TÉMA

Šan-tung

Po zemětřesení v Číně se zřítilo přes 120 budov

Na 126 budov se zřítilo a 21 lidí utrpělo zranění, když v noci na neděli zemětřesení o síle 5,5 stupně zasáhlo východočínskou provincii Šan-tung. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na čínskou státní televizi CCTV.
6. 8. 2023|

Solární elektrárny na moři mají potenciál způsobit průlom v čisté energii

Zatímco větrná energie už v současné době funguje v mořích běžně, u té solární to zatím neplatilo. Přitom nevyužívaná plocha hladiny se k tomto účelu vysloveně nabízí. Nový projekt v Číně ukazuje, že se dá vypořádat i s technologickými komplikacemi.
24. 7. 2023|

V Indickém oceánu se potopila čínská loď s desítkami rybářů

V Indickém oceánu se potopila čínská rybářská loď, všech 39 členů posádky se pohřešuje, uvedla ve středu agentura AP s odvoláním na čínská státní média. Na palubě podle nich bylo sedmnáct Číňanů, sedmnáct Indonésanů a pět Filipínců. Příčina potopení je neznámá.
17. 5. 2023|

Čínská armáda bude vždy v pohotovosti, uvedl Peking na návštěvu prezidentky Tchaj-wanu v USA

Čína přijme „rozhodná a efektivní“ opatření na ochranu národní suverenity a územní celistvosti, uvedl ve čtvrtek Peking v reakci na středeční setkání tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v Kalifornii. O prohlášení čínského ministerstva zahraničí informovala agentura Reuters. Tchaj-wan nedlouho poté uvedl, že se k ostrovu na dvě stě námořních mil (370 kilometrů) přiblížila čínská letadlová loď.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:59|

Klimatické změny jsou největší hrozbou pro Čínu. Tři nejrizikovější regiony se nacházejí právě tam

Ze dvaceti oblastí, které jsou na Zemi nejvíc ohrožené změnou klimatu, je jich hned šestnáct v Číně, včetně tří vůbec nejrizikovějších. Problémem je, že právě v těchto regionech se nacházejí některá z nejdůležitějších výrobních center na světě. Analýzu zveřejnil mezinárodní institut XDI specializovaný na vyhodnocování klimatických hrozeb.
21. 2. 2023|

Zavalení čínští horníci se po týdnu ozvali záchranářům

Čínští horníci, které výbuch uvěznil na déle než týden pod zemí, dokázali zaslat zprávu záchranářům. Oznámila to v pondělí agentura AFP s odvoláním na místní úřady.
18. 1. 2021|