TÉMA

Zadlužování

Drahé Česko: Dluhy domácností u bank rostou

Dluhy tuzemských domácností u bank v září stouply skoro na dva biliony a 127 miliard korun. Meziročně je to asi o 130 miliard víc. Podle dat České národní banky zadlužení domácností roste od února 2016 a skoro čtyři pětiny celkové částky tvoří úvěry na bydlení.
1. 11. 2022|

Česko se zadlužuje nejrychleji ze všech zemí Unie, varoval NKÚ

Česká republika byla loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie (EU) a schodek rozpočtu loni překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020. Ve stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2021 na to upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Současně uvedl, že Česko se loni zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v EU. Pozitivně kontroloři naopak hodnotí nízkou míru nezaměstnanosti.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 12:34|

Debatujeme o zavedení daně z neočekávaných příjmů, řekl Stanjura. Rozhodnout chce do září

Podpora domácnostem ve výši 66 miliard je maximum toho, co si vláda s ohledem na deficit může dovolit, řekl v pořadu Události, komentáře ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že vláda nyní řeší zavedení mimořádné daně, rozhodnuto chce mít do 12. září. Výnos by pak podle něj mohl jít na mimořádné výdaje, například kompenzace cen energií.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 23:59|

Schodek klesne pod 280 miliard, plánuje Stanjura. Rozpočet by chtěl mít schválený ve středu

Schodek rozpočtu bude pod 280 miliardami korun, přičemž trvá, že na výdajové straně se uspoří 80 miliard oproti tomu, co navrhovala předchozí vláda. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který by byl rád, kdyby jeho upravený návrh prošel vládou již příští středu. Stanjurova předchůdkyně v úřadu a místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Alena Schillerová (ANO) varovala před unáhlenými personálními škrty, Stanjuru kritizovala, že nezveřejnil představu, jak se bude vyvíjet strukturální deficit v příštích letech.
30. 1. 2022|

Letošní rok bude jeden z nejsložitějších, řekl Fiala v novoročním projevu

Novoroční projev přednesl předseda české vlády Petr Fiala (ODS). Letošní rok podle něj bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Jde již o druhý projev vysokého ústavního činitele na Nový rok, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k národu promluvil po poledni.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 20:32|

Čína chce trestat vlastní firmy, které neodmítnou americké sankce, píše BBC

Čína zavádí nová pravidla, která jí umožní chránit vlastní firmy před zahraničními zákony, jejichž aplikaci vláda v Pekingu považuje za neoprávněnou. To se týká i mnoha amerických sankcí, které vyhlásila vláda prezidenta Donalda Trumpa. Změny, které Peking oznámil o víkendu, čínským soudům například umožní trestat i firmy, které sankce neodmítnou. Informuje o tom BBC.
11. 1. 2021|