TÉMA

Svačina

Stát dá sto milionů korun na jídlo pro děti nemajetných, program se nově týká i školek

Na obědy pro děti z nemajetných rodin vyčlenilo ministerstvo školství sto milionů korun. Nově se projekt rozšířil i na mateřské školy. V nich jsou hrazené i svačiny. Rodičů, kteří si platby za jídlo nemůžou dovolit, přibylo kvůli rostoucím cenám.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 07:57|

Školní obědy budou moci zdražit o dvacet procent, svačiny o třicet

Školní jídelny budou moci od 1. února zdražit cenu hlavního jídla o dvacet procent proti nynějším cenám. Poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny budou moci jídelny zvýšit až o třicet procent. Umožní jim to novelizovaná vyhláška o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství a která vyjde ve Sbírce zákonů. Cílem je podle úřadu novými limity reagovat na růst cen potravin a umožnit jídelnám dál nakupovat kvalitní suroviny. Nyní je podle resortu průměrná cena obědu ve školní jídelně 34 korun.
4. 1. 2023|

„Vítejte v brexitu.“ Celníci zabavili britskému řidiči svačinu s uzeninou

Nizozemská televizní stanice NPO 1 zachytila v reportáži problém, s nímž se mohou po brexitu potýkat Britové při příjezdu do států Evropské unie. Nizozemští celníci totiž kvůli zákazu dovozu některých potravin zabavili jednomu z řidičů chléb s uzeninou, který si vezl jako svačinu. „Vítejte v brexitu, pane,“ říká v reportáži překvapenému Britovi jeden z celníků.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 20:17|