TÉMA

Bosporská univerzita

Protesty na Bosporské univerzitě ani po roce neutichly. Studenti a akademici za to čelí perzekucím

Před rokem začaly v Turecku rozsáhlé demonstrace proti jmenování nového rektora renomované Bosporské univerzity prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Protesty stále pokračují, i když v menší míře. Podle kritiků si vedení státu chce podrobit akademickou sféru, stejně jako média, justici nebo občanskou společnost.
3. 1. 2022|

Turecko se připojilo k Pařížské klimatické dohodě, zemi trápí sucho

V Turecku příští týden oficiálně začne platit pařížská dohoda. Klimatickou smlouvu z roku 2015 parlament schválil teprve minulý měsíc jako poslední z největších dvaceti ekonomik světa poté, co si Ankara zajistila miliardové půjčky na snížení emisí. Aktuálního summitu v Glasgow se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmítl zúčastnit, údajně kvůli sporu o protokol a velikost delegace.
8. 11. 2021|

Erdogan odvolal rektora Bosporské univerzity, jeho jmenování vyvolalo protesty

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal kontroverzního rektora Bosporské univerzity Meliha Bula. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan jmenoval Bula do funkce na konci loňského roku. Krok vyvolal rozsáhlé protesty studentů a pedagogů této turecké vysoké školy, která je považována za nejprestižnější univerzitu v zemi.
15. 7. 2021|

Turečtí studenti protestovali proti novému rektorovi Bosporské univerzity, bojí se o nezávislost školy

Turecká policie v pondělí večer zadržela v Istanbulu 159 demonstrantů, kteří protestovali proti novému rektorovi Bosporské univerzity. Toho do čela této prestižní vysoké školy dosadil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zdůvodnila to porušením protiepidemických opatření, k nimž patří zákaz shlukování ve větším množství a zákaz vycházení po 21. hodině, uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. V úterý dopoledne již většinu zadržených propustila.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 20:16|

Turci demonstrují za autonomii Bosporské univerzity. Odmítají rektora jmenovaného Erdoganem

V Turecku pokračují protesty studentů a učitelů proti novému rektorovi prestižní Bosporské univerzity v Istanbulu. Do funkce ho jmenoval prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho kritici to vnímají jako další erozi akademické svobody. Turecké bezpečnostní složky tvrdí, že demonstrace nebudou tolerovat.
15. 1. 2021|