TÉMA

Jóga

Jóga, umění a tisíc let stará architektura. Nedaleko Londýna cvičili ve svatoalbanské katedrále

Katedrála svatého Albana se těší nejen velkému zájmu poutníků z celého světa, ale také neobvyklé akci –⁠⁠⁠⁠⁠ pod tisíc let starou věží v normanském slohu se v této době scházejí i místní, aby si zacvičili jógu. Už tak duchovní atmosféru podkresluje umělecká instalace Holubice míru sochaře Petera Walkera, sestávající z tisíců papírových holubic svěšených ze stropu.
23. 1. 2024|

Zlepšit stav pacientek s rakovinou prsu je cílem projektu zaměřeného na účinné a bezpečné cvičení

Projekt Kondicí proti rakovině si dává za cíl zlepšit zdravotní stav pacientek s rakovinou prsu. Má nabídnout účinné a zároveň bezpečné cvičení. Studie podle manažerky projektu Bellis Nikol Pazderové ukazují, že onkologická jóga má zdravotní přínos pro ženy ve všech fázích tohoto onemocnění. Podle lékařů aktivita může zlepšit prognózu i v pokročilých stádiích choroby.
19. 1. 2024|

Davy lidí po celém světě slaví den jógy cvičením. Toho v New Yorku se zúčastnil i indický premiér

„Využijme sílu jógy k budování mostů přátelství, mírového světa a čistší, zelenější a udržitelné budoucnosti,“ citovala agentura Reuters indického premiéra Naréndru Módího. Ten se v rámci zahájení třídenní státní návštěvy Spojených států zúčastnil newyorských oslav tohoto tisíce let známého cvičení. Ne náhodou oslavy Mezinárodního dne jógy připadají na letní slunovrat.
21. 6. 2023|

Usmívat se na jiné lze i přes Zoom, lidé ani teď nejsou v úplné izolaci, říká psychiatr Nešpor

Omezení společenského života zavedená kvůli pandemii covidu-19 nelze považovat za sociální izolaci, je přesvědčen psychiatr, bývalý primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice Karel Nešpor. Lidé se stále stýkají s lidmi ze své domácnosti, kolegy v práci, ale i s dalšími lidmi, s nimiž se mohou spojit díky technice. Soudí, že komunikace na dálku by byl špatný pán, kdyby nahrazoval reálné kontakty, ale v současné situaci plní roli dobrého sluhy. Karel Nešpor byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedla Barbora Kroužková.
18. 1. 2021|