TÉMA

SZÚ

Nemocných s černým kašlem je v Česku téměř 6400, za týden jich přibylo 1100

Za týden přibylo 1100 nových případů černého kašle, jde letos o druhý nejvyšší týdenní nárůst. Celkem lékaři od začátku roku evidují 6397 nakažených, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle údajů ze zdravotnických ročenek bylo více případů na českém území jen v roce 1959, tedy rok po zahájení povinného očkování.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 17:24|

Teplý víkend zvýší aktivitu klíšťat. Pozor si musí dát i lidé ve městech

S rostoucími teplotami se o víkendu zvýší aktivita klíšťat. Ta se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhá na 3. stupeň, který představuje střední riziko napadení. Obezřetní by měli být lidé v lesích, ale i městských parcích. Nejčastěji se lidé nakazí bakteriemi lymeské borreliózy. Ta se od začátku roku podle dat Státního zdravotního ústavu potvrdila ve více než třech stovkách případů.
5. 4. 2024|

Prudce přibývá případů příušnic. Jsme na hranici menší epidemie, tvrdí Prymula

Českem se šíří příušnice. Za první kvartál roku hygienici zaznamenali 323 nakažených. To je v porovnání s celým loňským rokem trojnásobek. Vyplývá to z čerstvých dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Příušnice se projevují bolestí svalů, nechutenstvím, nevolností, bolestí hlavy nebo příznaky zánětu horních cest dýchacích. Nejvíce případů v současnosti hlásí Plzeňský kraj. Očkování proti příušnicím je v Česku povinné.
5. 4. 2024|

Případů černého kašle je letos už přes pět tisíc, víc za rok bylo naposledy v roce 1960

Případů černého kašle bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce března 5297. Z dat zdravotnických ročenek vyplývá, že více případů za celý rok bylo jen ve třech letech těsně po zahájení očkování v roce 1958, v roce 1960 jich bylo 5568.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 13:12|

Epidemie chřipky pravděpodobně začíná pomalu ustupovat, ukazují data Státního zdravotního ústavu

Epidemie chřipky podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pravděpodobně začíná ustupovat. Počet nemocných s jejími příznaky poklesl o více než čtvrtinu, celkový počet akutních respiračních infekcí o desetinu. Nemocných bylo v předcházejícím týdnu 1713 na sto tisíc obyvatel, informoval SZÚ na sociální síti X.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 11:00|

Epidemie chřipky je dle Státního zdravotního ústavu blízko vrcholu

Nemocných v Česku bylo v minulém týdnu 1901 na sto tisíc obyvatel. Epidemie chřipky se tak podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nachází poblíž svého letošního vrcholu. V některých krajích, jako Jihomoravský, Pardubický nebo Karlovarský, je nemocných i výrazně více. Nejvyšší nemocnost, 2658 případů na sto tisíc obyvatel, byla v Karlovarském kraji, uvedl SZÚ.
12. 2. 2024|

Počty nemocných s chřipkou a respiračními infekcemi za týden výrazně stouply, podle SZÚ jde o epidemii

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu na 1750 na 100 tisíc obyvatel. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině, informoval ústav v tiskové zprávě.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 20:12|

V Česku se loni rekordně šířila spála. Přibyla i legionářská nemoc a svrab

Česko v uplynulém roce zaznamenalo nejvíc případů spály za posledních deset let. Podobným tempem přibylo i nakažených svrabem nebo legionelózou. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle statistik přibylo i případů záškrtu a černého kašle.
5. 1. 2024|

Tabák kouří čtvrtina populace, u mladých vedou sáčky a e-cigarety, ukázal průzkum

Tabákové výrobky podle průzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) loni kouřilo 24 procent obyvatel Česka. Další desetina populace užívala elektronické cigarety, 6,6 procenta zahřívaný tabák a 2,8 procenta nikotinové sáčky. U mladých jsou nejoblíbenější elektronické cigarety a nikotinové sáčky. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kuřáků v populaci mírně ubývá. Jako špatné ale hodnotí to, že s alternativami cigaret častěji začínají mladí, kteří klasické cigarety nekouří.
30. 5. 2023|

Případů HIV bylo loni v Česku nejvíc od osmdesátých let

Nových případů HIV bylo loni v Česku nejvíc od roku 1985, kdy se začala vést jejich statistika. Laboratoře jich zachytily 292, což je o šest víc než v dosud nejhorším roce 2016 a meziročně o devětapadesát víc. Více než polovinu případů odhalili lékaři u cizinců, velký nárůst byl také mezi Ukrajinci. V tiskové zprávě o tom informovala Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 17:40|

Případů chřipky v Česku pomalu ubývá, přibylo ale nemocných školáků

V Česku dál ubývá případů infekcí dýchacích cest. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) klesla hlášená nemocnost na 1351 případů na sto tisíc obyvatel, zatímco na konci loňského roku to bylo 1750. Klesá hlavně počet případů mezi malými dětmi a seniory, přibylo ale nemocných dětí ve věku šest až čtrnáct let. Nejvyšší nemocnost je nyní v Jihomoravském kraji.
30. 1. 2023|

Respiračních infekcí podle Státního zdravotního ústavu ubývá

Případů akutních infekcí dýchacích cest v Česku dál ubývá, za týden o dvanáct procent na 1417 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nemocnost klesá ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, nejvyšší zůstává v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. V pondělí o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Odborníci očekávají další pokles nemocnosti, pomoci by mohlo i počasí.
23. 1. 2023|

Chřipce ročně podlehne přes 1500 lidí. Očkování má ale jen 23 procent seniorů, upozorňuje SZÚ

Odborníci v Česku varují před malou proočkovaností lidí nad pětašedesát let proti chřipce. Nemoci podle jejich dat podlehne asi patnáct stovek Čechů a Češek za rok, v letech horší epidemie až pět tisíc. Loni se však nechalo očkovat pouze zhruba třiadvacet procent seniorů, což je proti západní Evropě třetina. Na tiskové konferenci to uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl, podle kterého může Česko letos čekat silnější epidemii, protože kvůli opatřením proti šíření koronaviru se chřipka v posledních dvou letech vyskytovala velmi zřídka.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 20:14|

V Česku se objevil záškrt. Státní zdravotní ústav potvrdil čtyři případy

Laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos potvrdila čtyři případy záškrtu, který se v Česku od 90. let minulého století nevyskytoval. První případ byl zaznamenán v květnu u pacientky z Vysočiny. V posledních měsících onemocněli dva sourozenci v dětském věku a starší pacientka. Proti záškrtu je v Česku povinné očkování.
7. 9. 2022|

Pražští hygienici prověřují pět lidí, kteří na dovolené bydleli s mužem nakaženým opičími neštovicemi

Pražští hygienici prověřují pět lidí, kteří na dovolené sdíleli ubytování s mužem nakaženým opičími neštovicemi. U tří z nich se vyskytly příznaky nemoci. Státní zdravotní ústav (SZÚ) zároveň ve středu odpoledne předběžně potvrdil druhý případ této nemoci v Česku. Jde o blízký kontakt prvního nakaženého, který byl potvrzen v úterý.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 16:42|

Pojišťovny od dubna neproplácí části laboratoří testy na covid

Některá testovací místa na covid od dubna zkracují provozní dobu. Zdravotní pojišťovny také dál nebudou platit PCR testy laboratořím, se kterými ještě před epidemií neměly smlouvy. Podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívové půjde asi o desetinu míst. Ve čtvrtek přibylo v Česku 6495 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo nejméně za všední den od začátku roku. Německo oznámilo 252 530 nově nakažených, incidence mírně klesla. Úřady kvůli šíření koronaviru uzavřely západní polovinu Šanghaje.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 18:12|

Covidu jako nemoci z povolání meziročně přibylo 36krát, případů bylo skoro 5400

Pracovníci nahlásili loni téměř 5400 případů covidu-19 jako nemoci z povolání. Proti roku 2020 počet vzrostl téměř šestatřicetkrát. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ), které zveřejnil v tiskové zprávě. Asi 99 procent případů nahlášených v registru bylo u zdravotníků a pracovníků v sociálních službách.
29. 3. 2022|

Omikron v Česku naprosto převládá. Testujte z nosu i krku, radí SZÚ

Varianta koronaviru omikron tvoří v posledním týdnu 95 procent všech případů nákazy v Česku. Skandinávské varianty BA.2 je asi procento z podrobněji analyzovaných vzorků. V tiskové zprávě o tom v pondělí informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Ústav také připomněl své doporučení z minulého týdne, aby laboratoře vzorky odebíraly zároveň z nosu i z krku.
7. 2. 2022|

V pondělí přibylo 15 541 případů covidu. V Česku je zřejmě druhý případ varianty omikron

V pondělí laboratoře odhalily 15 541 nakažených. Lidí, u nichž se nově prokázala nákaza, sice ve srovnání s předchozím týdnem ubývá, ale v nemocnicích se to projeví až s odstupem. Momentálně je tam 6520 covidových pacientů, z toho 1009 ve vážném stavu. Přibývá i nemocnic, které se neobejdou bez pomoci vojáků. Nově pomáhají v Sokolově, Olomouci a na pražské Bulovce. V Česku je také zřejmě druhý případ varianty omikron.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 21:34|

Státní zdravotní ústav dočasně povede Macková, nového ředitele určí výběrové řízení

Státní zdravotní ústav (SZÚ) dočasně povede vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Barbora Macková. Pověřil ji ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Macková nahradila Pavla Březovského, který ve čtvrtek rezignoval kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Blatný v pátek řekl, že stálý ředitel SZÚ vzejde z výběrového řízení.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 14:22|