TÉMA

Imunita

Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem

V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
16. 3. 2024|

Stres může pomáhat při metastázování rakoviny, domnívají se vědci. Našli konkrétní mechanismus

Vliv stresu na rozvoj rakoviny je už celé roky velmi důležitým tématem. Zatím ale bez jednoznačných odpovědí, protože vědcům chyběly důkazy, které by stres spojily s biologickými mechanismy v těle. Teď je možná našla americká studie na myších.
27. 2. 2024|

Půst funguje. Nový výzkum ukázal, jak nečekaně snižuje záněty v těle

Vědci z Cambridge věří, že objevili zatím nepopsaný způsob, jak půst pomáhá snižovat záněty, které jsou základem celé řady chronických onemocnění. Popsali to ve studii v odborném časopisu Cell Reports.
31. 1. 2024|

Pro chřipku je charakteristický rychlý nástup příznaků, říká praktická lékařka

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stoupají. Za celé Česko překročily hranici epidemie. Všeobecná praktická lékařka Ludmila Bezdíčková uvedla, že pořád ještě není pozdě na očkování proti chřipce. Dalšími způsoby ochrany jsou pravidelný sport, vyvážená strava nebo dostatek spánku. Když už se člověk nakazí, měl by dávat pozor, ať se nepředávkuje paracetamolem – ten navíc tlumí pouze příznaky.
31. 1. 2024|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|

Novorozené děti se nově testují na další vrozené nemoci

Od nového roku se do běžného cíleného vyhledávání závažných vzácných chorob u novorozenců, takzvaného screeningu, přidávají další vrozené nemoci. Jedná se o spinální svalovou atrofii, při níž dochází k postupné a trvalé ztrátě svalstva, a těžkou kombinovanou imunodeficienci. Díky včasnému odhalení dědičné choroby lze začít rychle s účinnou léčbou, kterou proplácí pojišťovna.
3. 1. 2024|

Trump podle soudů nemá zpětně imunitu na to, co dělal, když byl prezident

Soudy se mohou zabývat kroky Donalda Trumpa, které podnikal v závěru svého prezidentského mandátu – po volební porážce z roku 2020. Federální soudkyně ve Washingtonu odmítla požadavek Trumpova týmu, podle nějž by měl mít jako tehdejší úřadující prezident imunitu.
2. 12. 2023|

Německá policie těsně před zasedáním bavorského sněmu zatkla nového zemského poslance AfD

Německá policie v pondělí zatkla nedávno zvoleného poslance bavorského zemského sněmu Daniela Halembu za protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD). Viní ho mimo jiné z nenávistných výroků. S odvoláním na tiskového mluvčího státního zastupitelství ve Würzburgu o tom informovala agentura DPA. Bavorští zástupci AfD označují zadržení poslance za státní represi a Halemba mluví o honu na opozici. Soud v pondělí neprodloužil vazbu nařízenou minulý týden.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 22:01|

Případů svrabu v Česku dál přibývá, je jich nejvíc za dvacet let

Lidí nakažených svrabem v Česku přibývá. Čísla jsou nejvyšší za posledních dvacet let. Od ledna do konce června lékaři nahlásili 4 873 případů. Loni jich přitom za celý rok bylo 5 276. Ukazují to data Státního zdravotního ústavu. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, s jeho oblečením nebo ložním prádlem. Projevuje se zarudlými pupínky a silným svěděním.
15. 7. 2023|

Češi posílají do vesmíru žáby. A spoustu dalších věcí

Pulci žab drápatek mají v mnohém podobný imunitní systém jako člověk. A to, jak prostředí mikrogravitace působí na pulce žab, pomůže výzkumu toho, jak by mikrogravitace mohla ovlivňovat imunitu astronautů. Brzy se díky technologii brněnské pobočky italské firmy S.A.B. Aerospace do vesmíru podívá speciální kontejner, který právě toto bude zjišťovat. Tématu vesmírné ekonomiky se věnuje nový díl publicistického pořadu České televize Bilance, který odvysílá ČT1 ve čtvrtek ve 21:05.
4. 5. 2023|

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|
Doporučujeme

Jak se letos bude vyvíjet pandemie covidu-19? Rok 2023 je podle expertů časem velké nejistoty

Pandemie nového koronaviru je stále jedním z těch globálních fenoménů, které život ovlivňují nejvíc. Protože se virus, jenž tuto nemoc způsobuje, stále rychle mění, bude komplikovat i rok 2023. Letošek ale bude oproti předchozím rokům v mnohém odlišný – vývoj SARS-CoV-2 se totiž dá mnohem hůř předvídat.
5. 1. 2023Aktualizováno7. 1. 2023, 17:46|

Americký soud zamítl žalobu na saúdského korunního prince kvůli vraždě novináře Chášakdžího

Soud ve Spojených státech zamítl žalobu proti saúdskoarabskému korunnímu princi Mohamedovi bin Salmánovi kvůli jeho údajném podílu na vraždě novináře Džamála Chášakdžího. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v listopadu soudu navrhla, aby bin Salmánovi v tomto občanskoprávním řízení přiznal imunitu.
7. 12. 2022|

Proč se respirační viry šíří hlavně v zimě? Vědci přišli s novým vysvětlením

Výzkumníci objevili dosud neznámou imunitní reakci uvnitř nosu, která bojuje proti virům způsobujícím infekce horních cest dýchacích. Další testy odhalily, že tato ochranná reakce je při nižších teplotách výrazně slabší – a to zvyšuje pravděpodobnost nákazy.
7. 12. 2022|

Viceprezidentku Argentiny odsoudili k šesti letům vězení za korupci

K šesti letům vězení kvůli korupci byla v úterý odsouzena argentinská viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Soud jí také doživotně zakázal vykonávat veřejné funkce. Fernándezová, která byla v letech 2007 až 2015 argentinskou hlavou státu, se proti rozsudku může odvolat. V současnosti má navíc imunitu z pozice viceprezidentky, funkční období jí vyprší příští rok v prosinci.
6. 12. 2022|

Přenos opičích neštovic se dá v Evropě zastavit, říká WHO. Evropské úřady se jich také nebojí

Přenos opičích neštovic mezi lidmi v neendemických zemích, tedy mimo oblasti původního výskytu, lze zastavit. Prohlásila to epidemioložka Světové zdravotnické organizace (WHO) Maria Van Kerkhoveová. Nebezpečí zasažení širší populace je „velmi slabé“, uvedlo v pondělí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).
24. 5. 2022|

Právo funguje, politika je ale nefunkční, říká Přibáň. Podle něj je možné, že Putin skončí před soudem

Právo nyní funguje. To, co ale nefunguje, je v tuto chvíli politika. Ta je paralyzována, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce profesor právní filozofie a sociologie Jiří Přibáň na téma války na Ukrajině a válečných zločinů páchaných Rusy. Zmínil, že v Rusku je možný pouze palácový převrat. Podle bývalé žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu Anny Richterové je nyní nefunkční i Rada bezpečnosti OSN. Nejefektivnější vyšetřování podle ní povede Mezinárodní trestní soud.
1. 5. 2022|

Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 13:13|

„Zcela mimořádné okolnosti.“ Trump může být souzen za podněcování k útoku na Kapitol

Bývalý americký prezident Donald Trump neuspěl s žádostí, aby soud zamítl projednávání případů, v nichž čelí obvinění z podněcování k útoku na Kapitol z 6. ledna loňského roku. Soudce Amit Mehta v pátek rozhodl, že Trumpa v tomto případě nechrání imunita, protože jeho projev před útokem nespadal do oficiálních prezidentských povinností, informovala agentura Reuters.
19. 2. 2022|

Nákaza omikronem nemusí zajistit dostatečnou imunitu, upozorňují studie. Proti této variantě ani proti jiným

Vědci zveřejnili první údaje o tom, jak dobře chrání překonání nákazy covidovou variantou omikron před další infekcí. Zatím omezené výsledky naznačují, že oproti nákaze variantou delta není imunita příliš silná.
1. 2. 2022|

Kauza Krym se zatím znovu otevírat nebude. Advokát Babiše mladšího neuspěl se stížností

Případ údajného zavlečení na Krym syna bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím pokračovat nebude. Advokát Andreje Babiše mladšího Vítězslav Dohnal neuspěl se stížností proti rozhodnutí policie, která loni případ už podruhé odložila, uvedl to na dotaz České televize. Další možný postup chce ještě prodiskutovat s klientem.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 16:56|

Přibylo o polovinu více případů koronaviru než před týdnem. Omikron potká každého, tvrdí virolog

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 11 452 případů koronaviru, jde o více než padesátiprocentní nárůst oproti minulému týdnu. Na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadá 478 nově nakažených, vyšší byla týdenní incidence naposledy před Vánocemi. Dál se snížil počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, je nejnižší od konce října. S variantou omikron se potká každý, řekl virolog Evžen Bouřa. Hlavní zbraní proti covidu zůstane podle něj očkování. Farmaceutické firmy už také vyvíjí vakcínu zaměřenou na omikron, která by měla být účinnější než dnešní očkovací látky, připomněl Bouřa.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 18:34|

Konec čtyřicetileté pandemie je v nedohlednu. Covid znepřístupnil léčbu AIDS

Zatímco svět napjatě sleduje pandemii covidu-19, nemoc AIDS zůstává v jejím stínu. Organizace spojených národů přitom varuje, že s tímto onemocněním v příští dekádě zemře 7,7 milionu lidí, pokud se péče o nakažené nezlepší. Situaci zhoršil právě koronavirus, kvůli kterému se snížila dostupnost lékařských služeb, testů i prevence.
1. 12. 2021|

WHO varuje před omikronem, globální riziko této varianty covidu-19 je podle ní velmi vysoké

Varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 „vážné následky,“ dodala WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters. Poprvé byla tato varianta podle nejnovějších údajů identifikována v Botswaně, až poté se dostala do Jihoafrické republiky.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 19:23|