TÉMA

Brian Kemp

V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.
6. 12. 2022|

Volby guvernérů: DeSantis slaví výrazný úspěch na Floridě, demokraté získali Maryland a Massachusetts

Američané kromě nového Kongresu volili v řadě států také guvernéry. Na Floridě obhájil mandát republikán Ron DeSantis, možný uchazeč o prezidentský úřad. Demokratům se podařilo od republikánů získat guvernérská křesla v Marylandu a Massachusetts. Do čela Arkansasu se postaví bývalá mluvčí Donalda Trumpa Sarah Huckabee Sandersová, křeslo v Georgii obhájil v ostře sledovaném souboji republikán Brian Kemp. Role guvernérů je důležitá mimo jiné pro organizaci příštích voleb včetně prezidentských nebo pro osud potratové legislativy ve státech. Práva na potrat se týkala také některá z místních referend.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 20:30|

Amerika prochází předem zpochybněnými volbami. Hraje se o samotnou důvěru v demokracii

Desítky republikánských kandidátů na kongresmany, guvernéry i další vysoké funkce ve státních správách dosud odmítají uznat porážku Donalda Trumpa v předloňských volbách. Někteří také odmítli potvrdit, že uznají výsledek letošních voleb. Regulérnost se tak stává hlavním tématem kampaně trumpistického křídla republikánů. Z druhé strany na ni upozorňují i demokraté. A to s důrazem na nová omezení volebního práva posvěcená Nejvyšším soudem.
7. 11. 2022|

Trumpem prosazovaní kandidáti pohořeli v republikánských primárkách v Georgii

Americká média píší o nezdaru, či dokonce ponížení bývalého prezidenta Donalda Trumpa poté, co hned několik jím preferovaných kandidátů neuspělo v úterních primárkách Republikánské strany ve státě Georgia. V guvernérském souboji republikánští voliči jasně odmítli jeho muže Davida Perdueho a do napjatě očekávaného listopadového duelu s demokratkou Stacy Abramsovou poslali stávajícího šéfa státní administrativy Briana Kempa. Neuspěl ani „odmítač“ výsledků posledních prezidentských voleb, kterého Trump podpořil v kandidatuře na post nejvyššího volebního úředníka jihovýchodního státu.
25. 5. 2022|

Pence jde proti Trumpovi. Před stranickými primárkami v Georgii podpořil guvernéra Kempa

Někdejší viceprezident USA Mike Pence se odvrací od svého bývalého šéfa Donalda Trumpa. V předvečer úterních stranických primárek ve státě Georgia podpořil znovuzvolení guvernéra Briana Kempa. Toho spolu s některými dalšími úředníky chce Trump odstavit v odvetě za to, že nepodpořili jeho vyvrácené tvrzení o zmanipulovaných prezidentských volbách. Pencovo vystoupení může být přípravou na jeho vlastní prezidentskou kandidaturu za republikány v roce 2024.
25. 5. 2022|

Modrání americké Georgie. Proměňuje se obyvatelstvo a s ním i politická scéna

V listopadu 2020 byla americká Georgie jedním z klíčových států v prezidentských volbách. Po téměř třech dekádách tam neuspěl republikán, ale demokrat. Navzdory očekávání dokázali demokraté v tomto státě získat i obě senátní křesla. Z bezpečné republikánské bašty se rázem stal takzvaný swing state. Může za to dlouhodobě se měnící obyvatelstvo, dominantní hlavní město i mobilizace voličů. A také některé chyby republikánských politiků.
15. 1. 2021|