TÉMA

Kalendář

Policie opět připravila kalendář nevyřešených případů. Nové podněty tím v minulosti získala k deseti kauzám

V Česku se letos policie zatím zabývala 147 vraždami, 120 jich kriminalisté objasnili. Vrahem je nejčastěji člověk z blízkého okolí oběti. Někdy ale po pachateli policisté pátrají roky. K získání informací využívají i kalendář nevyřešených případů. Sestavili ho už potřetí a dvanáct set kusů posílají do věznic.
17. 12. 2023|

Kalendář se rozšíří o dva významné dny. Vzpomenou atentát na Heydricha a odchod sovětských vojsk

Český kalendář se rozšíří o dva nové významné dny. Dnem národního vzdoru se stane 27. květen v upomínce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, 25. červen se nově bude připomínat jako Den odchodu okupačních vojsk. Právě v tento den v roce 1991 z Československa odešla sovětská armáda. Příslušné doplnění zákona o státních svátcích už v minulosti schválil parlament, nyní ho podepsal i prezident Miloš Zeman.
13. 4. 2022|

Kauzu kalendáře s nacistickou tematikou musí žalobce podruhé došetřit. Soud případ vrátil

Případ prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko musí došetřit státní zástupce. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5. Poprvé vrátil obžalobu k došetření už letos v březnu, žalobce ji pak znovu podal v září. Obvinění čelí nakladatelství a jeho ředitel Emerich Drtina kvůli prodeji kalendáře s fotografiemi čelných osobností třetí říše a dalších předmětů.
2. 12. 2021|

Alena Zárybnická doporučuje nejkrásnější snímky počasí za rok 2021. Ve finále světové soutěže je i Čech

Meteoroložka České televize Alena Zárybnická vybírá a komentuje fotografie, které soutěží o zařazení do kalendáře Světové meteorologické organizace. Vedle snímků sněhu, ledovců nebo radosti z deště upozorňuje také na fotografii svítících oblaků od českého autora Petra Hykše.
18. 10. 2021|

Nacistický kalendář z Našeho Vojska chce policie dostat před soud

Policie ukončila vyšetřování případu prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou v nakladatelství Naše Vojsko a podala návrh na obžalobu. Informoval o tom mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Kriminalisté ve věci obvinili jednoho člověka a firmu z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z výtržnictví.
15. 1. 2021|