TÉMA

Zvýhodnění

Pracujícím důchodcům se mají snížit sociální odvody, ze mzdy jim zůstanou stovky navíc

Pracujícím důchodcům by se v rámci chystané penzijní reformy měly snížit sociální odvody. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od toho slibuje, že tak zvýší motivaci seniorů k práci i v důchodovém věku. Opozici se změna příliš nelíbí. Chtěla by zachovat současný model s výraznějším trvalým zvyšováním penze za výdělečnou činnost. Podle ministerstva je to ale méně výhodné a navíc složitější. V Česku si přivydělává zhruba půl milionu seniorů, chystané změny by se měly dotknout více než poloviny z nich.
10. 3. 2024|

Německo dá až 200 miliard eur na regulaci cen energií, rozhodl parlament. Evropské státy krok kritizují

Německý hospodářský stabilizační fond bude mít na regulaci vysokých cen energií a na financování úlev až dvě stě miliard eur (takřka pět bilionů korun). Poslanci Spolkového sněmu v pátek souhlasili s vládním návrhem, aby si fond tyto peníze mohl vypůjčit. Kvůli tomu parlament povolil výjimku z takzvané dluhové brzdy, která brání přílišnému zadlužování země. Podporu z fondu budou mít i německé podniky, což některé evropské státy kritizují, neboť to podle nich německé firmy v konkurenci proti ostatním zvýhodní.
21. 10. 2022|

Sněmovna neprojednala zpřísnění zákona střetu zájmů. Koalice viní ANO z obstrukcí, Schillerové vadí „posedlost Babišem“

Sněmovna v pátek neprojednala zpřísnění zákazu vlastnictví médií nebo přijímání dotací v zákoně o střetu zájmů. Zabránily tomu obstrukce hnutí ANO. Podle předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba podali poslanci ANO „štos“ přihlášek už v ranním bloku změn programu schůze. Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová v úvodu jednání mluvila o koaliční „posedlosti Babišem“. Poslanci ANO nakonec v poledne schůzi žádostí o přestávku předčasně ukončili.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 12:18|

Václav Klaus vždycky rád provokoval, řekl Benda v debatě o očkování s Válkovou

Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu zákona, která by lidem očkovaným proti covidu poskytovala jisté zvýhodnění. Například v cestování nebo v podobě vstupů na kulturní či sportovní akce. Nejde o diskriminaci? Legislativní pohled na očkování nabídli v Událostech, komentářích zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková (ANO) a předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS). Na jejich debatu navázal rozhovor s lékařkou Helenou Stehlíkovou.
12. 1. 2021|