TÉMA

Didaktické testy

U maturitních testů propadlo více středoškoláků než loni, v matematice se ale výrazně zlepšili

U písemných maturitních testů neuspělo 13,7 procenta maturantů, informovalo Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat). Největší potíže měli s němčinou, kde byla neúspěšnost téměř sedmnáctiprocentní, u testu z matematiky naopak neuspěla jen desetina ze studentů, kteří se k němu přihlásili. Loni byl podíl neúspěšných maturantů z matematiky výrazně vyšší. Celkově přesto letos neprošel testy větší podíl maturantů než v minulém roce.
16. 5. 2022|

Písemné maturity studenti letos zvládli nejlépe od roku 2013, ukázala analýza

Neúspěšnost u státních maturitních testů letos v květnu proti minulým letům klesla. Neuspělo u nich 11,2 procenta studentů, kteří šli ke zkouškám poprvé. Loni to bylo o 6,3 procentního bodu víc. Nižší neúspěšnost než letos byla u didaktických testů naposledy v roce 2013, kdy činila 10,5 procenta. Vyplývá to z analýzy výsledků, které zveřejnil Cermat na svém webu.
25. 6. 2021|

Didaktické testy z češtiny zvládlo více studentů než loni. U matematiky hodnotili učitelé výsledky mírněji

U státní maturity se letos výrazně snížila neúspěšnost studentů v didaktickém testu z češtiny. Propadlo jich 4,9 procenta, tedy o 9,3 procentního bodu méně než loni. Z matematiky propadlo letos 16,8 procenta studentů, o 0,8 procentního bodu méně než před rokem. Vyplývá to z informací ministerstva školství a Cermatu, který státní didaktické testy organizuje a vyhodnocuje. Výsledky maturitních testů zhodnotili zástupci škol a odborných pedagogických spolků jako zdařilé.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 17:34|

Začaly státní maturity. Na testy mají studenti víc času, úlevu dostali ti, kteří pomáhali v nemocnicích

Střední školy nejenže se vrátily k prezenční teoretické výuce – zároveň začaly státní maturity. Někteří ředitelé proto vyhlásili pro žáky, kteří nematurují, na začátek týdne volno. Maturity jsou po delších politických diskusích povinné pro všechny, avšak s dílčími úlevami, největší se týká absolventů ze zdravotnických škol, kteří pomáhali v nemocnicích zvládnout pandemii.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 15:06|

Babiš chce, aby ministr zdravotnictví dostával od epidemiologů rady rychleji. Oznámil i další úlevy z maturit

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) dává svá doporučení ministru zdravotnictví pozdě. Není to úplně chyba, ale vláda tomu musí dát jiná pravidla, domnívá se premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl to ve svém pravidelném projevu na sociálních sítích. Ujistil také, že maturitní didaktické testy nebudou muset skládat ani ti studenti zdravotních a sociálních oborů, kteří mají dálkové, večerní či kombinované studium.
11. 4. 2021|

Plaga věří v návrat maturantů a deváťáků do škol od března. Čekaly by je samotestovací sady

Ministr školství Robert Plaga (ANO) vidí jako velmi pravděpodobný návrat maturantů a žáků 9. tříd do škol od prvního března. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal však, že záleží na vývoji pandemické situace. V souvislosti s návratem počítá resort se samotestovacími sadami (typu „odběr z kraje nosu“), které by studenti využívali přímo ve školách. Zřejmě do 15 minut by tak byl znám zdravotní stav každého testovaného. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že úřad na přípravě testování pracuje a detaily představí včas.
14. 2. 2021|

Babiš žádá Plagu, aby zrušil maturantům didaktické testy. Hlavně zdravotníkům, ale raději i ostatním

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby maturanti letos nepsali didaktické testy. Za zásadní to považuje na zdravotnických školách, kde studium silně poznamenala pandemie koronaviru, míní však, že by bylo spravedlivé zrušit je i na ostatních školách. Řekl to ve svém pravidelném nedělním příspěvku na Facebooku. Ministerstvo školství zatím počítá pouze s tím, že státní maturity budou od 3. do 7. května a školní část zkoušek od 16. května do 10. června. Jejich přesnou náplň by chtěl ministr Robert Plaga (za ANO) stanovit do konce ledna.
24. 1. 2021|