TÉMA

Koleje

Vlaky se na trať z Tišnova do Nového Města vrátí pravděpodobně v pondělí

Vlaky se na trať mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku vrátí pravděpodobně od pondělí, oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kontrola odhalila drobný výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který způsoboval trhliny na kolech vlaků, kvůli kterým České dráhy na úseku v úterý zastavily provoz. I když Správa železnic plánuje, že opravu styku mezi kolejnicemi dokončí už v pátek, České dráhy budou přes víkend opravovat na soustruhu v Praze kola všech poničených vozů.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 19:42|

Železničáři zmodernizovali trať z Pardubic do Stéblové. Dvě koleje vedou i po novém mostě

Po dvou a půl letech skončila modernizace trati mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou. Úsek má nyní dvě koleje, dvojkolejný je i nový most přes Labe. Trať spojuje dvě krajská města – Pardubice a Hradec Králové. Vlaky tam budou moci jezdit rychleji, cestování bude i bezpečnější, řekli zástupci Správy železnic. Modernizace trati stála 3,26 miliardy korun, Evropská dotace uhradí osmdesát procent.
6. 2. 2024|

Na trati z Plzně do Chebu je hotový zabezpečovací systém za miliardu

Správa železnic (SŽ) dokončila na hlavní trati z Plzně do Chebu instalaci zabezpečovacího systému za více než miliardu korun. Celoevropský systém ETCS, který zajišťuje provoz vlaků mezi odlišnými soustavami národních železnic, tak po čtyřech letech výstavby zajišťuje bezpečný provoz na významné části třetího tranzitního koridoru.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 17:41|

Nádraží v Semilech je kompletně opravené. Kromě budovy už i koleje a nástupiště

Správa železnic (SŽ) dokončila rekonstrukci nádraží v Semilech. Po nádražní budově, kterou v roce 2019 opravily České dráhy (ČD), je teď zmodernizované i kolejiště, nástupiště a přibyl nový podchod. Náročnou stavbu stihla společnost Swietelsky Rail CZ dokončit v jediné stavební sezoně, stavělo se přitom za provozu, řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Stavba přišla na 218 milionů korun a byla spolufinancována z evropských fondů.
26. 10. 2023|

Kvůli rekonstrukci kolejí nejezdí tramvaje na Bílé Hoře. Omezení je i v Poděbradské

Od pondělí až do neděle 3. září nepojedou kvůli rekonstrukci tratě tramvaje v úseku mezi zastávkami Malý Břevnov a Bílá Hora v Praze. Omezení se týká tramvajových linek 22, 25 a 97, ale také automobilové dopravy. Současně byl až do neděle 3. září přerušen provoz tramvají v Poděbradské ulici v úseku Harfa a Starý Hloubětín. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom informoval v tiskové zprávě. Po změněných trasách jezdí tramvaje 6, 8, 14, 25 a 92, podnik zavedl náhradní autobusy.
21. 8. 2023|

Za vylití oleje na koleje uložil teplický soud strojvedoucímu podmínku

Okresní soud v Teplicích potrestal strojvedoucího Českých drah Martina Schütze podmínkou za to, že pokapal olejem koleje na horské trati. Muž činu, který udělal kvůli změně dopravce, litoval, prohlásil vinu. Trest je pravomocný. Informovaly o tom servery iDNES a CNN Prima News.
15. 8. 2023|

Najít ubytování pro studenty v Pardubicích bude oříšek. Koleje navíc opět zdražují

Letní prázdniny jsou zatím sice v polovině, univerzitní koleje v Pardubicích však už teď hlásí plný stav. Několik míst se ještě najde, ale kapacity velmi rychle dochází. Za ubytování na vysokoškolských kolejích si studenti navíc opět připlatí. Mnozí tak volí raději privát. Cena za něj je sice většinou o něco vyšší, ale roli v jejich rozhodování někdy hraje i soukromí a lepší vybavení.
1. 8. 2023|

Po dosud nevyužívaném mostě přes Pražský okruh by mohly jezdit tramvaje. Technický stav zjistí průzkum

Pražské tramvaje by měly zajíždět blíže k letišti – takový záměr v uplynulém týdnu odsouhlasili radní. Spoje mají končit u chystaného dopravního terminálu Dlouhá Míle. Přes Pražský okruh se pak tramvaje budou muset dostat po mostě, přitom jeden už v místě stojí.
31. 7. 2023|

Kvůli bouřce se zastavily vlaky na dvou tratích. Na koleje spadly stromy

Stromy popadané kvůli bouřce ve středu omezily dopravu na dvou tratích v Jihočeském kraji a na Vysočině. Po 13:30 se podle informací Českých drah (ČD) zastavil provoz mezi Dačicemi a Telčí na Jihlavsku. Obnovit se ho podařila asi po dvou hodinách. Před 16:00 vlaky nejezdily také v úseku Rybníky– Lipno nad Vltavou.
5. 7. 2023|

Brněnské vysoké školy zdražily ubytování, argumentují cenami energií. Studenti chtějí, aby se kolejné počítalo jinak

Některé vysoké školy se začátkem letního semestru zdražily ubytování na kolejích. Učinily to i tři největší univerzity v Brně. Argumentují inflací, zejména růstem cen energií. Studenti jsou z toho však rozčarováni. Tvrdí, že už platí tolik, že by za to bylo bydlení v privátu. Připravili i petici, ve které žádají, aby škola při stanovení kolejného vycházela z růstu mezd.
8. 2. 2023|

Policie obvinila zaměstnance drah, měl namazat koleje olejovitou látkou

Policisté obvinili z obecného ohrožení v souvislosti s loňským potřísněním kolejnic olejovitou látkou na trati z Mostu na Moldavu muže z Lounska, zaměstnance drah. V pondělí o tom na webu informovala mluvčí teplické policie Ilona Gazdošová. Důvodem mužova činu byla podle kriminalistů nespokojenost s výměnou dopravce na této konkrétní trati.
6. 2. 2023|

Vysokoškoláci si připlatí za ubytování na kolejích, někde až o 500 korun za měsíc

S novým akademickým rokem si vysokoškoláci připlatí za ubytování na kolejích. Ceny se proti loňsku zvýšily o osm až 34 procent. ČT to zjistila od vysokých škol a univerzit. Například studenti Západočeské univerzity v Plzni zaplatí až o 500 korun za lůžko na měsíc víc. Příspěvek na ubytování navzdory zdražování studentům nestoupne. Je o něj ale velký zájem.
3. 8. 2022|

Od začátku června budou mít Ukrajinci pražskou MHD zdarma jen pět dní od vydání víza

Ukrajinští uprchlíci by od 1. června měli mít možnost využívat pražskou MHD zdarma již pouze prvních pět dní po datu vydání víza nebo razítka z hranic. Následně si budou muset po předložení platného víza koupit zlevněný kupon pro lidi v hmotné nouzi. Záměr musí ještě projednat vedení města, které ale zatím rozhodnutí odložilo. Za více než dva měsíce trvání války na Ukrajině dostalo víza dočasné ochrany celkem 320 023 ukrajinských uprchlíků. Vnitro navrhuje nadále nevydávat víza a pobyty Rusům a Bělorusům.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 21:51|

Válka ochromila dopravu na východ Evropy. Po víkendu přestanou jezdit i vlaky z Helsinek do Petrohradu

Válka Ruska proti Ukrajině zničila leccos – bere lidské životy, Ukrajinci přicházejí o domovy a další majetek, Rusko si invazí pošlapalo mezinárodní prestiž a také na sebe přivolalo sankce. Mají různou podobu včetně faktického přerušení leteckého dopravního spojení z Evropy do Ruska. Do země se přesto ještě lze dostat, i když to úřady z různých důvodů nedoporučují. Možností ale ubývá, v pondělí přestanou jezdit poslední vlaky spojující Rusko s Evropskou unií. Veřejná doprava jezdí i na Ukrajinu, byť letecky se tam rovněž nedá dostat. Ani cesta na válkou zasaženou Ukrajinu není doporučena.
25. 3. 2022|

Stovky studentů přišly o koleje. Firmě, která je rekonstruovala, zemřel jednatel

Univerzita v Pardubicích nemůže využívat celou čtvrtinu kapacity svých kolejí, mnoho dojíždějících studentů se tak může ocitnout v problémech s ubytováním během akademického roku. Firma Matex HK sice interiéry kolejí opravila, ale stavbu vysoké škole nepředala.
16. 2. 2022|

Strojvedoucí nestihl včas zastavit, špatně brzdil. Za srážku vlaků u Kdyně ho soud potrestal podmínkou

Domažlický okresní soud uložil podmíněný trest padesátiletému strojvedoucímu Jaroslavu Krotkému za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřicího vozu v Kdyni na Domažlicku. Při nehodě se zranilo dvacet lidí včetně Krotkého. Strojvedoucímu osobního vlaku hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení. Soud mu vyměřil trest třicet měsíců se zkušební lhůtou tří let a zákaz řízení vlaků na tři roky.
12. 1. 2022|

V pondělí testy potvrdily 7336 případů covidu. Přeočkovat se nechaly už téměř tři miliony lidí

Denní přírůstek případů covidu-19 v Česku v mezitýdenním srovnání po sedmi dnech klesl. V pondělí testy prokázaly 7336 nakažených, to je zhruba o dva tisíce méně než před týdnem. Doba karantény se podle metodických pokynů ministerstva zdravotnictví zkracuje na pět dní. Posilující dávku vakcíny dostalo od začátku ledna už přes půl milionu lidí. Podle denních dat o nákazách dosud tvoří lidé s posilující dávkou očkování v lednu zhruba 5,6 procenta nakažených a 6,4 procenta hospitalizovaných.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 13:24|

Praha má novou železniční zastávku Zahradní Město. V budoucnu by měla trať vést i na letiště

Cestující po pražské železnici mohou od pátku využívat novou stanici Praha - Zahradní Město, která je součástí nového přestupního terminálu. Na pražském hlavním nádraží se pak nově prodlouženým podchodem dostanou z centra města až na Žižkov. Obě stavby v pátek slavnostně otevřela Správa železnic. Na hlavním nádraží pokračuje také rekonstrukce historické Fantovy budovy.
24. 9. 2021|

Úklid na trati u Domažlic komplikuje promoklá zem. České dráhy odškodní pasažéry

Železničáři se snaží obnovit provoz na trati u Domažlic, kde ve středu ráno došlo k tragické srážce regionálního vlaku s mezinárodním expresem. Práce jim komplikuje nepříznivé počasí a podmáčený terén. Odklidili už všechna nabouraná vozidla. Nyní opravují koleje a výhybku. Škody podle odhadů Drážní inspekce přesáhnou sto milionů korun. České dráhy jenom ty na vlacích předběžně vyčíslily na nejméně 170 milionů korun. Oznámily také, že odškodní cestující, jichž se nehoda dotkla.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 20:27|

Loučení s metrovým rozchodem přilákalo do tramvají v Liberci a Jablonci tisíce lidí

Loučení s metrovým rozchodem na trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou do tramvají přilákalo asi pět tisíc lidí. Zájem byl hlavně o ty historické. Dopravní podnik na mimořádné jízdy nasadil i běžné soupravy. Vozy vjížděly na trasu v patnáctiminutových intervalech a většinou byly plně obsazené. Do konce roku 2022 je v plánu přestavět trať na rozchod 1435 milimetrů.
18. 7. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 21:03|

V Praze začalo několik výluk tramvají kvůli opravě mostu či natáčení filmu

V centru Prahy byl ve čtvrtek na několika místech přerušen provoz tramvají kvůli opravě vodovodu, kolejí a mostu. Výluka v úseku mezi Lazarskou ulicí a Újezdem se dotkne osmi denních tramvajových linek, čtyř nočních a historické linky 42. Tramvaje nebudou jezdit až do 20. srpna. V úseku mezi zastávkami I. P. Pavlova – Muzeum – Flora – Olšanské hřbitovy pak tramvaje nepojedou do 7. srpna. V některých případech mohou cestující podle informací na webu Dopravního podniku Praha využít místo tramvají náhradní autobusovou dopravu.
15. 7. 2021|

Vysokoškolské koleje hlásí milionové ztráty. Studenti navíc vyčkávají s přihláškami na příští rok

Vysokoškolské koleje letos kvůli pandemii koronaviru přišly o miliony korun. Studenti navíc často váhají s rezervací pokojů na příští akademický rok. ČT to potvrdili zástupci oslovených škol. Koleje se příjmy snaží nahradit dotacemi i poskytováním levného ubytování pro turisty. Zájem je ale oproti minulým letům nízký.
13. 7. 2021|

Cyklostezka na bývalé železnici z Nového Jičína do Hostašovic se letos ještě prodlouží

Cyklostezka Koleje, která vede po bývalé železniční trati z Nového Jičína do Hostašovic, by se ještě letos měla prodloužit o odbočku směrem na Straník. Radnice chystá výběrové řízení na zhotovitele. Náklady na stavbu se odhadují na víc než devět milionů korun, začít stavět by se mělo v létě a v provozu by cyklostezka mohla být na podzim.
2. 3. 2021|

Aula Univerzity Tomáše Bati prochází rekonstrukcí. Novou podobu navrhla Jiřičná

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) opravuje aulu Academia centra v budově Fakulty managementu a ekonomiky v Mostní ulici. Vnitřní prostory jsou po pětadvaceti letech opotřebené a vybavení zastaralé. Předpokládané náklady jsou šedesát pět milionů korun, práce by měly být hotové letos v červenci.
21. 1. 2021|