TÉMA

Secese

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Budova plzeňského nádraží se otevírá po rekonstrukci, jako nová je zvenku i zevnitř

Nádražní budova v Plzni je jako nová – vyvrcholila její rekonstrukce, která trvala téměř tři roky. V pátek začne sloužit cestujícím, zprvu budou v halách nádraží ještě dílčí omezení kvůli dokončovacím pracím, skončit by měly ještě v lednu. Renovací prošla budova zvenku, ale hlavně zevnitř. Některé části se nepodařilo zachránit, například i dlažbu ve spodní hale nahradila replika. Na původních místech naopak zůstaly umělecké prvky, které na nádraží přibyly v 50. letech minulého století.
4. 1. 2024|

30 let zpět: Palác Koruna procházel komplexní rekonstrukcí

Přízemní a podzemní úrovně pozdně secesní památky na rohu Václavského náměstí v Praze byly v letech 1991 až 1996 přeměněny na obchodní centrum. Jedním ze zvažovaných projektů bylo i zřízení minipivovaru v prostorách bývalých lázní.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 3. 2022|

Obecní dům měl ukázat, co Češi dovedou. Nelíbil se ale výčepníkům ani moderním architektům

Nebylo by lepší za ty peníze postavit něco jiného? A není secesní stavba v moderní době spíš nevkusná dekorace? ptali se kritici Obecního domu v Praze. Stavba považovaná za „perlu secesní architektury“ je ve skutečnosti spíš palácem než domem. Veřejnost velkolepost výzdoby a řemeslné zručnosti, které měly být dokladem, co Češi dovedou, mohla poprvé obdivovat před sto deseti lety. O pár roků později se stal Obecní dům svědkem zásadní události v českých dějinách.
5. 1. 2022|

Secesní budova bývalé Sparkasse v Karlových Varech se prodala za sto milionů korun

Budova nedávno zrekonstruovaného objektu bývalé Sparkasse v centru Karlových Varů se prodala v dražbě za vyvolávací cenu sto milionů korun. Památka prošla nedávno celkovou rekonstrukcí za sto sedmdesát pět milionů korun, ale kvůli nesplaceným závazkům skončila v dražbě. Secesní dům stojí na Divadelním náměstí, naproti Vřídelní kolonádě.
5. 10. 2021|

Střecha nad hlavou je stejně třeba jako hlava nad střechou, ukazuje architektura od secese k dnešku

„Architektura je odrazem společnosti, odrazem existence národa,“ poznamenává historik architektury Vladimír Šlapeta, jeden z kurátorů nové výstavy Česká architektura od secese k dnešku. Koná se jako připomínka stopadesátého výročí narození architekta Jana Kotěry. Vedle jeho prací ale v Jízdárně Pražského hradu představuje rovněž na pět set děl a téměř tři sta architektů působících na českém území od konce devatenáctého století do současnosti.
1. 9. 2021|

Pražský most je chloubou Hradce Králové, jeho rekonstrukci zbrzdil spor o plastiky

Město Hradec Králové hledá v posledních týdnech dodavatele, který na jednom ze čtyř secesních kiosků na Pražském mostě vyrobí a osadí chybějící měděné reliéfy. Stavební firma, která měla rekonstrukci provést, odstoupila od smlouvy těsně před dokončením. Důvodem se staly tepané plastiky, jejichž zhotovení je technologicky složité.
4. 2. 2021|

Přerov má svou industriální perlu. Bývalá secesní elektrárna se stala kulturní památkou

Na seznam kulturních památek přibyla část objektu bývalé Městské elektrárny v Přerově. Podle památkářů jde o unikátní industriální stavbu vystavěnou v duchu geometrické moderny. Postavena byla podle návrhu pražského architekta Ladislava Skřivánka, do provozu byla uvedena v roce 1920.
22. 1. 2021|