TÉMA

Nakladatelství

Knihy do rukou lidu, zavelel zákon, kterým komunisté zlikvidovali soukromá nakladatelství

Před pětasedmdesáti lety zlikvidovali komunisté soukromá knižní nakladatelství a s nimi tisíce výtisků. Československá vláda tehdy přijala zákon, který nakladatelům zakazoval činnost a nahradil je centrálně plánovaným monopolem kontrolovaným cenzurou. Odkaz umlčených nakladatelů připomíná nyní výstava v Muzeu literatury a dlouhodobě jejich potomci.
12. 4. 2024|

Ministr Blažek podal stížnost v kauze předmětů s nacistickou tematikou. Soudy podle něj porušily zákon

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost k Nejvyššímu soudu v případu prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko. ČT to řekl mluvčí resortu Michal Pleskot. Pražské soudy podle Blažka v kauze porušily zákon, když obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu dvakrát vrátily k došetření. Podle ministra neuvedly, jaké důkazy mají státní zástupce a policie doplnit. Nejvyššímu soudu proto navrhuje, aby případ soudům vrátil.
24. 1. 2023|

Knihkupci a nakladatelé nesouhlasí se zvýšením DPH

Aktuální úvahy vlády o úpravě DPH se týkají mimo jiné i knižního trhu. Pokud by desetiprocentní snížená sazba stoupla na diskutovaných třináct až čtrnáct procent, zdražily by i knihy. Svaz českých knihkupců a nakladatelů proti záměru protestuje.
24. 1. 2023|

Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražil papír. Dopad to má na letáky i knihy

Někteří obchodníci omezují tisk reklamních letáků a nakladatelé snižují objemy vydávaných knih. Důvodem je nedostatek papíru a jeho rostoucí cena. Problém s papírem vyeskalovala ruská agrese na Ukrajině. Jeho cena je momentálně dvojnásobná oproti minulému roku. Zatímco velké obchodní řetězce mohou své reklamní letáky umístit na internet, pro nakladatele je drahý papír mnohem větším problémem.
23. 5. 2022|

Do veřejných knihoven proniká ukrajinská literatura. Tituly tamějších spisovatelů míří také na české knižní pulty

Veřejné knihovny rozšiřují nabídku titulů o knihy v ukrajinštině i díla ukrajinských autorů. České televizi to sdělily knihovny v Praze, Brně a Ostravě. Poptávka je zejména po dětských knížkách, zvýšený zájem je ale také o beletrii pro dospělé. Knihy ukrajinských spisovatelů se brzy dostanou také na české knižní pulty. Vydání nových titulů v ukrajinštině i v překladu ohlásilo například nakladatelství Větrné mlýny.
25. 4. 2022|

Nechceme finančně podporovat Lukjaněnka, říká editor Arga. Příjmy z jeho již vydaných knih pošle Post Bellu

Nakladatelství Argo oznámilo, že přestává vydávat knihy Sergeje Lukjaněnka kvůli jeho podpoře invaze Ruska na Ukrajinu. Příjmy z těch, které už jsou v nabídce, chce posílat organizaci Post Bellum. Ruský autor fantasy, například úspěšné série Hlídka, v reakci označil Čechy za národ se sklony k nacismu. Na jeho slova otevřeným dopisem odpověděl nejprodávanější český autor fantasy František Kotleta. V Událostech, komentářích se k tématu vyjádřil editor nakladatelství Argo a publicista Martin Šust.
25. 3. 2022|

Malých nakladatelství přibývá. Jsou doplněk, ale pro trh i fanoušky podstatný

Vydávají jen několik knih ročně, pracuje v nich jen pár lidí a na český trh přinášejí nové trendy v hororu, sci-fi a fantasy. Malá žánrová nakladatelství se zájmem o sci-fi či fantastiku zažívají v posledních pěti letech renesanci. Nejnovějším přírůstkem mezi nimi je Medusa.
14. 1. 2022|

Kauzu kalendáře s nacistickou tematikou musí žalobce podruhé došetřit. Soud případ vrátil

Případ prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko musí došetřit státní zástupce. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5. Poprvé vrátil obžalobu k došetření už letos v březnu, žalobce ji pak znovu podal v září. Obvinění čelí nakladatelství a jeho ředitel Emerich Drtina kvůli prodeji kalendáře s fotografiemi čelných osobností třetí říše a dalších předmětů.
2. 12. 2021|

Není papír. Nakladatelé se obávají, zda stihnou vydat knihy do Vánoc

Nakladatelé si stěžují na nedostatek papíru na výrobu knih. Tisk jednotlivých titulů má zpoždění i několik týdnů. Problém potvrzuje i Asociace českého papírenského průmyslu. Podle ní přitom nechybí jenom tiskařský papír, ale i obalový.
8. 10. 2021|

Kauza kalendáře s nacistickou tematikou se vrací k soudu. Státní zástupce znovu obžaloval nakladatelství a jeho ředitele

Státní zástupce znovu obžaloval nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitele Emericha Drtinu kvůli prodeji kalendáře s fotografiemi čelných osobností třetí říše a dalších reklamních předmětů s nacistickou tematikou. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Obvodní soud již jednou obžalobu dostal, věc ale v květnu vrátil policii k došetření. Nyní se případem bude zabývat znovu.
6. 10. 2021|

Soud potvrdil šéfovi Našeho vojska podmínku za knihu receptů z konopí

Odvolací soud potvrdil šéfovi nakladatelství Naše vojsko Emerichu Drtinovi roční podmíněný trest za distribuci knihy Recepty z konopí. Zrušil ale část verdiktu, kterým mu prvoinstanční soud zakázal na čtyři roky působit ve statutárních orgánech vydavatelství. Drtina byl už za šíření toxikomanie kvůli stejné publikaci odsouzen dříve, podle obžaloby však s prodejem následně nepřestal. Vydavatel se bránil tím, že například z komisního prodeje titul už stáhnout nemohl.
21. 7. 2021|

Prodejem předmětů s nacistickou tematikou v kauze Naše vojsko se má znovu zabývat policie, případ jí vrátil soud

Policie má podle soudu znovu prošetřit prodej propagačních předmětů s nacistickou tematikou v nakladatelství Naše vojsko. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5, informovala mluvčí Jana Humeni. Státní zástupce obžaloval v lednu v souvislosti s prodejem předmětů jednoho člověka a firmu. Obvinění se týká podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupce proti němu podal stížnost.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 12:22|

Nacistický kalendář z Našeho Vojska chce policie dostat před soud

Policie ukončila vyšetřování případu prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou v nakladatelství Naše Vojsko a podala návrh na obžalobu. Informoval o tom mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Kriminalisté ve věci obvinili jednoho člověka a firmu z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z výtržnictví.
15. 1. 2021|