TÉMA

Forza Italia

Vedení Berlusconiho strany přebírá šéf diplomacie Tajani. Chce naplnit vize svého zesnulého předchůdce

Italskou vládní konzervativní stranu Vzhůru, Itálie (Forza Italia) nově povede ministr zahraničí a vicepremiér Antonio Tajani. Do funkce ho jednomyslně zvolila stranická národní rada, píše italská agentura ANSA. Devětašedesátiletý Tajani přebírá vedení po zesnulém mediálním magnátovi Silviu Berlusconim. Jeho úkolem bude oživit šance strany, jejíž podpora u veřejnosti klesala již několik let před Berlusconiho smrtí.
15. 7. 2023|

Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi v pondělí zemřel v nemocnici San Raffaele v Miláně, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Vzhůru, Itálie (Forza Italia), miliardáři a zakladateli největší italské mediální společnosti Mediaset bylo 86 let. Státní pohřeb se dle agentury ANSA uskuteční ve středu v milánském dómu.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 14:19|

Berlusconi se pokouší o politický návrat

Léta byl králem italské politiky. Teď chce být alespoň tím, kdo umožní nástup novým vládcům. Pětaosmdesátiletý Silvio Berlusconi se pokouší o další comeback. Nedělní parlamentní volby v Itálii budou už osmé, ve kterých změří síly se svými soupeři. Jak se ale ukazuje, protřelý Il Cavaliere bude mít tentokrát možná nejvíce potíží se svými spojenci z krajní pravice.
22. 9. 2022|

Italský prezident pověřil sestavením vlády nestraníka Draghiho

Italský prezident Sergio Mattarella pověřil bývalého guvernéra Evropské centrální banky Maria Draghiho sestavením nové italské vlády. Bývalý guvernér začne jednat s parlamentními kluby a výsledky rozhovorů se očekávají do několika dnů, předesílá agentura ANSA.
3. 2. 2021|

Italské vládě hrozí uprostřed pandemie pád. Nečekanou krizi spustil expremiér Renzi

Italská vláda se v době koronavirové pandemie zmítá v krizi. Její ústřední postavou je někdejší premiér Matteo Renzi, jenž dnes šéfuje koaliční straně, které aktuální průzkumy přisuzují jen tříprocentní podporu. Přesto právě tento politik zaskočil zemi krokem, v jehož důsledku může padnout celý kabinet. Podle černého scénáře by mohly dokonce hrozit i předčasné volby.
14. 1. 2021|