TÉMA

Jiří Pokorný

Část Ukrajinců přichází o dočasnou ochranu, podle úřadů už dříve získali azyl jinde

Někteří uprchlíci z Ukrajiny přichází o dočasnou ochranu, kterou jim dříve udělily české úřady. A to s odůvodněním, že předtím azyl získali v jiném státě. Někteří však tvrdí, že o přiznání víza v zahraničí nevěděli a obávají se, že budou muset tuzemsko opustit.
17. 7. 2023|

Baletní Carmen z Ostravy tančí v nočním klubu a láska pro ni nemá hranice

Příběh vášnivé Carmen je znám především z opery Georgese Bizeta, má ale i další umělecká ztvárnění. Baletní nyní spolu se souborem Národního divadla moravskoslezského (NDM) připravil choreograf Jiří Pokorný. Příběh posunul do současnosti a soustředí se na milostný trojúhelník.
17. 5. 2022|

Zabil po válce ze msty pět malých dětí, nejmladší zastřelil v postýlce. Vrah Němců byl ale asi sám kolaborantem

Květen 1945, konec války. Radost ze znovunabyté svobody se ale mnohde rychle tavila v hněv proti všemu německému bez ohledu na reálnou vinu. Němečtí civilisté se stávali terčem nadávek a lynčování, ale i vražd. A mstít se chtěl i profesor Vladimír Malý. V prvních poválečných dnech zabil v Českých Budějovicích dvě ženy a pět dětí. Tomu nejmladšímu bylo jen 15 měsíců. Přestože se tak stal jedním z nejhorších masových vrahů na našem území, k soudu se dostal až po šesti letech – zřejmě i vlivem své spolupráce s komunisty.
20. 1. 2021Aktualizováno23. 1. 2021, 11:57|