TÉMA

Hejtmani

Většina hejtmanů chce rozdělovat peníze z daní podle počtu obyvatel a délky silnic. Proti je Praha a kraje ze severu

Asociace krajů předloží vládě návrh na změnu výpočtu, kterým se mezi regiony dělí peníze z daní. Zohlednit má nově počet obyvatel nebo studentů středních škol, ale například i délku silnic, které kraje spravují. I když návrh schválili hejtmani výraznou většinou, nezvedli pro něj ruku všichni. O jeho přínosu nejsou přesvědčeni dva hejtmani ze severu republiky ani pražský primátor, jehož město by navržená úprava připravila o část peněz. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že se návrh krajů podaří rychle přepsat do podoby zákona. Pro to, aby se rozpočtové určení daní pozměnilo, je i opozice.
14. 3. 2024|

S obstrukcemi ve sněmovně má zatočit pracovní skupina. Poprvé se sejde za pár dní

Jednací řád Poslanecké sněmovny by se mohl měnit ještě během tohoto volebního období. Připouštějí to někteří členové pracovní skupiny, která má řešit právě změny této normy. Sejít se má poprvé v příštím týdnu. Důvodem jsou obstrukce opozice, které podle vládní koalice blokují jednání sněmovny. Opozice je ale ke změnám zdrženlivá.
29. 5. 2022|

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do konce června

Vláda schválila návrh na prodloužení nouzového stavu vyhlášeného kvůli vlně migrace z Ukrajiny o třicet dnů. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu. Bez prodloužení by opatření skončilo 31. května. Sněmovna návrh posoudí ve čtvrtek na mimořádné schůzi.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:53|

Vláda se dohodla s kraji na přerozdělení uprchlíků. Stát zaplatí za ubytování 200 až 250 korun

Vláda se dohodla s kraji na systému přerozdělení ukrajinských uprchlíků. Bude se řídit počtem obyvatel kraje nebo jeho ekonomickou výkonností. Stát bude platit za jejich ubytování 200 až 250 korun denně podle typu bydlení. V Česku je nyní podle dat od mobilních operátorů odhadem 270 tisíc uprchlíků, řekl senátorům ministr školství Petr Gazdík (STAN), více než polovina z nich jsou děti. Ministerstva a další úřady dostaly od vlády za úkol od pondělí 21. března uvolnit své ubytovací kapacity. Vláda slíbila podporu i lidem, kteří uprchlíky ubytují u sebe doma.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 20:13|

Kraje vytipovaly místa na případné stanové tábory pro uprchlíky. O pomoci Ukrajincům jednaly s vládou

Ministerstvo obrany zvažuje vybudování armádních stanových městeček pro uprchlíky. V Otázkách Václava Moravce to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Do každého by se vešlo kolem čtyř set lidí. Některé regiony už mají podle předsedy Asociace krajů Martina Kuby (ODS) vytipované lokality, kde by mohla městečka vzniknout. Hejtmani večer jednali o situaci s ministry. Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že současná uprchlická vlna z Ukrajiny do České republiky je největší po druhé světové válce.
13. 3. 2022Aktualizováno13. 3. 2022, 21:21|

Česko podle Rakušana zvládá příjem uprchlíků bez pomoci ze zahraničí, na vládě chce ale projednat strop

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pořadu Události, komentáře uvedl, že Česká republika má dobře připravený systém pomoci uprchlíkům. „Zatím ten nával zvládáme i bez pomoci ze zahraničí, ale ukazuje se, že při tom počtu tomu tak nemusí být dlouho,“ řekl Rakušan. V úterý také debatoval s hejtmany o tom, kde je strop v počtu příchozích, aby bylo možné poskytnout těm, kteří přicházejí do Česka, základní standard a ubytování v kvalitě, které odpovídá humánnímu přístupu k utečencům. Dalším hostem pořadu byl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).
9. 3. 2022|

Vláda podpořila pravidla pro lobbování, negativně se postavila k návrhům SPD

Dosluhující vláda ANO a ČSSD v pondělí podpořila stanovení pravidel pro lobbování, jak je navrhli poslanci hnutí ANO. Od ledna se také zvýší náhrady za ztrátu výdělku a pracovní úrazy o 1,3 procenta a 300 korun. Vláda také odmítla několik návrhů SPD – například ty týkající se zahalování obličeje nebo na zavedení přímé volby starostů. Některé návrhy SPD předložila už v minulosti. Kabinet také podpořil čtyři investiční pobídky.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 22:01|

Země Visegrádu by měly uvažovat o povinném očkování proti covidu, řekl na summitu Zeman

Země Visegrádu by měly podle prezidenta Miloše Zemana uvažovat o povinném očkování proti covidu-19. Zdá se, že je to jediná cesta z krize, řekl na summitu V4 Zeman, který se kvůli pozitivnímu testu na koronavirus účastnil setkání on-line. Prezidenti zemí V4 vyzvali své spoluobčany k očkování ve společném prohlášení. Kromě toho nabídli pomoc Polsku kvůli krizi na hranici s Běloruskem.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:23|

Vláda v demisi přijme další zpřísněná opatření už ve čtvrtek, původně se chtěla sejít v pátek

Současná vláda v demisi posunula své příští jednání z pátku už na čtvrtek. Kabinet má rozhodovat mimo jiné o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. V úterý testy odhalily 25 864 nových případů koronavirové nákazy, nejvíc za den od začátku epidemie. Rekordní je i týdenní incidence. Za posledních sedm dní bylo v Česku potvrzeno 1061 případů infekce v přepočtu na sto tisíc obyvatel. V nemocnicích je 5652 lidí s potvrzeným covidem, z toho 799 z nich je v těžkém stavu.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 23:10|

Hejtmani s vládou se shodli, že nouzový stav nyní není třeba, uvedl Kuba

Hejtmani se na úterním jednání se zástupci vlády v demisi shodli, že kvůli stavu epidemie covidu-19 není potřeba nyní vyhlásit nouzový stav. Po schůzce to uvedl předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Za vhodnou by považovali úpravu pandemického zákona, aby umožňoval na území postižených krajů aktivovat nutná opatření, doplnil Kuba.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 11:01|

Vojtěch navrhne nouzový stav. Podle Hamáčka stačí v některých krajích stav nebezpečí

V Česku by opět mohl být nouzový stav. Na jednání vlády navrhne jeho vyhlášení ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Informace webu iDnes.cz potvrdil mluvčí resortu Daniel Köppl. O nouzovém stavu hovořila v rozhovoru pro Český rozhlas i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, podle ní by umožnil povolat na pomoc nemocnicím mediky. Podle ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) jsou ale zatím problémy v nemocnicích jen v některých krajích, domnívá se, že by mohlo postačit, kdyby jejich hejtmani vyhlásili stav nebezpečí. S tím ale někteří krajští představitelé nesouhlasí. Česká lékařská komora navíc vyzvala i k lockdownu, čili celospolečenské uzávěře, která by snížila počet kontaktů mezi lidmi.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 19:37|

Za čtvrtek přibylo přes třináct tisíc nakažených, stoupá počet lidí s covidem v nemocnicích

Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to bezmála o tři tisíce víc než před týdnem. Jde ale o nižší číslo než v rekordní úterý, kdy přibylo přes dvaadvacet tisíc nakažených, i než ve středeční státní svátek s víc než čtrnácti tisíci prokázanými případy. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4750. Téměř sedm set z nich je v těžkém stavu. V některých nemocnicích chybí už protilátkové léky, ministerstvo zdravotnictví objednalo další – dorazit by měly příští týden. Česko je aktuálně podle nákaz covidem za týden pátou nejvíc zasaženou zemí EU.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 14:31|

Politici i právníci se přou o ústavnost nového nouzového stavu

Podle některých opozičních stran je vyhlášení nového nouzového stavu protiústavní. Třeba SPD a komunisté proto chtějí mimořádné zasedání sněmovny, která by ho mohla zrušit. Podle členů kabinetu postupovala vláda podle pravidel, s tím ale nesouhlasí někteří ústavní právníci.
16. 2. 2021|

Vláda teď bude řešit to, co jsme jí navrhovali už před měsíci, reaguje na nouzový stav opozice

Na jedné straně jako nový impuls v řešení epidemie koronaviru, na druhé straně jako promarněnou šanci kvůli sebestřednosti premiéra Andreje Babiše (ANO) vnímají šéfové sněmovních opozičních stran vývoj debaty s vládou. Kabinet v neděli po dohodě s hejtmany vyhlásil nový nouzový stav na dva týdny.
14. 2. 2021|

Vláda vyhlásila nový nouzový stav na 14 dní, platí od půlnoci

Vláda na žádost hejtmanů vyhlásila na 14 dní v celé ČR nouzový stav. O půlnoci z neděle na pondělí tak naváže na nynější nouzový stav. Potrvá do 28. února. Hejtmani k tomu v neděli vládu vyzvali. Žádali, aby se 1. března začaly děti vracet do škol. Od pondělí se rozšíří úřední hodiny na úřadech, aby se netvořily fronty. Drtivá většina opatření se ale nemění. Vyhlášení dalšího nouzového stavu může být podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) protiústavní.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 21:10|

Babiš s námi téměř nejednal a nejedná ani teď, zlobí se opozice. Kvůli rozhodnutí sněmovny na to není čas, tvrdí Faltýnek

Vláda nebyla podle opozičních politiků před rozhodujícím hlasováním o nouzovém stavu ochotná dostatečně se s opozicí bavit. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle nich začal jednat až na poslední chvíli. Kritizují i to, že nebyly sněmovní strany přizvány k víkendovým jednáním vlády s hejtmany. Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka je to však pochopitelné. Na jednání ve sněmovně podle něj dojde až v další fázi, kdy bude vláda připravovat změny zákonů, aby bylo možné za dva týdny nouzový stav definitivně ukončit. O situaci po rozhodnutí sněmovny o neprodloužení nouzového stavu debatovali v Otázkách Václava Moravce s Jaroslavem Faltýnkem místopředseda ODS Zbyněk Stanjura a předseda STAN Vít Rakušan.
14. 2. 2021|

Vláda se s hejtmany o podobě nouzového stavu nedohodla, pokračovat budou v neděli

Jednání vlády a hejtmanů o opatřeních proti covidu-19 a možném vyhlášení nového nouzového stavu v Česku bude pokračovat v neděli. Premiér Andrej Babiš (ANO) po sobotní schůzce řekl, že byla konstruktivní. Doufá, že všichni hejtmani v neděli požádají kabinet, aby nouzový stav pokračoval. Sněmovna ve čtvrtek odmítla žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, který tak má skončit v půlnoci z neděle na pondělí. Jednání vlády s hejtmany bude pokračovat od nedělní 10. hodiny i s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), obě strany si přivedou své epidemické experty.
13. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 00:00|

Epidemie sílí, v Plzeňském kraji je nejvíce nakažených od jejího začátku

V Česku přibývá lidí nakažených covidem-19, v pracovním týdnu byl kromě jednoho dne vždy vyšší denní počet pozitivních testů než v týdnu předchozím. V pátek přibylo 8782 nových případů. V Plzeňském kraji je nyní absolutně nejvyšší počet nakažených od počátku pandemie a Německo kvůli vývoji nákazy v Česku připravuje další zpřísnění pravidel pro překračování vzájemných hranic. Sobotní jednání hejtmanů se členy vlády nepřineslo definitivní rozhodnutí o tom, zda bude i po neděli platit v ČR nouzový stav. Diskuse bude pokračovat v neděli.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 22:20|

Podle Babiše je jedinou možností dalšího nouzového stavu žádost hejtmanů. Ti jsou stále rozdělení

Vláda si nemůže dovolit obejít Poslaneckou sněmovnu a vyhlásit nový nouzový stav. Po páteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jediným řešením je podle něj to, že by hejtmani o vyhlášení kabinet požádali. Vláda v pátek se šéfy krajů o dalším postupu při koronavirové pandemii jednala, pokračovat bude v sobotu večer. Rozhodnutí musí podle Babiše padnout nejpozději v neděli dopoledne. Hejtmani jsou zatím v názoru na situaci po nouzovém stavu rozdělení, prezident Zeman vyjádřil nespokojenost s jeho neprodloužením. Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužit nouzový stav, který tak končí v neděli 14. února.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 21:48|

Ministr Blatný představí změny v systému PES příští týden. Zásoby injekcí v Česku jsou na 65 dní

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představí změny v protiepidemickém systému PES příští týden, kdy je přednese vládě a zdravotnímu výboru sněmovny. Řekl to na brífinku po středečním jednání vlády. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že zásoby injekcí pro očkování proti covidu jsou v Česku na 65 dní. Nemocnice se stále potýkají s nedostatkem personálu. Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ČSARIM) na svém webu doporučila, aby se nemocnice, které mají problém, obrátily na příslušný krajský úřad.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 19:56|