TÉMA

Chuck Schumer

Prezident Biden podepsal výdajový balík na fungování vlády za 1,2 bilionu dolarů

Americký prezident Joe Biden podepsal balík financování více než poloviny federálních úřadů včetně ministerstev obrany a zahraničí v objemu 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů korun). Umožnil tak jejich další fungování. V prohlášení o tom informoval Bílý dům. Bidenovu podpisu předcházelo schválení americkým Senátem, který nad balíkem debatoval dlouhé hodiny.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 08:14|

V Gaze prý hrozí hladomor. Evropská unie a USA tlačí kvůli tempu a nedostatku humanitární pomoci na Izrael

V Pásmu Gazy probíhá rozsáhlá humanitární krize a podle představitelů Evropské unie v oblasti hrozí akutní hladomor. Hovoří o potřebě poskytovat místním civilistům pomoc. Izrael kvůli přístupu k obyvatelstvu Gazy čelí stupňující se kritice i od svého blízkého spojence, Spojených států amerických. Ministři zahraničí sedmadvacítky vůbec poprvé odsouhlasili sankce proti radikálním izraelským osadníkům ze Západního břehu. Další restrikce se dotknou i teroristického hnutí Hamás.
18. 3. 2024|

Američtí zákonodárci schválili prodloužení rozpočtového provizoria. Dohoda na pomoci pro Ukrajinu chybí

Americká Sněmovna reprezentantů schválila prodloužení rozpočtového provizoria o týden, informovala agentura AP. Podle stanice CNN bylo pro návrh 113 republikánů a proti němu 97 společně se dvěma demokraty. Opatření pro odvrácení kolapsu státních financí ještě musí schválit Senát USA. Vůdce senátní demokratické většiny Chuck Schumer uvedl, že doufá v hlasování ještě ve čtvrtek večer. Avšak neexistuje žádný bezprostřední plán na schválení balíku pomoci ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,217 bilionu korun) pro Ukrajinu, Izrael a další spojence.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:32|

Senát USA schválil pomoc v řádu bilionů korun pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael. Ve sněmovně ale může návrh narazit

Americký Senát schválil po dlouhé rozpravě návrh zákona o pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu ve výši 95,3 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun), jehož přijetí už skoro čtyři měsíce požaduje americký prezident Joe Biden. Podpořila ho i část republikánů, kteří jej dlouho chtěli spojit se zpřísněním imigrační politiky, nakonec ale kompromis v této věci odmítli. Návrh by nicméně stále mohl narazit ve Sněmovně reprezentantů, jejíž republikánský předseda Mike Johnson se staví proti plánu.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 21:19|

V americkém Senátu se nenašla dostatečná podpora pro kompromisní návrh spojující zpřísnění migrace a pomoc Ukrajině

Americkým Senátem neprošel návrh, který spojoval zpřísnění imigrační politiky s penězi na podporu Ukrajiny i Izraele. Podle agentury Reuters republikáni zablokovali kompromis, který vyjednavači obou hlavních stran domlouvali celé měsíce. Demokraté se nyní pokusí zajistit pomoc pro Ukrajinu a Izrael tím, že o ní nechají senátory hlasovat zvlášť.
7. 2. 2024|

Američtí republikáni v Senátu zablokovali balík pomoci Ukrajině a Izraeli, Biden mluví o vydírání

Republikáni v americkém Senátu zablokovali návrh demokratického prezidenta Joea Bidena o rozsáhlé finanční pomoci Ukrajině a Izraeli. Výměnou za podporu balíčku požadovali zpřísnění americké imigrační politiky. Bílý dům již dříve varoval, že americké prostředky na pomoc Ukrajině by brzy mohly být vyčerpány. Prezident Biden označil postup republikánů za politické vydírání s tím, že v sázce je příliš mnoho. Již před hlasováním připustil, že je v ohledu ochrany hranic připravený ke „značnému kompromisu“. Obě strany o věci chtějí dál jednat, budoucí vývoj však podle médií zůstává nejasný.
7. 12. 2023Aktualizováno7. 12. 2023, 11:38|

Americký Senát schválil zákon na odvrácení rozpočtové krize

Americký Senát schválil zákon o krátkodobém financování vlády, který zajistí plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. V noci na čtvrtek o tom informovaly agentury Reuters a AP. První krok k odvrácení takzvaného shutdownu učinila ve středu svým schválením zákona Sněmovna reprezentantů. Norma nyní zamíří do Bílého domu k podpisu amerického prezidenta Joea Bidena.
16. 11. 2023|

Sněmovna reprezentantů schválila návrh na odvrácení shutdownu. Na řadě je Senát

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh o krátkodobém financování vlády, který by zajistil plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. Kongresmani učinili první krok k odvrácení takzvaného shutdownu. Nyní plán projedná Senát, který jej může poslat k podpisu americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.
15. 11. 2023|

„Rozměr teroru je strašný.“ USA posílají do Středomoří letadlovou loď, Unie prověří pomoc Palestině

Spojené státy kvůli útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael přesouvají do východního Středomoří letadlovou loď.  Evropská unie provede kontrolu své finanční pomoci Palestincům, aby se ujistila, že z unijních peněz nemají prospěch, a to ani nepřímý, žádné teroristické organizace. Čína násilí odsoudila, řešení podle ní spočívá ve vytvoření nezávislého palestinského státu. Rusko se obává rizika, že se do konfliktu zapojí „třetí síly“.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 21:15|

Musk, Zuckerberg, Gates a další. Američtí senátoři řešili umělou inteligenci s technologickými lídry

Zákonné regulace umělé inteligence (AI) jsou rozhodně potřeba, ale neměly by vznikat ve spěchu, řekl podle agentury Reuters vůdce většiny v americkém Senátu, demokrat Chuck Schumer, po setkání se šéfy největších amerických technologických firem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a devatenáct dalších podnikatelů strávilo s americkými senátory několik hodin. Musk jednání označil za „historické“ a za „službu lidstvu“, někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi, takže veřejnost neví, na čem se politici a podnikatelé domluvili.
14. 9. 2023|

Původ tří sestřelených objektů je stále neznámý, s Čínou ale nesouvisejí, řekl Biden

Původ trojice neidentifikovaných létajících objektů sestřelených minulý týden nad Severní Amerikou je stále neznámý. Podle prezidenta USA Joea Bidena nicméně nemají souvislost se špionážním čínským balonem sestřeleným dříve nad Atlantským oceánem ani s vojenskými aktivitami jiné země. Biden to řekl novinářům na tiskové konferenci z Bílého domu. Oznámil také, že plánuje hovořit s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:58|

Červená vlna nedorazila, výsledky amerických voleb jsou těsné. Georgie bude znovu volit do Senátu

Američané rozhodli o novém složení Kongresu a řadě guvernérů, v některých státech se konala i místní referenda. Republikáni se blíží kontrole Sněmovny reprezentantů, bilance je ale výrazně těsnější, než řada straníků čekala. Výsledek rozhodne o síle prezidentství Joea Bidena. Projekce výsledků od televize Fox News o půlnoci na čtvrtek SEČ ukazovala průběžný poměr křesel v Senátu 49 : 48 ve prospěch republikánů a ve Sněmovně reprezentantů 207 : 183 také pro červené (tady televize CNN uváděla poměr 204 : 187). Úřady Georgie potvrdily, že senátní volby se zde rozhodnou až v prosincovém vyřazovacím kole.
9. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 00:02|

Biden podepsal zákon o přísnější regulaci zbraní

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní. Zákon, který vypracovala skupina demokratických a republikánských senátorů, je nejvýznamnější americkou normou týkající se zbraní přijatou za posledních třicet let. Jde o reakci na střelbu ve škole v texaském Uvalde, při níž zemřelo 21 lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 15:25|

Americký Kongres zvýšil limit státního dluhu, zabránil tak platební neschopnosti

Obě komory amerického Kongresu v noci z úterý na středu středoevropského času schválily zákon o zvýšení limitu státního dluhu o 2,5 bilionu dolarů (56 bilionů korun) a odvrátily tak hrozící platební neschopnost americké vlády. Zákon nyní putuje k prezidentu Joeu Bidenovi, který jej musí podepsat, píše AP.
15. 12. 2021|

Spojené státy by se mohly vyhnout platební neschopnosti, Senát schválil zvýšení dluhového stropu

Americký Senát ve čtvrtek místního času schválil zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Spojeným státům se tak nejspíše podaří vyhnout platební neschopnosti, informovaly agentury AP a Reuters. Normu musí schválit také Sněmovna reprezentantů.
7. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 05:44|

Americký Senát schválil balík na podporu ekonomiky za téměř dva biliony dolarů

Senát Spojených států schválil soubor opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu americké ekonomiky postižené pandemií covidu-19. Senátoři po maratonu debat, vyjednávání a pozměňovacích návrhů přijali jeden z největších legislativních balíků v historii Spojených států, napsala agentura Reuters.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 20:34|

„Naše hnutí právě začíná,“ vzkázal Trump poté, co jej Senát zbavil obžaloby z podněcování ke vzpouře

Americký Senát rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump se nedopustil podněcování ke vzpouře v souvislosti s násilnostmi v Kongresu z 6. ledna. Trump tak byl zbaven obžaloby i při druhém impeachmentu. V reakci na rozhodnutí Senátu uvedl, že proces byl „další fází největšího honu na čarodějnice v historii naší země“. Svým příznivcům také vzkázal, že „hnutí Udělejme Ameriku znovu velkou právě začíná“. Další podrobnosti chce oznámit v příštích měsících.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 23:59|

První Bidenův telefonát zazvonil v Ottawě. Dozvuky Trumpova mandátu zahřmí 8. února

Joe Biden vstoupil na mezinárodní scénu. Telefonoval kolegům do sousedních zemí, s nimiž probíral především pandemii a očkování. Jeho předchůdce Donald Trump se mezitím dozvěděl termín svého procesu. Senát začne posuzovat jeho roli v útoku davu na Kapitol v týdnu od 8. února.
23. 1. 2021Aktualizováno23. 1. 2021, 22:39|

Demokraté v pondělí odstartují druhý soud s Trumpem

Ústavní žaloba na bývalého prezidenta USA dorazí na půdu Senátu v pondělí. Oznámil to předseda demokratické většiny v horní komoře Kongresu Chuck Schumer. Odstartuje tak už druhý soud s Donaldem Trumpem, který je obviněn z podněcování ke vzpouře kvůli útoku jeho příznivců na Kapitol.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 18:46|