TÉMA

Naše vojsko

Kauza předmětů s nacistickou tematikou se třetí obžalobou vrací před soud

Případ prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko míří znovu před soud. Státní zástupce potřetí podal obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu. Potvrdila to Kateřina Kaspar Studecká, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5, který kauzu dvakrát vrátil k došetření. Podle Nejvyššího soudu při tom ale porušil zákon, protože neuvedl, jaké důkazy mají žalobce a policie doplnit.
23. 6. 2023|

Nejvyšší soud zasáhl do kauzy předmětů s nacistickou tematikou. Vyhověl stížnosti Blažka

Nejvyšší soud (NS) zasáhl do případu prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko. Justice podle něj porušila zákon, když obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu dvakrát vrátila k došetření. Vyplývá to z rozsudku, který má ČT k dispozici. Nejvyšší soud tak vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), podle kterého soudy neuvedly, jaké důkazy má státní zástupce doplnit.
22. 3. 2023|

Ministr Blažek podal stížnost v kauze předmětů s nacistickou tematikou. Soudy podle něj porušily zákon

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost k Nejvyššímu soudu v případu prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko. ČT to řekl mluvčí resortu Michal Pleskot. Pražské soudy podle Blažka v kauze porušily zákon, když obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu dvakrát vrátily k došetření. Podle ministra neuvedly, jaké důkazy mají státní zástupce a policie doplnit. Nejvyššímu soudu proto navrhuje, aby případ soudům vrátil.
24. 1. 2023|

Kauzu kalendáře s nacistickou tematikou musí žalobce podruhé došetřit. Soud případ vrátil

Případ prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko musí došetřit státní zástupce. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5. Poprvé vrátil obžalobu k došetření už letos v březnu, žalobce ji pak znovu podal v září. Obvinění čelí nakladatelství a jeho ředitel Emerich Drtina kvůli prodeji kalendáře s fotografiemi čelných osobností třetí říše a dalších předmětů.
2. 12. 2021|

V kauze kalendáře s nacistickou tematikou padla nová obžaloba

Státní zastupitelství opět poslalo k soudu případ nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitele Emericha Drtiny. Kvůli prodeji kalendářů a reklamních předmětů s nacistickou tematikou podalo obžalobu. Informovala o tom Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová. Soud se bude kauzou zabývat již podruhé. První obžalobu neprojednal, ale vrátil případ policii k došetření.
12. 10. 2021|

Kauza kalendáře s nacistickou tematikou se vrací k soudu. Státní zástupce znovu obžaloval nakladatelství a jeho ředitele

Státní zástupce znovu obžaloval nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitele Emericha Drtinu kvůli prodeji kalendáře s fotografiemi čelných osobností třetí říše a dalších reklamních předmětů s nacistickou tematikou. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Obvodní soud již jednou obžalobu dostal, věc ale v květnu vrátil policii k došetření. Nyní se případem bude zabývat znovu.
6. 10. 2021|

Soud potvrdil šéfovi Našeho vojska podmínku za knihu receptů z konopí

Odvolací soud potvrdil šéfovi nakladatelství Naše vojsko Emerichu Drtinovi roční podmíněný trest za distribuci knihy Recepty z konopí. Zrušil ale část verdiktu, kterým mu prvoinstanční soud zakázal na čtyři roky působit ve statutárních orgánech vydavatelství. Drtina byl už za šíření toxikomanie kvůli stejné publikaci odsouzen dříve, podle obžaloby však s prodejem následně nepřestal. Vydavatel se bránil tím, že například z komisního prodeje titul už stáhnout nemohl.
21. 7. 2021|

Státní zastupitelství obžalovalo člověka a firmu v kauze nakladatelství Naše vojsko

Státní zastupitelství obžalovalo jednoho člověka a firmu kvůli prodeji propagačních předmětů s nacistickou tematikou v nakladatelství Naše vojsko. České televizi to potvrdila státní zástupkyně Hana Vrbová. Zločinem založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. Nakladatelství se dlouhodobě brání tím, že prodejem předmětů nic nevhodného nepropaguje.
29. 1. 2021|

Nacistický kalendář z Našeho Vojska chce policie dostat před soud

Policie ukončila vyšetřování případu prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou v nakladatelství Naše Vojsko a podala návrh na obžalobu. Informoval o tom mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Kriminalisté ve věci obvinili jednoho člověka a firmu z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z výtržnictví.
15. 1. 2021|