžení už mohou na první trasu na Šumavě vyrazit běžkaři. Upravený je pro ně úsek z jihočeského Zadova. Bílá stopa je však letos bez generálního sponzora. Regionální rozvojová agentura Šumava tak opět navrhuje, aby se za využití běžkařských tratí platilo. Úprava bezmála šesti set kilometrů stop vyjde na zhruba dva a půl milionu korun.
28. 11. 2023|

Češi se ve Švédsku učí, jak doma plánovat úložiště jaderného odpadu

Vzorky hornin ze švédského podzemí pomůžou při plánování hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku. Za polárním kruhem se totiž přirozeně vyskytují stejné materiály, se kterými se počítá i při výstavbě úložiště u nás. Přímo ze švédského dolu o tom informoval redaktor ČT Vladimír Piskala.
21. 10. 2023|

Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku

Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.
12. 10. 2023|

Archeologové zkoumají, proč stál pod vrchem Krudum kostel. Žádnou osadu zatím neobjevili

Okolí zříceniny kostela svatého Mikuláše pod vrchem Krudum na Sokolovsku obsadili archeologové. Pátrají po tom, jaké zde bylo původní osídlení a proč zde kostel vůbec vznikl. Dosud se totiž archeologům nepodařilo objevit žádnou osadu. Osídlení zde zřejmě souviselo s těžbou železné rudy a polodrahokamů, řekl archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 19:21|

Jih i západ Česka, ale i Bavorsko. Na jednu jízdenku je možné jezdit napříč regiony i zeměmi

Cestující v autobusech a vlacích mohou mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen jezdit na jednu jízdenku. Celodenní lístek Turista Plzeňskem a Bavorskem stojí v Česku pro jednotlivce 240 korun a pro rodinu s až pěti dětmi 360 korun.
18. 6. 2023|

Mezi jižními Čechami a třemi bavorskými okresy mohou lidé cestovat na jednu jízdenku

Cestující v autobusech a vlacích mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen mohou z veké části jezdit na jednu jízdenku. Na vzájemném uznávání cestovních dokladů se dohodli zástupci těchto regionů. Projekt zahájili v Železné Rudě na Šumavě. Turisty má přimět více používat veřejnou dopravu a omezit jízdy autem.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:12|

Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu apartmánů, připravuje nový územní plán

Šumavská obec Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu v obci. Domů tam přibylo v poslední době tolik, že čistírna odpadních vod je za hranicí kapacity. Problémem jsou hlavně velké apartmánové domy. Řešením má být nový územní plán s možností regulace. Ten ale bude hotový nejdřív za tři roky.
29. 4. 2023|

Zájem o dovolenou v karavanu roste. Kraje na to reagují podporou vzniku stání pro obytná auta

V Plzeňském kraji vznikají první karavanová stání, která dotacemi podpořilo hejtmanství. Na jejich zřízení vyčlenilo celkem osm milionů korun, čímž reaguje na růst zájmu o individuální dovolené. Kempování na parkovištích se rozmohlo v době koronavirové pandemie, kdy byly hotely a penziony zavřené. Podporu pro karavanisty rozjely i další kraje v Česku.
28. 4. 2023|

V pátek mohou teploty dosáhnout až 15 stupňů, vystřídá je ale déšť. Víkend má být zase chladný

O víkendu má být počasí proměnlivé, s velkými výkyvy teploty. Ve čtvrtek i během pátku mají podle meteorologů teploty na některých místech Česka dosahovat až patnácti stupňů Celsia. V sobotu se ale podle předpovědi citelně ochladí a teploty mohou přes den klesnout až k bodu mrazu. Po víkendu se znovu oteplí. Příští dny má provázet převážně zatažená obloha, z níž bude pršet nebo sněžit.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 13:04|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

Klatovy se po desítkách let dočkají nového obchvatu

Za dva roky by se obyvatelé Klatov měli dočkat hotového silničního obchvatu, po kterém volají desítky let. Stavbaři nyní dokončují základy mostů, které budou jeho součástí. Následně začnou s budováním silnic.
3. 11. 2022|

Zaparkovaná auta u vjezdů do národních parků překáží záchranářům a hasičům

Strážci národních parků teď mnohem častěji kontrolují průjezdnost cest. Stává se, že  řidiči parkují u vjezdu. Mohou tak překážet záchranářům a hasičům. Kvůli vysokým teplotám totiž stále trvá riziko požáru. Nerespektování zákazu vjezdu se posuzuje jako porušení řádu. Za to hrozí pokuta až deset tisíc korun.
9. 8. 2022|

Lesníci na Šumavě potřebují těžit kůrovcové dřevo, žádají o částečné uzavření oblíbených tras

Lesníci žádají o částečné uzavření turistických stezek k ledovcovým jezerům u Železné Rudy na Šumavě. Potřebují kolem nich bezpečně odtěžit stromy, které devastuje kůrovec. Omezení má platit do konce září. Úřady by ho měly povolit během pátku. K jezerům ročně míří kolem 100 tisíc lidí.
5. 8. 2022|

Oprava silnice na Šumavě trápí hlavně řidiče kamionů, objížďka má 80 kilometrů

Kvůli úplné uzavírce silnice mezi Hojsovou Stráží a Špičákem na Šumavě se výrazně zkomplikovala doprava v okolí Železné Rudy. Silnici kromě turistů často využívají i řidiči nákladních aut. Na objížďce jsou ale dva viadukty, pod kterými kamiony neprojedou, musí tak absolvovat ještě delší trasu. Radnice Železné Rudy kritizuje i špatné načasování: na Šumavě totiž vrcholí turistická i těžební sezona.
19. 7. 2022|

Po srážce vlaku s traktorem u Bezděkova bude trať kvůli opravám uzavřená až do pátečního večera

Do pátečního večera bude uzavřená trať u Bezděkova na Klatovsku, kde se v pondělí večer srazil osobní vlak a traktor. Po nehodě zůstaly v úseku poškozené koleje, které Správa železnic opravuje. Drážní inspekce vyčíslila škodu na vlaku, traktoru i kolejích na tři miliony korun.
7. 7. 2022|

Na Klatovsku se srazil vlak s traktorem, jeho řidič zemřel. Provoz byl po sedmi hodinách obnoven

U Bezděkova na Klatovsku se v pondělí odpoledne srazil na železničním přejezdu osobní vlak s traktorem. Čtyřiapadesátiletý řidič traktoru utrpěl těžká zranění, kterým přes snahu záchranářů na místě podlehl. Zraněno bylo sedm cestujících a strojvedoucí i vlakvedoucí. Celková škoda podle vyšetřovatelů činí 2,71 milionu korun.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 22:52|

Ve Švédsku vykolejilo 38 vagónů se železnou rudou, nehoda může ochromit distribuci suroviny

Na severu Švédska vykolejily téměř čtyři desítky vagónů nákladního vlaku naloženého železnou rudou. Nehoda se stala u města Gällivare, které se nachází asi tisíc kilometrů od Stockholmu za polárním kruhem. Příčina nehody se vyšetřuje.
7. 11. 2021|

Na Šumavě chybí strážci přírody, park se obává náporu turistů

Národním parkům scházejí strážci přírody. Na Šumavě by uvítali minimálně pět nových posil. Vedení parků se obávají důsledků další sezony, kdy opět očekávají nápor turistů. Stejně jako loni totiž i letos více Čechů tráví dovolenou v tuzemsku. A s větším počtem návštěvníků stoupá také počet prohřešků, kterých se dopouštějí.
15. 7. 2021|

Do šumavských bikeparků míří turisté z Německa. Nemusejí se tam registrovat

Šumavské areály se otevírají i ve všední dny. Dosud mohla hlavně velká střediska kvůli ochraně přírody fungovat pouze o víkendech. Do bikeparků teď míří hlavně turisté z Německa. V českých areálech se totiž vyhnou registraci, která je kvůli epidemickým opatřením v Německu povinná.
17. 6. 2021|

Stát se snaží prodat most pod Lipnem, který je v havarijním stavu

Stát se snaží zbavit mostu pod lipenskou přehradou, který je v havarijním stavu. Přihlásili se první zájemci. Nejvyšší nabízená cena je zatím tisíc a jedna koruna, jen opravy konstrukce ale vyjdou na miliony. Naopak o nemovitosti na Šumavě je enormní zájem. Třípokojový dům se prodává i víc než za osm milionů.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 17:55|

30 let zpět: Novinky na železnici

Na Šumavě byl znovu otevřen železniční přechod Železná Ruda – Beyerisch Eisenstein, zrušený v roce 1953 po vzniku železné opony. Zároveň se tuzemské železnice v červnu 1991 staly součástí evropské sítě vlaků Eurocity.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
2. 6. 2021|

Nádraží Alžbětín protíná česko-bavorská hranice. Zdejší trať oslavila 30 let od znovuotevření

Železniční trať mezi českou Železnou Rudou a sousední Bavorskou Rudou, která byla před rokem 1989 desítky let neprostupná, oslavila třicet let od svého znovuotevření. Trať byla v 50. letech uzavřena a budova nádraží rozdělena na dvě části, stejně jako v Berlíně. Jde o jediné nádraží v Česku, které patří dvěma státům.
2. 6. 2021|

Obyvatelé Železné Rudy utíkají do sousedních obcí. Za cenu bytu tam koupí dům

Šumavská Železná Ruda čelí odlivu stálých obyvatel. Ceny tamních nemovitostí už se vyšplhaly tak vysoko, že na ně většina lidí nedosáhne. Místní už dokonce začali prodávat své byty, protože v sousedních obcích postaví levněji rodinný dům. Radnice proto chystá výstavbu nájemních bytů a věří, že nové obyvatele do Železné Rudy znovu přiláká.
19. 5. 2021|

Českým pendlerům komplikuje cestu do Německa testování. Na přechodech se tvoří fronty

Kvůli přísnějším epidemickým pravidlům pro příjezd pendlerů z Česka do Německa se v pondělí na některých hraničních přechodech do Bavorska už brzy ráno tvořily fronty aut. Zcela klidná byla naopak podle německé spolkové policie situace na příjezdech do Saska. To od českých přeshraničních pracovníků od neděle požaduje dva testy na koronavirus týdně, zatímco Bavorsko žádá nové rozbory každých 48 hodin.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 20:30|