TÉMA

Noclehárna

I přes teplý podzim už lidé nakoupili skoro tři tisíce nocleženek

Češi už nakoupili skoro tři tisíce nocleženek pro lidi bez domova. ČT to sdělila mluvčí projektu Nocleženka Tereza Melišová. V loňském roce jich lidé nakoupili skoro třicet tisíc. Díky projektu mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou tam vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Noclehárny se otevírají 1. listopadu.
31. 10. 2023|

Pomoc sociálních služeb vyhledává víc lidí. V zimě klientů ještě přibude, odhadují

Potravinová pomoc, azylové domy nebo nízkoprahová centra a další organizace poskytující podporu lidem v nouzi letos pozorují zvýšený zájem o některé své služby. Shodují se na tom ty, které ČT oslovila. Příčinou podle nich může být nejen nastupující zima, ale i růst cen energií. Další nárůst poptávky předpokládají v nadcházejících měsících.
10. 11. 2022|

Chtít po člověku, co spí v zimě na lavičce, aby ihned skoncoval s alkoholem, je nereálné, tvrdí vedoucí kontaktního centra

Jedním z problémů časti lidí bez přístřeší je závislost na alkoholu, která jim brání využívat některé sociální služby. Společnost Podané ruce proto před dvěma lety zahájila provoz kontaktního centra ve Vlhké ulici v Brně, které se na lidi s problémovým požíváním alkoholu specializuje. To jim také nabízí v Česku zatím ojedinělý program regulovaného pití, jehož cílem je snižovat následky jejich závislosti.
2. 5. 2022|

Noclehárna v jihlavské „Havaji“ nabízí lidem bez domova i očkování

Kvůli nízkým nočním teplotám už některá města otevřela takzvané noclehárny, ty poskytují ubytování lidem bez domova. Jedno takové zařízení funguje už týden na okraji Jihlavy v lokalitě Havaj. Tato noclehárna nabízí klientům zázemí vždy od prosince do dubna. Nově také pomůže zájemcům s očkováním proti covidu.
7. 12. 2021|

Mráz je horší než nákaza. Služby pro bezdomovce činnost omezovat neplánují

Lidé bez domova plní noclehárny i denní centra. Rozjely se proto zimní programy, které jim umožní přečkat noc v teple, získat jídlo i základní ošetření. Služby i přes sílící pandemii omezovat nebudou. Mráz je podle sociálních pracovníků pro bezdomovce větším nebezpečím než koronavirová nákaza.
11. 11. 2021|

V mrazech na ulici zůstat nemusí. Noclehárny pro lidi bez domova mají zatím dostatek míst

Noclehárny v českých a moravských městech hlásí zatím dostatek volných lůžek pro lidi bez domova. Naplněné jsou většinou zhruba z poloviny. V Ostravě otevřeli v souvislosti s nízkými zimními teplotami krizovou zimní noclehárnu, Mladá Boleslav zahájila provoz vyhřívaného stanu. Při nedostatku lůžek jsou někde připraveni nechat přes noc otevřená i denní centra.
12. 1. 2021|