TÉMA

Barbora Macková

Počet nakažených covidem stoupá, pacientů v těžkém stavu je kolem čtyřiceti

Přes nárůst počtu případů nákazy covidem-19 se v Česku významně nezvyšují počty hospitalizovaných v těžkém stavu. Intenzivní péči jich potřebuje méně než čtyřicet, informoval o tom náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř tři sta tisíc obyvatel České republiky, zejména starších pětašedesáti let. Proti chřipce je očkováno 560 tisíc lidí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 21:23|

Očkování proti covidu a chřipce lze aplikovat najednou, látky mají praktičtí lékaři, řekl Válek

Očkování proti covidu-19 a chřipce je na podzim dle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nejvhodnější u vlastního praktického lékaře. Obě vakcíny je možné aplikovat v jednom dni. Lidé, kteří mají vyšší riziko při nákaze, by se podle ministra měli i letos na podzim proti těmto nemocem očkovat. Podle něj jde zejména o seniory, chronicky nemocné nebo lidi s oslabenou imunitou. Česko se podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové nachází na začátku sezony respiračních onemocnění včetně chřipky a covidu. Případů je asi sedm set na sto tisíc obyvatel.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 19:11|

V léčbě rakoviny děložního čípku je klíčová prevence. Nové kroky mohou zachránit stovky žen

Podle odborníků mohou nové kroky v prevenci rakoviny děložního čípku, jako je rozšíření očkování nebo častější testování, ročně zabránit v Česku úmrtí tří set žen. Až osm set dalších nemusí vůbec onemocnět. V tiskové zprávě o tom během středy informovala Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Podle statistik v současné době onemocní asi 2700 žen ročně. Léčených a vyléčených je zhruba 31 tisíc.
20. 9. 2023|

Preventivní prohlídku využije jen zlomek lidí. Podle studie přitom může ušetřit miliardy

Česká ekonomika ročně přichází o 42 miliard korun kvůli nedostatečné péči o zdraví, tvrdí experti z pojišťoven i akademického prostředí. Průměrný věk úmrtí sice v Česku postupně stoupá, posledních deset let ale většina lidí nedožívá ve zdraví. Na vině je podle odborníků i státní politika, protože na prevenci jdou jen tři procenta z celkových výdajů. Ministerstvo zdravotnictví věří, že se mu podaří preventivní péči lépe propagovat, chce k tomu využít aplikaci Tečka, která původně vznikla v souvislosti s covidem-19.
6. 4. 2023|

Česko ročně ztrácí kvůli nemocem 85 miliard. Většinu by zachránila prevence či zdravý životní styl

Česko ztrácí ročně kvůli nemocem zhruba 85 miliard korun. Předcházet je přitom možné až osmdesáti procentům chorob. Na konferenci o efektivní podpoře zdraví to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. Prevenci a správný životní styl podpořil pětiletý projekt, který se zaměřil na lidi s nižším vzděláním, z menšin či s postižením. Do preventivních programů se zapojilo na 104 tisíc osob. Na tiskové konferenci to v úterý uvedli organizátoři ze SZÚ.
6. 12. 2022|

Začíná Evropský týden testování na HIV a žloutenku, vyšetření je zdarma

Lidé se mohou od pondělí do neděle zdarma otestovat na HIV a žloutenku typu B a C během 9. ročníku celoevropské kampaně. Ve všech krajích se otevře 82 testovacích míst, a to v kamenných poradnách i na mobilních stanovištích. Jejich seznam je na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který akci v Česku koordinuje. Pro cizince jsou připraveny základní informace o HIV a pohlavně přenosných nemocech v deseti jazykových mutacích.
21. 11. 2022|

Případů opičích neštovic rychle přibývá. WHO i USA je považují za hrozbu

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila v návaznosti na zvýšený výskyt případů opičích neštovic ve více státech stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu (PHEIC). Tři čtvrtiny ze všech případů opičích neštovic v rámci této epidemie jsou v evropském regionu WHO, a riziko nákazy v Evropě je proto podle WHO vysoké.
12. 8. 2022|

V Česku se objevila nakažlivější varianta omikronu. Bundestag odmítl očkovací povinnost

V Česku se potvrdil výskyt kombinované varianty dvou typů omikron BA.1 a BA.2 označované jako XE, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Nošení respirátorů ve veřejné dopravě zřejmě nebude povinné od Velikonoc. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních zůstanou déle, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Česku dále klesá počet hospitalizovaných. Ulevuje se i nemocnicím na Slovensku. Němečtí poslanci odmítli kompromisní návrh na zavedení povinného očkování pro lidi starší šedesáti let.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 14:38|

Počty podezření na covidové reinfekce se zvedají, nejsou ale součástí údaje o denním přírůstku nakažených

Počet lidí, kteří mají podruhé pozitivní test na covid-19, v posledních dnech roste a bude se ještě zvyšovat, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Za poslední tři dny, kdy je pozitivních testů jedenáct až dvanáct tisíc, je zaznamenáno denně také kolem čtrnácti set případů, které jsou oficiálně vedeny jako podezření na reinfekci. Do každodenně sledovaného čísla zjištěných nákaz se ale nezahrnují.
14. 1. 2022|

Státní zdravotní ústav dočasně povede Macková, nového ředitele určí výběrové řízení

Státní zdravotní ústav (SZÚ) dočasně povede vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Barbora Macková. Pověřil ji ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Macková nahradila Pavla Březovského, který ve čtvrtek rezignoval kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Blatný v pátek řekl, že stálý ředitel SZÚ vzejde z výběrového řízení.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 14:22|