TÉMA

Směr-SD

Tři slovenské strany v čele s Ficovým Smerem podepsaly koaliční dohodu

Předsedové tří politických stran na Slovensku, které se po zářijových parlamentních volbách dohodly na vytvoření nové vlády, v pondělí podepsali koaliční dohodu. Uzavřely ji Smer–SD, Hlas–SD a Slovenská národná strana (SNS). Kandidáty na členy nového kabinetu nová vládní koalice zatím nezveřejnila; podle šéfa Smeru–SD Roberta Fica vedení stran budou tyto kandidáty teprve schvalovat. Z vyjádření koaličních politiků vyplynulo, že novým premiérem by měl být Fico, který tuto funkci v minulosti zastával už třikrát.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 21:01|

Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 22:05|

Slovenský ústavní soud zrušil delší moratorium na předvolební průzkumy

Slovenský ústavní soud zrušil prodloužení moratoria na zveřejňování výsledků volebních průzkumů na období až 50 dnů před volbami z dřívějších čtrnácti dní. Změnu v roce 2019 prosadila ve sněmovně část poslanců tehdejší vládní koalice, která se při hlasování spojila s krajní pravicí. Na ústavní soud se obrátila prezidentka Zuzana Čaputová.
26. 5. 2021|