TÉMA

Protihluková stěna

ŘSD plánuje rozšíření dálnice mezi Prahou a Berounem. Některé obce mají připomínky

Dálnice D5 mezi Berounem a Pražským okruhem se má rozšířit na šest pruhů, práce by měly začít do pěti let. Projekt ale kritizují některé obce, obávají se nedostatečných protihlukových opatření. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl označil nesouhlas obcí za krátkozraký. Z jejich připomínek se chce poučit, uvedl v podcastu ŘSD. Starostové tvrdí, že nemají zásadní problém s rozšířením dálnice. Chtějí však, aby protihluková opatření vyhovovala i případnému dalšímu nárůstu dopravy.
15. 4. 2024|

U pražského Šeberova roste protihluková stěna. Podle tamních obyvatel ale není dost vysoká

Silničáři pokračují se stavbou protihlukových stěn na dálnici D1 u příjezdu do Prahy. Řidiči úsekem projedou pouze sníženou rychlostí. Dokončení ochranné zdi ve směru do metropole je naplánované na polovinu ledna. V opačném směru má být hotová do příštího týdne. Podle tamních obyvatel je ale na této straně dálnice o dva metry nižší, než ke snížení hlučnosti potřebují.
15. 12. 2023|

Silničáři začali u hradeckých Svobodných Dvorů stavět protihlukové stěny. Mají ale zpoždění

Po obou stranách dálnice D11 v Hradci Králové u Svobodných Dvorů se staví tři kilometry protihlukových stěn. Ředitelství silnic a dálnic tak se zpožděním plní slib, který spolkům a obyvatelům západního okraje Hradce dalo před pěti lety. Výstavba stěn vyjde na 97,5 milionu korun bez daně, hotovo by mělo být do podzimu.
4. 7. 2023|

Na části dálnice u Frýdku-Místku chybějí bariéry, místní si stěžují na hluk i světlo zářící do oken

Lidem z blízkosti nového dálničního obchvatu Frýdku-Místku vadí hluk a také světla z kamionů, která jim v noci září do oken. Je to proto, že na části D48 nejsou protihlukové zdi. Místní obyvatelé se obrátili se stížností na ministerstvo dopravy, které ale uvedlo, že se o případné dostavbě stěn teprve rozhodne, až bude dálnice v provozu delší dobu.
1. 6. 2023|

Domažlickým se nelíbí plán na rozšíření tratě do Německa přes jejich zahrady

Vázne příprava modernizace tratě, jež z hlediska vlaků, které po ní jezdí, patří k nejdůležitějším v Česku, ale fyzicky vypadá spíše jako napůl zapomenutá lokálka. Na železnici z Plzně do Domažlic a dále do Bavorska by v blízké budoucnosti měla přibýt druhá kolej a nad ní troleje, ale Správa železnic již dlouho čeká na rozhodnutí o umístění stavby. Plzeňský kraj po měsících posuzování konstatoval, že má málo lidí a věc předal do Českých Budějovic. Proti modernizaci tratě navíc protestují lidé z Domažlic.
13. 3. 2023|

U Klimkovic vysazují zeleň pro odhlučnění dálnice, protihlukovou stěnu ŘSD slibuje do roku 2025

U Klimkovic vysazují dělníci stromy a keře. Ty mají město s asi čtyřmi tisíci obyvatel chránit před nadměrným hlukem a prachem z dálnice D1. Protihluková bariéra u dálnice nestojí, přitom po ní Klimkovice a další obce volají více než patnáct let. Město přistoupilo ke kroku samo, protože s Ředitelstvím silnic a dálnic se na projektu neshodlo.
7. 12. 2021|

D1 u Ostravy má další výjimku. Klimkovičtí se bojí, že se stavba protihlukových stěn opozdí

Už více než patnáct let usilují Klimkovice nedaleko Ostravy o opatření, která by místní chránila před hlukem z dálnice D1. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by výstavba protihlukových stěn měla začít v roce 2024. V březnu ale ŘSD dostalo od krajských hygieniků výjimku, která ruší omezení provozu na dálnici. Vedení Klimkovic se teď obává, že se stavba protihlukových stěn může opět odložit.
6. 8. 2021|

Po třiceti letech jen 250 metrů stěny. Svijany čekají na protihlukovou zeď, která nebude

Obyvatelé Svijan na Liberecku se dočkají výstavby protihlukové stěny, ne však v takovém měřítku, v jakém by potřebovali a očekávali. Silničáři ji totiž postaví jen na čtvrt kilometru podél dálnice D10, která obcí prochází. Víc limity neumožňují. Hluk z hlavního dálničního tahu mezi Prahou a Libercem trápí místní téměř třicet let.
25. 1. 2021|